[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - probleme cu fermentarea

probleme cu fermentarea

probleme cu fermentarea

Mesajde dorinus » Dum Noi 08, 2015 2:24 pm

buna, sunt nou pe forum si aseara am pornit prima mea tura de bere.
fiind incepator, am folosit BREWFERM DELUXE pentru incepatori. ca si kit de bere am incercat cu kit MUNTONS AMERICAN STYLE IPA (hand crafted).
am urmarit toti pasii, inclusiv cei legati de dezinfectarea ustensilelor. la sfarsit, dupa cum scrie pe reteta primita in kit, am presarat drojdia peste galeata cu bere, apoi am amestecat putin si am inchis etans.
astazi, desi au trecut aproape 20 de ore nu a inceput sa fermenteze, in supapa de evacuare nu s-au format bule de co2. ce ar fi de facut?
multumesc anticipat
dorinus
 
Mesaje: 3
Membru din: Dum Noi 08, 2015 2:18 pm

Re: probleme cu fermentarea

Mesajde bionut » Dum Noi 08, 2015 6:54 pm

In supa nu trebuie sa apara bule de CO2, acesta doar iese prin ala din acea serpentina. Eu zic sa il mai lasi vreo 12 ore, poate incepe mai greu fermetatia. Altfel verifica daca e intr-adevar etans vasul, si eventula ia maine o mostra si masoara-i densitatea. Daca a scazut inseamna ca fermentatia merge dar vasul nu e etans.
Alta explicatie ar fi ca drojdia era moarta (greu de crezut dar nu imposibil), sau mustul a fost prea fierbinte si ai omorat-o (iarasi greu de crezut pentru ca la kituri nu se lucreaza cu must fierbinte).
Daca esti curajos poti lua capacul sa vezi daca s-a format spuma deasupra, semn al fermentatiei.
bionut
 
Mesaje: 83
Membru din: Mar Sep 11, 2012 7:32 pm

Re: probleme cu fermentarea

Mesajde dorinus » Dum Noi 08, 2015 8:08 pm

multumesc pentru raspuns.
mustul n-ar fi trebuit sa fie fierbinte (am folosit 3,5 litri de apa fierbinete plus 16,5 litri de apa rece, dupa cum scrie in reteta)
am deschis si intr-adevar este spuma consistenta deasupra. am mai citit, intre timp cate ceva pe forumurile externe si acolo se zicea ca pe tipul asta de drojdie se poate intampla ca fermentatia sa porneasca mai greu.
o sa verific maine densitatea
dorinus
 
Mesaje: 3
Membru din: Dum Noi 08, 2015 2:18 pm

Re: probleme cu fermentarea

Mesajde balauru_327 » Lun Noi 09, 2015 5:53 am

Pai daca ai spuma, las-o, asteapta 5 zile dupa care o poti masura. La o fermentatie , important este ca tempratura de fermentatie sa fie constanta si incadrata in intervalul specific tipului de drojdie si/sau retetei.
balauru_327
 
Mesaje: 110
Membru din: Mar Feb 07, 2012 5:04 pm

Re: probleme cu fermentarea

Mesajde Laur » Vin Noi 13, 2015 8:52 pm

Din experienta mea cu alti berari, cauza cea mai frecventa este inchiderea partiala a capacului.
La inchidere, se apasa cu podul palmei din 10 in 10 cm pe circumferinta capacului. Cand se inchide ermetic, se aude si un zgomot specific.
Cum a spus si Balauru, daca ai deschis si ai spuma in partea de sus a berii, fermenteaza.
Vezi ca dupa vreo 3 zile (parca) trebuie sa adaugi saculetul cu hamei sosit cu kit-ul. Pentru veridicitate, consulta reteta.

Spor la berarit!
Laur
 
Mesaje: 618
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: probleme cu fermentarea

Mesajde dorinus » Sâm Noi 14, 2015 9:25 pm

a fost in regula, pana la urma cu fermentarea. la final, densitatea a fost cat trebuie.
am si imbuteliat-o.
urmeaza doua zile la temperatura camerei.
pentru urmatoarele 14 zile cam care ar fi temperatura recomandata? pot sa o depozitez si intr-un mediu mai rece, daca e nevoie (5-10 C).
Ultima oară modificat de dorinus pe Dum Noi 15, 2015 9:46 pm, modificat 1 dată în total.
dorinus
 
Mesaje: 3
Membru din: Dum Noi 08, 2015 2:18 pm

Re: probleme cu fermentarea

Mesajde bionut » Lun Noi 16, 2015 5:04 am

E cam putin 5-10 grade in primele zile de la imbuteliere. Are nevoie de cateva zile cu temperaturi mai mari pentru ca drojdia sa consume zaharul adaugat. Altfel risti sa obtii bere plata sau sa se carbonateze foarte greu. Dupa minimum o saptamana o poti da la rece pentru maturate.
bionut
 
Mesaje: 83
Membru din: Mar Sep 11, 2012 7:32 pm


Înapoi la Fabricare bere din kit-uri de bere

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron