Salutare tuturor,
M-am gandit sa incep un astfel de topic pentru a vedea cam ce se bea prin Romania si nu numai, atat bere produsa pe meleagurile noastre cat si bere produsa in afara granitelor. Legat de berea preferata, cu siguranta multi dintre voi nu aveti un singur tip preferat ci, mai multe sortimente. Ar fi interesant sa descriem aici denumirea berii, tara de provenienta (in cazul in care aceasta nu este produsa in Romania) si cateva dintre caracteristicile sale: culoare, cantitate de alcool, aroma, gustul de dupa (aftertaste), cantitate de dioxid de carbon, precum si orice altceva ce ar putea fi interesat vizitatorul acestui forum.
Ideea acestui topic este una "educativa" - suna urat dar, o parte dintre noi (si eu fac parte dintre acestia) inca nu stim decat putine lucruri despre bere, despre tipurile existente, despre cum se bea o bere, despre cum se fabrica (evident, nu toti sunt interesati de acest aspect), despre temperatura la care trebuie bauta. Ca si in cazul vinului sau a bauturilor spirtoase (capitole unde stam mult mai bine) unde exista o cultura, si in cazul berii, exista cultura berii. Trebuie sa recunoastem ca in Romania nu exista o cultura a berii (sau daca exista, exista la nivel de individ sau comunitati restranse). Revenind la ideea "educativa", doresc ca prin intermediul acestui topic sa strangem o sumedenie de informatii care sa ne ajute sa ne dezvoltam cunosterea si in acest domeniu.
Voi sparge gheata, scriind despre 2 tipuri de bere: una cumparata si una facuta de mine.
1. Bere Krusovice Imperial Czech Premium Lager - blonda, ABV 5%, are o aroma de malt, un gust amar (eu prefer berile amare), este o bere usoara, fina, pe care o bei de placere. Cantitatea de dioxid de carbon este normala . Gulerul de spuma se incadreaza in limitele normalului - maxim 1 deget. Se serveste rece, la 5 grade Celsius.
2. Bere Nut Brown Ale - bere bruna, produsa in casa, cu un gust usor dulceag, o aroma de nuca ce ramane pe limba dupa fiecare inghititura si parca iti aspreste limba. Guler de spuma foarte mic - este o bere englezeasca iar caracteristica acestor beri este dimensiune mica a gulerului. Cantitatea de alcool este de 4,5%. Culoare 100 unitati EBC, amaruie 20 unitati EBU. Reteta este a celor de la MUNTONS (daca folosesti si indulcitorul MUNTONS, aromele sunt mult mai evidentiate decat in cazul folosirii zaharului obisnuit). Cantitatea de dioxid de carbon este scazuta, desemenea caracteristic berilor englezesti. Se serveste la temperatura de 13 grade Celsius (temperatura pivnitei). Foarte apreciata de reprezentantele sexului frumos.