[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - St. Peter`s Golden Ale

St. Peter`s Golden Ale

St. Peter`s Golden Ale

Mesajde teo3 » Mie Dec 02, 2015 3:01 pm

Salutare,

Tocmai ce am achizitionat acum cateva zile, inainte de 1 dec, un kit deluxe pentru facut bere si kitul de bere din subiect. Trag nadejeda ca o sa iasa ceva comestibil :), avand in vedere ca-i prima incercare.
Am purces la fabricare duminica 29 noiembrie si mi-a iesit un must maroniu cu putin spuma pe care l-am pus la fermentat undeva pe la 20 de grade, sper sa se mentina cat de cat constanta temperatura.
Am diferenta la nivelul de lichid din garda hidraulica, deci nu scapa pe nicaieri dioxid decat prin supapa.
A doua zi aveam bolboroseala maxima, deci se pare ca drojdia functioneaza, sa vedem cand se opreste ca sa o trag in sticle, revin cu impresii. :)

In alta ordine de idei, berea oferita cadou in cadrul kitului deluxe mi s-a parut destul de buna, acum nici eu nu am cine stie ce experienta in domeniu apropos de gust, dar am inceput sa mai beau una-alta.
Laur, daca vezi mesajul, ca idee, apropos de discutia avuta despre carbonatare berea oferita de tine are carbonatarea foarte aproape de ce-mi place mie. Am baut cateva englezesti, apropos, si intr-adevar sunt cu carbonatare foarte slaba daca nu aproape inexistenta, deci voi pune minimum 6g de spraymalt la litrul de bere, parca asa ai zis, nu?

Ce nu am respectat intocmai a fost cantitatea de apa, din ce stiu ar cam fi trebuit sa o respect. :)
Pe cutie scrie ca incalzeti 3.5L si completezi pe urma pana la 20.5 si in hartiile din kitt spune sa adaug apa pana la 23L, parca, oricum mai pun, din ce-mi aduc aminte, decat ce era pe cutie.
Pana la urma am pus 4 bidoane de 5L, deci in total 20L de apa si probabil vreo 2 de extract de malt, pentru ca vad ca mi-au rezultat 22L vizibili pe gradatia galetii, sper sa nu afecteze in vreun fel treaba asta.

Multumesc, Teo.
Ataşamente
WP_20151129_21_06_26_Pro.jpg
WP_20151129_21_06_26_Pro.jpg (241.37 KiB) Vizualizat de 26199 ori
WP_20151129_22_19_31_Pro.jpg
WP_20151129_22_19_31_Pro.jpg (198.41 KiB) Vizualizat de 26199 ori
teo3
 
Mesaje: 6
Membru din: Lun Noi 23, 2015 12:26 pm

Re: St. Peter`s Golden Ale

Mesajde sepet » Joi Dec 03, 2015 7:19 am

Spor !
sepet
 
Mesaje: 5
Membru din: Lun Noi 09, 2015 1:32 pm

Re: St. Peter`s Golden Ale

Mesajde teo3 » Dum Dec 06, 2015 8:53 am

Au trecut 6 zile de cand am pus berea la fermentat. Aseara am facut o masuratoare cu densimetrul pentru ca deja fermentatia s-a rarit edstul de mult, dar din ce am observat capacul era ina un pic bombat.
Am scos o parte din dioxid prin apasare. :)
Asadar, masuratoarea a fost de 1016 la 19 grade, poate un pic peste, dar nu chiar 20. Difera cu mult rezultatul daca nu este chiar la 20 grade? Nu stiu cat a fost cea initiala, am uitat sa fac, evident in vria executarii pentru prima oara a unei beri, dar la urmatorul kit voi face masuratoarea. :)
O sa mai fac o masuratoare peste o zi-doua.
Vestea buna este ca nu s-a acrit, are un gust dulceag, relativ placut, un pic de acid, dar foarte putin, si nu-mi dau seama de alcool, ar trebui sa aiba cat scrie ca are kit-ul, adica 4,7 AVB?
Chiar, densimetrul nu arata si nivelul de alcool? pentru ca din cate stiu eu ar trebui, sau cel putin asa aratau cele pe care le stiu de la bunicu-meu sau alea sunt acoolmetre?
Am vazut ca are o scala care arata alcoolul relativ, si arata cam 2,5-3 grade.
Nivelul de alcool mai creste dupa ce se face carbonatarea in sticle?
teo3
 
