[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - Prima bere / Sugestii ?

Prima bere / Sugestii ?

Prima bere / Sugestii ?

Mesajde Andrian » Dum Oct 03, 2010 4:31 pm

Salutare tuturor bautorilor si pasionatilor de bere "home made" !

Acum cateva zile am inceput procesul de fabricare a tipului de bere "Diabolo" (Berwferm) folosind echipamentul "Deluxe" (pentru incepatori). Am cateva intrebari legate de procesul de fabricare la care sper ca imi puteti raspunde.

(intrebarile le voi puncta pe parcurs)

In primul rand, doresc sa precizez ca am urmarit si aplicat metoda specificata de Laur, desi pe instructiunile din interiorul KIT-ului de bere existau informatii usor diferite. Ma refer in special la litrii de apa folositi la dizolvarea zaharului si cantitatea initiala de apa folosita (Water 1).
Fiind din Brasov, am norocul sa regasesc in zona mea multiple izvoare cu apa fara calcar (pe care o gasesc ideala in procesul de fabricare al berii de acasa). Se poate folosi si apa de la robinet, fiarta in prealabil si racita. Atentie: Clorul este imun la temperaturi ridicate.
Asadar, am dezinfectat _toate_ instrumentele, am incalzit kit-ul, am facut amestecul si am asteptat ca temperatura berii "primordiale" sa atinga 20 grade Celsius.
Notez faptul ca pisarea zaharului Candel alb nu este neaparat necesara, daca acesta este dizolvat in apa fiarta, cateva minute.

Din nefericire (si multiple alte motive - irelevante in discutia data) temperatura in mediul de pastrare in primele 24 ore a fost de 18 grade Celsius. Fermentarea a inceput abia dupa 12 ore.

1. Are acest nefericit eveniment implicatii severe in calitatea produsului final ?

Din aceleasi motive stipulate mai sus, temperatura in mediul de pastrare fiind redusa, am plasat in camera un calorifer pe ulei cu termostat. Din pacate, neavand un termomentru cu logging, nu pot stii daca temperatura variaza notabil de la noapte la zi.

2. In procesul primei fermentari, cat de sensibila este drojdia (ca organism eucariot) la productia de etanol ?

Pe tabelul din instructiunile de folosire aflat in interiorul KIT-ului, am observat ca trebuie folositi 5 L apa initiala (Water 1) + 3 L (pentru curatat conserva de KIT + dizolvarea zaharului).

3. Unde se regaseste litrul de bere care lipseste pana la cei 9 L specificati pe reteta ?
3.1 Aditional, in urma masuratorilor efectuate cu densimetru, nu se mai consuma ceva din lichid ? Nu am gasit nicaieri specificatii legate de adaugarea ulterioara de apa.

Folosind echipamentul "Deluxe", am avantajul ca pot adauga zaharul pentru a doua etapa de fermentare direct in cel de-al doilea cazan (spre deosebire de dificila metoda de a adauga zaharul in sticle; 90g / 18 sticle = timp pierdut aiurea + eroare umana ridicata).

4. Cum se face transferul din recipientul de fermentare in cel de amestecare ? (fara sa fac prea mult "deranj" fata de saraca drojdie).
4.1 Am inteles in cateva randuri de pe acest forum ca este bine (daca nu indicat) sa pastrez drojdia rezultata din prima fermentare. Aparent are proprietati imbunatatite. Daca pastrez drojdia care ramane pe fundul cazanului de fermentare, nu pierd inca 1 - 1.5 L de bere finala ? A se vedea intrebarea 3.1 (de mai sus). Reformulez mai jos:
4.2 Trebuia adaugata o cantitate mai mare de apa initiala (Water 1) pentru a intampina ulterioarele "pierderi" ?

Am uitat sau mi-a scapat sa calculez gravitatia initiala a berii "primordiale" (dar ma bazez pe specificatiile producatorului - in cazul meu: 1.075).

5. Este acest aspect compromitator pentru ulterioarele masurari sau pentru calitatea finala a produsului ?

Dupa igienizarea componentelor cu Chemipro OXI, am impresia ca am vazut cateva granule de substanta ramase pe fundul recipientului de fermentare. Din cunostintele mele, carbonatul de sodiu este substanta inactiva, inofensiva micro-organismelor. In schimb peroxidul de hidrogen arde (oxideaza) drojdia - care este la baza o ciuperca.

6. Are rost sa ma panichez ?

Urmeaza sa mai revin cu intrebari pe parcurs.
Atasez o poza a fetitei mele.


Va multumesc anticipat pentru timpul acordat,
Andrei


P.S. Buy a man a beer and he will be happy for an hour. Teach a man to brew and he will be happy the whole lifetime.
Ataşamente
primii_pasi.jpg
primii_pasi.jpg (252.09 KiB) Vizualizat de 5948 ori
Andrian
 
Mesaje: 2
Membru din: Dum Oct 03, 2010 2:06 pm

Re: Prima bere / Sugestii ?

