[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - Fermentare completa?
Pagina 2 din 2

Re: Fermentare completa?

MesajScris: Joi Mai 18, 2017 2:13 pm
de redscoobyy
Pana la urma, dupa inca 2 zile nivelul apei s-a stabilizat si am pus berea la sticle.
Inca nu stiu ce a iesit; vedem peste cateva saptamani :D

Re: Fermentare completa?

MesajScris: Lun Iun 19, 2017 5:59 am
de mmrazvan
Buna ziua,
Am si eu cateva intrebari in legatura cu fermentarea.
Am pus la fermentat un kit Muntons Yorkshire bitter, dar camera in care am tinut recipientul de fermentare avea temperatura de 16 - 17 grade Celsius.
Bineinteles, am uitat sa masor gravitatia initiala.
Dupa o zi, fermentatia era foarte puternica, iar apoi a scazut, mentinandu-se constanta, cu bule la 2-3 minute.
Problema este ca, dupa aproape 4 saptamani inca fermenteaza.
Am masurat gravitatia de trei ori pana acum:
G_20170602.jpg
2017 06 02
G_20170602.jpg (19.03 KiB) Vizualizat de 12157 ori

G_20170610.jpg
2017 06 10
G_20170610.jpg (37.35 KiB) Vizualizat de 12157 ori

G_20170618.jpg
2017 06 18
G_20170618.jpg (49.08 KiB) Vizualizat de 12157 ori


Intrebarea mea este : mai trebuie lasata la fermentat, (in indicatiile kitului nu am gasit trecuta gravitatia finala.)
Oare nu s-a stricat dupa atata timp de fermentare? Am gustat-o si parca e "sifonata".

Re: Fermentare completa?

MesajScris: Sâm Iul 08, 2017 5:26 pm
de Laur
Densitatea indicata pentru imbutelierea berilor din kit-uri este 1.010. Insa poti imbutelia si daca densitatea este 1.012 sau 1.008.
Densimetrul iti spune ce se intampla cu fermentatia berii.
Din poza nr 3 se vede ca ai avea o densitate in jururl valorii 1.012.

Si sa le raspund celor care intreaba de ce dupa 2 saptamani nivelul apei din supapa de evacuare CO2 nu se egalizeaza: Pe timpul fermentatiei, presiunea CO2 din interiorul vasului de fermentat este mare si dioxidul de carbon iese prin supapa. Dupa terminarea fermentatiei, in bere mai ramane CO2 dizolvat si tinde sa iasa din solutie insa nu mai are o asa de mare presiune incat sa iasa si prin supapa. Capacul insa ramane bombat iar nivelul apei din supapa nu este egal in cele doua compartimente.
Aceste aspecte ne pot induce in eroare si vom crede ca fermentatia nu s-a incheiat.
Asa cum am mai spus si in alte topicuri, terminarea cu exactitate a fermentatiei ne-o spune masurarea densitatii berii - asadar, va recomandam sa aveti un densimetru cu care sa puteti face masurarea berii. Pentru berile din kit-uri, fermentatia este incheiata daca valoarea densitatii berii este in jurul valorii 1.010 (max 1.012).
Oricum, chiar daca diferiti producatori spun ca berea fermenteaza in 3-4 zile, recomandarea noastra este ca imbutelierea sa se efectueze dupa minim 10 zile de la pornirea fermentatiei, in cazul in care masurarea densitatii o permite.
O durata mai mare de fermentare este de preferat uneia mai scurta. Berile din grane le las la fermentat (pana le imbuteliez) minim 2 saptamani.