Mesaje: 6
Membru din: Lun Noi 23, 2015 12:26 pm

Re: St. Peter`s Golden Ale

Mesajde teo3 » Mie Dec 09, 2015 7:43 pm

Gata, am tras in sticle, 21 de litri, sper sa iasa bine. Am pus 150g de spraymalt pentru cantitatea asta, deci 7g/L. Cam atat mi-a rezultat pentru o carbonatare de 2.4.
Ce nu prea mi-a placut, dar acum le-am pus, asta este, faptul ca solutia cu care am igienizat, chemipro oxi, a lasat niste dare albe, nu multe, dar sunt, pe sticle, si parca are un gust ciudat, ma refer la pelicula ramas in urma dupa igienizare. Este alunecoasa, si are gust de ceva detergent de vase. Sticlele au fost spalate inainte doar cu apa, au fost aproape noi fara depuneri, deci nu-i de la spalat, ci de la solutia asta chemipro oxi.
Am pus o lingurita rasa, poate si mai putin, la un litru de apa fierbinte. Am lasat sa se faca solutie vreo 2 min si pe urma am turnat din recipientul cu robinet in sticle si asa mai departe din sticla in sticla, si pe urma le-am lasat la scurs.
A mai intampinat cineva problema asta, este cumva daunatoare depunerea aia? Din ce am citit chestia aia alba este soda calcinata, carbonat de sodiu sau soda de rufe, a nu se confunda cu soda caustica (foarte toxica).
Asadar, chemipro oxi asta, percarbonat de sodiu, in solutie cu apa se descompune in carbonat de sodiu, soda de rufe de mai sus si apa oxigenata, adica peroxid de hidrogen care se descompune pana la urma in apa si oxigen.

Hmm, si am gasit si asta despre carbonatul de sodiu. http://www.alegesanatos.ro/ingrediente/ ... sodiu-689/

In alimente, carbonatul de sodiu joaca un rol asemanator cu bicarbonatul de sodiu, diferenta constand in faptul ca primul face alimentele sa devina mult mai alcaline (bazice). Acesta este des intalnit in:
produsele de brutarie si panificatie
bauturile efervescente (carbogazoase)
diverse alte alimente, pe post de colorant
Conform Codex Alimentarius, carbonatul acid de sodiu se regaseste sub denumirea E 500 (i) si are urmatoarele functii: regulator de aciditate, antiaglomerant, agent de crestere. Acesta se poate regasi in:
01.8.2 Zer uscat si produse din zer, excluzand branzeturile din zer - GMP
02.2.1 Unt - GMP
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (care a intrat in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.

Deci este un E, si anume E500, folosit destul de des. Acum stiu cu ce seamana gustul, este fix gustul pe care il lasa coaja prajita lucioasa de la franzelele alea normale de 300g, sau cel putin asa mi se pare, sau luciul de pe stixuri. :))

Voi ce parere aveti?
teo3
 
Mesaje: 6
Membru din: Lun Noi 23, 2015 12:26 pm

Re: St. Peter`s Golden Ale

Mesajde Laur » Lun Dec 14, 2015 7:42 am

Cantitatea ramasa pe sticla nu cred ca iti influenteaza catusi de putin gustul berii sau alte proprietati ale acesteia.
Important este ca acest produs face parte din categoria substantelor ce igienizeaza fara a fi nevoit sa clatesti dupa.
Din ce stiu este cel mai folosit in homebrewing in Europa.
Il folosesc de 6 ani si nu am vazut nicio urma de efect negativ la produsul final. Ba dimpotriva, unii spun ca alte produse de igienizat ar omori drojdiile necesare in fermentarea secundara (in sticle).
Laur
 
Mesaje: 618
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: St. Peter`s Golden Ale

Mesajde balauru_327 » Lun Dec 14, 2015 8:51 pm

teo3 scrie:... ar trebui sa aiba cat scrie ca are kit-ul, adica 4,7 AVB?


daca ai densimetru de la BrewFerm, vei observa ca are 3 scari gradate. Una din ele este pentru a estima alcoolul. Este destul de intuitiv de determinat, trebuie doar sa stii densitatea initiala si finala. Fermentatia secundara contribuie cu f. putin alcool.