Mesajde Laur » Lun Oct 04, 2010 7:14 am

Salutare Andrei si bun venit in randul berarilor amatori.
Voi incerca sa iti dau eu raspunsuri la intrebarile tale, dar nu inseamna ca daca cineva are alte sugestii trebuie sa nu le spuna ;)
1. Temperatura de fermentare este la limita inferioara intervalului recomandat - aceasta ar putea sa aiba doua implicatii: se poate intrerupe fermentarea (de aceea trebuie sa fii cu ochii pe supapa - cand se opreste, ceea ce sper sa nu se intample, cresti temperatura ambianta sau muti recipientul undeva unde este mai cald) iar perioada de fermentare se va lungi cu cateva zile (asta nu ar fi o problema foarte mare cu vreo implicare asupra produsului final).
2.Drojdia nu este sensibila la etanol, ea fiind singura entitate din cadrul berii producatoare de etanol (din zaharurile existente in mustul de bere).
3.Acel litru de lichid care nu-ti iese la socoteala este acoperit de continutul kit-ului de bere, circa un litru (sincer nu am masurat). Avand in vedere ca se poate accepta o toleranta de cateva sute de mililitri (si recomandabil doar in plus) la cantitatea de must de bere, noi recomandam ca la fiecare sharja de bere sa se puna apa cu circa 500 ml in plus: pentru a acoperi eventualele pierderi din cadrul procesului. Traducerea retetei nu specifica astfel de corectii, ele se fac dupa experimentari. De fapt, retetele de bere vin in "format" standard - acest forum este conceput pentru a furniza informatii "neoficiale" si recomandari/corectii ale retetelor si tehnologiilor de fabricare. Stie toata lumea ca nici un producator nu-ti spune toate secretele :D . Odata cu acumularea experientei ne putem da seama si de anumite "smecherii", secrete, corectii, etc. legate de pasii tehnologici.
In cadrul tehnologiei de fabricare sosita cu echipamentul, am reformulat etapa de adaugare a apei reci spunand ca se completeaza cu apa rece pana la cantitatea ce trebuie obtinuta in final (in cazul DIABOLO pana la 9 litri).
3.1 Cand masori cu densimetrul se consuma 250 ml de lichid. Cand faci masuratoarea inainte de a pune drojdia (inainte de prima etapa de fermentare), noi recomandam sa igienizezi atat densimetrul cat si cilindrul de masurare astfel incat sa poti turna inapoi in recipient mustul de bere. Mai exista si varianta sa igienizezi doar densimetrul si sa il introduci in recipientul de fermentare, direct in mustul de bere (metoda aceasta este valabila doar pentru masurarea densitatii initiale). Daca faci masuratoarea densitatii la finalul primei etape de fermentare, cantitatea de bere folosita la masuratoare poate fi "refolosita" daca berea a ajuns la stadiul de "tras" in sticle. Oricum, pierderile nu sunt mari.
4. Transferul din recipientul de fermentare in cel de amestecare se face folosind dispozitivul de umplere a sticlelor (fara supapa din capat) - se aseaza recipientele astfel incat cel de fermentare sa fie deasupra celuilalt, si cu ajutorul dispozitivului de umplere berea sa curga pe peretii recipientului de amestecare, cat mai jos posibil, pentru ca berea sa nu vina in contact cu oxigenul.
4.1 Drojida rezultata in urma primei etape de fermentare este foarte buna pentru fabricarea painii - eu am o masina de facut paine si imi iese o paine excelenta. Sunt persoane care fac paine traditional (framantare cu mainile) si folosesc deasemenea, drojdia rezultata.
4.2 Daca nu ai masurat densitatea mustului de bere nu este nicio problema - numai ca nu stii cu exactitate ce cantitate de alcool are berea ta. Sincer sa fiu, masuratorile mele mi-au dat o valoare finala a cantitatii de alcool putin mai mica decat cea specificata de producator (cu 2-3%) - eu pun mai multa apa in prima etapa de fermentare, pentru a acoperi pierderile de pe parcurs. Berea ce-o vei obtine va avea o cantitate de alcool in jurul valorii specificate de producator.
5. Ceea ce ramane pe peretii recipientului sau pe toate componentele igienizate cu CHEMIPRO OXI este carbonat de sodiu si este total inofensiva - din acest motiv producatorul specifica ca nu este nevoie de clatire ulterioara. Substanta activa ce sta la baza CHEMIPRO OXI este percarbonat de sodiu, nu peroxid de hidrogen.
Din cate observ totul a decurs normal - va trebui sa fii atent ca temperatura ambianta sa nu scada sub 18 grade - oricum, temperatura mustului de bere creste cu 1-2 grade Celsius cand incepe fermentarea fata de temperatura ambianta. Cand temperatura mustului incepe sa scada si se apropie de temperatura ambianta, este semnalul ca fermentatia se apropie de sfarsit.
Mult succes si te asteptam cu informatii legate de celelalte etape de fabricare.
Sa auzim de bine,
Laur
Laur
 
Mesaje: 618
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm


Înapoi la Fabricare bere din kit-uri de bere

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron