[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - Fabricare Malt Acasa

Fabricare Malt Acasa

Fabricare Malt Acasa

Mesajde AlexBudes » Joi Iun 23, 2011 5:02 pm

Inainte de a ma pronunta pe forum ca imi doresc sa ma alatur si eu grupului si sa fac bere , deja pornisem cu realizatul maltului in casa (la apartament).

Pentru asta ma documentasem deja pe net unpic, si si de pe forum. Ca sa fie intr-un loc , postez cateva chestii mai clare ce am gasit , si probabil multi de pe forum pot sa-si imparta tehnicile si solutiile proprii (din propria experienta).

YouTube:
http://www.youtube.com/watch?v=HauYECAEQ8I&feature=related (Cu video , bun chiar daca nu sunte-ti cunoscatori de engleza. A da , si raspunde la o intrebare/problema care am mai vazut-o pe forum : Cum se scot radacinutele - un mod simplu)

Forumul HomeBrewTalk
:
http://www.homebrewtalk.com/f51/how-i-make-all-my-own-malt-188337 ( Tot cu explicatii video , dar mai greu de priceput. Primul link , celelalte doua sunt DIY - foarte ingenioase de altfel)

De pe forumul nostru :
drinking scrie:Salutare
Eu imi fac singur acasa maltul , recunosc ca am invatat asta intr-un campus universitar in Marea Britanite in 2007 de la niste englezi foarte inraiti dupa bere :lol: , si sa stii ca nu este asa complicat.
Iti trebuie un vas gen borcan mare de 15-20 litrii , se umple trei sferturi cu orz si apoi cu apa la 30 de grade pana acopera cu 7-10 cm orzul , asta dupa ce ai facut o selectie vizuala prin materia prima , pt ca mai gasesti si boabe care nu corespund , gen mugegaite , etc .
Borcanul il legi la gura cu un tifon steril si dupa 12 ore cu ajutorul unui fund de bucatarie , intorci borcanu cu gura in jos sa se scurga de apa , atentie sa nu folosesti tava de tabla de la aragaz de exemplu cum am mai vazut la cineva , pt ca nu este indicat .
Apoi , :lol: eu folosesc vasele din sticla de iena ale sotiei in care gateste :D , pui orzul dar sa nu depaseasca grosimea stratului de 2.5 cm si acoperit cu tifon steril , apoi pulverizezi apa la fiecare 12 ore ca sa mentii umiditatea , de asemenea verifica temperatura sa fie minim 15 grade in incapere , si o sa vezi ca dupa 5-6 zile apar niste firicele albe . Cand au aparut acestea cu o lungime de vreo 5 mm eu mi-am format ochiul :lol: nu le mei stropesti cu apa , le lasi sa se usuce intorcandu-le cu o lingura de LEMN odata la 3 ore.
Dupa 4 zile le usuci un pic la cuptor , atentie la faza asta , daca nu te pricepi , pui un ziar pe calorifer si le pui acolo.
Eu dupa acesta faza le curat de radicele si apoi dupa ce sau uscat bine la prajesc pe o plita ca sa fac bere neagra , in functie de gradul de prajire poti sa faci o bere bruna sau foarte neagra , iar daca nu le prajesti deloc bere blonda.
Mult succes

Samogon scrie:Dacă vrei să experimentezi şi cu încolţirea... caută nişte lăzi de-alea de plastic în care se aduce pâinea la brutărie. Pui tifon pe ele şi orzul în strat cam de 5 cm. Le pui unele peste altele ca un raft într-un loc unde să se poată scurge apa din ele şi le uzi mereu cu o sticlă pet găurită în dop cu acul încins (ca o stropitoare). Dar înainte de a pune orzul la încolţit el trebuie prima dată spălat în multe ape şi ţinut scufundat în apă 24 de ore, timp în care el absoarbe până la 40% apă. Încolţirea durează 4-7 zile şi se consideră încheiată când acrospirul ajunge 2/3 sau maxim egal cu mărimea bobului. Dacă e prea mic e under modified malt ceea ce înseamnă că nu a produs destule enzime, dacă depăşeşte bobul e over modified care înseamnă că a început să consume zahăr pentru creşterea viitoarei plante. Nici una din cele două condiţii nu este de dorit. Orzul este singura cereală la care acrospirul creşte în interiorul bobului, deci iei o boabă oarecare, o desfaci şi te uiţi la miez să vezi cât a crescut.
(raspuns chiar catre mine)


In final , peste tot unde am citit , chiar si aici , e ca e greu. Ai nevoie de timp si rabdare, spatiu destul si o sursa buna de grane, care oricum nu toate vor fi bune - deci te poti alege in perdere (fie ca se duce tot , fie mai scump , fie calitate ami proasta) - dar se poate si inversul.

