Cresterea temperaturii
Scris:
Sâm Mar 24, 2018 7:07 am
de Jimmy
Buna ziua ! Acum 2 zile m-am apucat sa fac prima mea bere homemade ^_^ . Ieri a inceput sa fermenteze si astazi am observat ca tenperatura a crescut la 25 de grade (nu a ramas la 20 de grade cum era ieri) . Asta va afecta in vreun fel procesul sau calitatea berii? Multumesc si spor la berarit !
Re: Cresterea temperaturii
Scris:
Lun Mar 26, 2018 5:49 pm
de Laur
Salut,
Fermentarea este un proces exoterm (cu degajare de caldura). Daca in camera erau 22C sau 23C, este firesc ca temperatura sa urce cu 1-2 C fata de ambient.
Dar asta se intampla doar in primele zile, cand fermentarea este viguroasa. Temperatura ridicata (de 25C) nu afecteaza intr-un mod vizibil calitatea berii - ii poate da o usoara tenta fructata, uneori insesizabila. Daca te apropii de o temperatura de 30C, nu stiu ce s-ar putea intampla deoarece nu am fermentat niciodata la o asa temperatura. Deci, fermenteaza la temperaturi sub 25-27C si totul va fi ok.
Bafta!
Re: Cresterea temperaturii
Scris:
Joi Mar 29, 2018 8:01 am
de Jimmy
Multumesc mult pentru ajutor ! ^_^