Ai pus cam putin spray malt (150g DME -21Litri -21Celsius banuiesc = 2.1 carbonatare), o sa iti iasa o bere cam "leșinată" , poate o mai dregi din densitatea finala pentru ca ai zis 1.016 desi ar fi trebuit sa ai cam 1.010-1.012

http://www.northernbrewer.com/priming-sugar-calculator/

Ce spui tu despre ChemOxi Pro, nu a omorat pe nimeni si nu influenteaza gustul. Este indicat pentru "activitati" alimentare. Deci foloseste-l linistit.
balauru_327
 
Mesaje: 110
Membru din: Mar Feb 07, 2012 5:04 pm

Re: St. Peter`s Golden Ale

Mesajde teo3 » Joi Dec 17, 2015 7:42 am

Da, am densimetrul de la BrewFerm cu 3 scale. Nu am masurat desitatea initiala, am uitat, dar o sa masor la urmatoarea bere. :)
Nu o vreau prea carbonatata, nu sunt mare fan bauturi gazoase, daca imi iese mai acidulata decat o bere englezeasca normala, din ce am vazut astia le fac destul de "lesinate" :), eu sunt multumit, o sa vad ce iese si daca mai vreau pun mai mult la urmatoarea. Ma gandesc ca trebuie sa iasa cu mai mult gaz avand in vedere ca pe plic se specifica 85g la aceeasi cantitate, deci... dar ca sa iasa una englezeasca, deci... :)
Densitatea a fost pana la urma 1014, nu citisem foarte atent, asa ca este mai aproape de adevar si am avut berea pe la 19-20 de grade, oricum, diferentele nu sunt chiar atat de mari.

Ca idee, cam pana unde se poate merge in jos cu temperatura de fermentare, cam pe la ce temperatura s-ar opri sa mai fermenteze?
Intreb pentru ca am pus la fermentat intr-o camera unde nu este prea cald, adica sunt 18-19 grade, termometrul de pe galeata arata in jur de 19-20. Am pus o patura peste ca sa tina temp si cu ocazia asta sta si la intuneric, dar mi-e sa nu scada prea mult temp si sa se opreasca fermentarea.
Daca scad sub 19 cum arata termometrul ca este temp. minima pentru ale o sa fie probleme sau trebuie sa ajung, eu stiu, pe la 15-16 ca sa se intample ceva nasol?

Multumesc, Teo.
teo3
 
Mesaje: 6
Membru din: Lun Noi 23, 2015 12:26 pm

Re: St. Peter`s Golden Ale

Mesajde balauru_327 » Joi Dec 17, 2015 8:23 pm

Pai o drojdie de Ale, din ce ai tu, merge bine la 16Celsius. Cu cat e temperatura inspre 0Celsius, cu atat mai incet isi desfasoara activitatea. Activitatea este oprita atunci cand nu mai exista O2-nutrienti.
balauru_327
 
Mesaje: 110
Membru din: Mar Feb 07, 2012 5:04 pm

Re: St. Peter`s Golden Ale

Mesajde teo3 » Lun Dec 21, 2015 11:46 am

Nu mai inteleg, ale nu ferneteza intre 18 si 22 de grade? Lager stiam ca ferneteza mai jos, pe la 8-13 grade. Cum este pana la urma?
Am observat ca daca este mai spre 18 grade fermenteaza mai lenes, in schimb mai spre 22 fermentarea este mai vioaie. :)

In alta ordine de idei, am baut aseara prima sticla de golden ale-ul de mai sus. Nu are decat vreo 10 zile de stat la beci in sticle, dar este buna, cel putin mie imi place.
Are spuma consistenta, ramane fin pe pahar, seamana cu spuma pe care o face ipa de la sikaru.
Are amareala dupa ce o bei, nu prea se simte foarte tare in timp ce bei.
Culoarea este galbena-rosiatica, dar nu foarte clara, probabil daca mai sta se mai clarifica.
Drojdia de la fund este destul de consistenta si buna la gust.

Astept sa vad ce iese din urmatorul kit. :) In cateva zile trag la sticle. Are deja o saptamana de stat la fermentat, diseara verific o densitate sa vedem ce zice. :)
Am pus o IPA de la brewmaker premium impreuna cu 1kg de DME light.
teo3
 
Mesaje: 6
Membru din: Lun Noi 23, 2015 12:26 pm


Înapoi la Fabricare bere din kit-uri de bere

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori

cron