Anyways ce mi-a spus Samogon in alt topic , ca orzoaica ce am luat-o e rea , si ca si el a patit-o , s-a adeverit. Cumparata din targ , clar de anul trecut caci secerisul nu a sosit inca , a fost foarte multa care s-a ridicat la suprafata ( spalata si data la porumbei si la o vecina pt animale) si foarte prafuita - a necesitat ft multe clatiri. Pe langa asta , urmand instructajul din primul video cu 48 ore : 6 ore sub apa , 8 la aer , mereu mereu au reaparut "plutitoare" -dar daca incepi ceva , o duci pana la capat (si numa sa experimentezi cu ea). Sfarsitul nu e bun : din ziua a doua mi se paruse ceva ciudat la mirosul apei , pe langa cel de grana , simteam ceva foarte vag. In general sunt foarte antent la orice detaliu, si mi-am zis ca e o fi probabil in imaginatia mea (la cat de vin era - tatal meu nu sesiza nimic). Ei bine , dimineatza cand s-au sfarsit ultimele 6 ore, cand urma sa intind treaba pe straturi si sa stea la germinat, mirosul se intetise , se simtea clar , intepator .... deci e un mare fail. Plus cred ca trebuia sa se vada macar o mica mica liniuta a radacinii , si nimic - ciudat (probabil a fost ceva si cu orzoaica asta).
Am ales sa fac asta gandindu-ma si la cost (ne stiind toate detaliile) , dar si pentru ca urmeaza sa primesc o anumita cantitate de orz si grau moca , de data asta de la sursa sigura si proaspata (la seceris) - deci tura asta chiar fiind experimentul , pregatirea. De pierdut , am pierdut timp si 30 de lei. Am sa mai incerc odata ce imi vin si celelalta grane , dar de la prima incercare nu prea indic chestia asta - poate ma razgandesc :lol:

Ceilalti ?
AlexBudes
 
Mesaje: 6
Membru din: Sâm Iun 11, 2011 2:08 pm
Locaţie: Alba Iulia

Re: Fabricare Malt Acasa

Mesajde Laur » Joi Iun 23, 2011 6:07 pm

Toata stima pentru cei care incearca asa ceva. Nu cred ca as avea rabdare sa stau 2-3 zile sa gadil boabele de orz si apoi sa le mangai pe fiecare in parte.
Laur
 
Mesaje: 618
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: Fabricare Malt Acasa

Mesajde Samogon » Joi Iun 23, 2011 8:07 pm

Alex, orzul încolţit miroase a SALATĂ DE CASTRAVEŢI ! Important e să nu miroasă a putred. Pentru asta trebuie lucrat igienic, stropit cât mai des cu stropitoarea şi întors cu grijă din când în când. Recipientul în care pui la încolţit trebuie să aibă o scurgere ceva. O cadă ar fi bună dar igienizată bine înainte cu clor.
Cu metoda descrisă de mine am avut randament cât de aproape de 100%. Cu alte cuvinte, nu găseam o boabă neîncolţită. Toate erau la acelaşi stadiu de germinare. Deci dacă ţie nu-ţi iese, foarte posibil două lucruri: orz prost sau nu te pricepi.
Nu mai arunca boabele de deasupra apei, nu-i chiar ce scrie pe saituri, sunt şi altea boabe sănătoase. Să nu fie negină sau altele.
Deci colţul nu trebuie să ajungă să strâpungă capătul bobului, atunci e over modified. Când e full modified (adică ok) mustăţile au cam 2-3 cm lungime.
Fă o poză cu orzul ăla încolţit.

Curăţatul boabă cu boabă este o inepţie, nu există aşa ceva. Cel mult se poate usca încet pe calorifer. Apoi ca soluţie la mustăţi se pun grânele într-un sac şi se loveşte cu el de o suprafaţă tare să se rupă alea apoi se cern printr-o sită specială. E complicat şi inutil. Am mai auzit şi de curăţatul boabelor cu făcăleţul sau cu sticla. Prea multă migală.

Eu am făcut bere cu orz încolţit, proaspăt, neuscat (se numeşte malţ verde). L-am dat prin maşina de tocat carne şi aia a fost. Mult mai simplu dar tot inutil. Faptul că am descoperit Fabrica de Bere a fost ca un dar că n-a mai fost nevoie să încolţesc orzul în casă.

http://www.homedistiller.org/wash-grain.htm#malting
Samogon
 
Mesaje: 120
Membru din: Mie Ian 26, 2011 6:38 pm

Re: Fabricare Malt Acasa

Mesajde AlexBudes » Vin Iun 24, 2011 6:29 am

Mirosul nu e de salata de castraveti , ci de o fermentatie (putrezeala cum ai zis). Am gasit aici (http://www.homebrewtalk.com/f36/bad-smell-when-malting-grains-240776/) pe cineva care a mai avut chestia asta. S-a innecat (oversoaked)- dupa ce zice acolo. Ciudat e insa ca totusi , am respectat treaba cu 8aer/6apa , si totusi s-a intamplat, cand cum zici si u (si altii) - exista metode de scufundat 24 de ore , si nare nimic.
Plus, in ce zii ar fi trebuit sa apara primul varf de incoltire? Doua zile dupa chestia cu rehidratarea bobului si nimic ... nu se poate sa se fi "innecat" toate. De respectat curatenia s-a respectat : curatare cu clor ,cif si clatire abundenta la tot. Tare banuiesc sa fi fost orzoaica asta de vina cu ceva ...

PS: Nu era decojita , nu va ganditi.
AlexBudes
 
Mesaje: 6
Membru din: Sâm Iun 11, 2011 2:08 pm
Locaţie: Alba Iulia

Re: Fabricare Malt Acasa

Mesajde radumami » Mie Dec 14, 2011 1:30 pm

salutare!

m-am uitat la clipul din primul link de pe youtube.
am inteles ca dupa ce speli orzul il lasi in apa 6 ore dupa care il scurgi si il lasi sa se odihneasca 8 ore.
dupa care zice ca dupa 48 ore sa repeti pasii de mai sus.

intrebarea este: in astea 48 ore orzul sta in apa sau este scurs de apa?

eu nu ma prind...daca ma lumineaza cineva...
multumesc!
radumami
 
Mesaje: 3
Membru din: Mar Dec 06, 2011 11:17 am

Re: Fabricare Malt Acasa

Mesajde Samogon » Joi Dec 15, 2011 5:17 am

Întotdeauna se face în prima fază înmuierea în apă 24 de ore. Apoi procedeele diferă dar toate dau rezultate bune dacă sunt făcute corect.
În a doua fază orzul trebuie să respire pe o suprafaţă întinsă. Ori întors cu grijă şi stropit mereu, ori ţinut zilnic 2-3 ore în apă apoi întins. Totul durează 4-7 zile.

O poză face cât 1000 de cuvinte...
În cazul ăsta nu mai trebuie întors mereu, decât stropit. Şi nici nu va mai ocupa 100 de tăvi prin casă.

Întrebarea mea: cu ce îl macini când e proaspăt încolţit? E moale bobul de-l storci între degete. Maşina de tocat carne merge cam anevoios. Gândiţi-vă poate-mi daţi şi mie o idee.
Ataşamente
e1f188e8c9ae39ad6b1dd4d0aab00703.jpg
e1f188e8c9ae39ad6b1dd4d0aab00703.jpg (13.04 KiB) Vizualizat de 41305 ori
Samogon
 
Mesaje: 120
Membru din: Mie Ian 26, 2011 6:38 pm

Re: Fabricare Malt Acasa

Mesajde radumami » Joi Dec 15, 2011 2:29 pm

Samogon scrie:
O poză face cât 1000 de cuvinte...
În cazul ăsta nu mai trebuie întors mereu, decât stropit. Şi nici nu va mai ocupa 100 de tăvi prin casă.




buna ideea cu pompa de aer dar editeaza te rog postul in sensul ca folosind instalatia asta orzul trebuie intors, stropit nu mai trebuie.
nu de alta dar vede un incepator ca mine si se incurca in stiinta...

in alta ordine de idei, la ce folosesti maltul verde proaspat macinat?
o sa ma gindesc si la o solutie de macinare eficienta.
numai bine!
radumami
 
Mesaje: 3
Membru din: Mar Dec 06, 2011 11:17 am

Re: Fabricare Malt Acasa

Mesajde Samogon » Joi Dec 15, 2011 3:50 pm

Ştiu bine ce am vrut să spun, nu-i nevoie să editez.
Ceea ce probabil n-ai înţeles este că boabele au nevoie de oxigen ca să încolţească. În mălţării, orzul se întoarce periodic cu lopata pentru ca şi boabele de la fundul patului să aibă şansa să respire. Ceea ce ţi-am arătat eu în poză este un sistem prin care nu mai trebuie întoarse deoarece aerul ce vine prin pompa de acvariu va trece prin stratul de grâne atâta timp cât vasele sunt destul de bine puse în contact şi nu iese pe margini.
Probabil aerul este încărcat şi cu ceva umiditate din moment ce trece prin apă. Posibil să nu fie nevoie nici de stropire, deşi nu mi se pare un mare efort să se stropească cu un PET găurit în dop de 2 ori pe zi ca şi cum ai uda florile din ghiveci.
Samogon
 
Mesaje: 120
Membru din: Mie Ian 26, 2011 6:38 pm

Re: Fabricare Malt Acasa

Mesajde caiafa » Vin Dec 16, 2011 4:58 am

Ca să fie rentabil să-ţi faci singur malţul în primul rând trebuie să ai acces la orzoaică de calitate, la un preţ foarte mic sau gratis.
Chiar şi atunci trebuie să faci o mică investiţie ca să se justifice efortul, în sensul că procesul de încolţire şi cel de uscare trebuie în mare parte automatizate.

Dacă pierzi 1h din timpul tău să faci 1kg de malţ care costă 5 lei nu e tocmai ok şi sunt sigur că îţi ia mai mult de o oră/kg de malţ.

Pe lângă faptul că nu e rentabil, malţul produs o să fie întotdeauna de o calitate inferioară faţă de cel mai prost malţ din comerţ şi o să fie diferit de la o şarjă la alta.
Să lăsăm producătorii de malţ să-şi facă meseria.

Dacă bere de calitate poţi să faci şi acasă, malţ nu.
caiafa
 
Mesaje: 51
Membru din: Sâm Apr 02, 2011 2:34 am

Re: Fabricare Malt Acasa

Mesajde radumami » Mar Dec 20, 2011 7:14 am

salutam!

pentru cei care se incapatineaza totusi sa faca malt acasa am gasit dupa sapaturi adinci pe net
secventele tipice de inmuiere a orzului in vederea germinarii

fragment din documentul original:

În practică se folosesc mai multe tratamente de înmuiere, în care
orzul este alternativ înmuiat timp de câteva ore, apoi scurs de apă şi expus la
aer. Perioada fără apă se numeşte pauză de oxigen.Secvenţele tipice sunt:
-(10 h apă)(7h aer)(15h apă)(11h aer)
-(6h apă)(6h aer)(11h apă)(6h aer)(8h apă)(6h aer)
Ambele regimuri durează 43 de ore, dar primul presupune numai
două perioade de înmuiere, în timp ce al doilea presupune trei perioade de
înmuiere. Tratamentul potrivit se alege în funcţie de orzul ce trebuie
malţificat şi de proprietăţile malţului ce trebuie obţinut.Pauzele de oxigen
mai lungi sunt necesare în cazul orzului sensibil la apa. În timpul pauzelor
de oxigen, orzul rămâne totuşi acoperit cu un film subţire de apă prin care
difuzează oxigenul.Se poate barbota oxigen şi în apa de înmuiere, iar CO2 se
aspiră în timpul pauzei de oxigen.

happy malting!!!
radumami
 
Mesaje: 3
Membru din: Mar Dec 06, 2011 11:17 am

Următorul

Înapoi la Malt

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron