[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - Istoria berii

Istoria berii

Istoria berii

Mesajde Laur » Lun Oct 26, 2009 2:12 pm

ISTORIA BERII

Cuvantul bere provine din latinescul bibere, care inseamna “a bea”.
Sa incercam sa dam o definitie a berii: berea este o bautura alcoolica obtinuta din drojdia care duce la fermentarea maltului din grane, la care se adauga apa si hamei. Cantitatea de alcool este in jururl valorii de 5%, uneori depasind aceasta valoare si ajungand pana la 8-9% din volum. Am auzit ca ar exista beri si cu o cantitate de alcool de 12 % din volum.

Cum a fost inventata berea, si de catre cine?
Surprinzator pentru multi barbati, legenda spune ca berea a fost descoperita de o femeie care gatea cereale. In mitologia armenilor, berea se spune ca a fost adusa din ceruri de catre zeita pamantului, Armalu. Alte surse sustin ca berea s-a descoperit prin fermentatia painii lasata la inmuiat. Acum nu conteaza foarte mult cine si in ce imprejurari a facut descoperirea, important este ca a fost descoperita.
Berea isi are originile in vremuri indepartate. Se spune ca in Mesopotamia, acum circa 5-6000 de ani, se producea si se consuma bere. In acea perioada, si chinezii produceau o bautura din grane fermentate, denumita “kui”. Vechii egipteni s-au dovedit si ei fabricanti ai acestei licori pe care o apreciau foarte mult, ea facand parte, alaturi de paine, din masa zilnica a taranilor si sclavilor. Uimitor este faptul ca, unele dovezi ne arata ca egiptenii nu foloseau drojdie la fabricarea berii.
De la egipteni, berea ajunge in Grecia si apoi la Roma.
Ajungem in Evul Mediu, unde apare Gambrinus, un rege din Flandra care este considerat sfantul patron al berii. In aceasta perioada se dezvolta fabricarea berii in interiorul manastirilor, atat pentru consumul pelerinilor ce poposeau in aceste lacasuri cat si pentru locuitorii lor.

Tehnologia fabricarii berii in evul mediu era cunoscuta de catre toate popoarele europene. Berea din acele vremuri nu era nici pe departe asemanatoare celei contemporane deoarece in acea perioada nu se folosea hamei. Acest ingredient a inceput sa fie folosit la fabricarea berii de catre germani, cu toate ca unele surse afirma ca scitii consumau bere cu hamei iar slavii de est intrebuintau hameiul cu mult timp inaintea germanilor.
Deci, berea este o bautura extrem de veche si, fiecare popor si-a adus contributia la perfectionarea producerii ei.
Pentru comercializare, berea a inceput sa fie produsa in Germania, in jurul anului 1200. In 1516, Wilhelm al VI-lea al Bavariei instituie Legea Puritatii Berii care specifica clar ca ingredientele folosite in fabricarea berii trebuie sa fie doar apa pura, orz si hamei.
Tot in Germania, in anul 1605 se incepe imbutelierea berii.

In Romania, cea mai veche atestare documentara a berii o reprezinta un act din 1366 ce precizeaza ca la rascoala taranilor si a mestesugarilor din Floresti (Cluj) a participat si Iacob Berarul. Cel mai probabil, berea a fost introdusa in viata locuitorilor transilvani de catre sasi.
In Moldova si Muntenia, berea a inceput sa se consume odata cu venirea soldatilor Austrieci, chiar daca voievozi ca Stefan cel Mare, Alexandru Lapusneanu si Aron Tiranul au incurajat febricarea berii.
Prima fabrica de bere romaneasca a fost infiintata la Timisoara in anul 1718 iar prima fabrica de bere din Bucuresti s-a construit in 1809.
Un ultim amanunt: prin anii 1840, Josef Groll din orasul Plzen (din Cehia actuala) a inventat berea denumita Pilsner (metoda de productie Pilsen), o bere limpede, blonda, ce s-a raspandit si a cucerit cu mare repeziciune intreaga lume. Multi dintre bautorii de bere romani au avut placerea de a gusta aceasta bautura, deoarece a fost raspandita pe scara larga si in Romania (inainte de 1989, din cate stiu, era singururl tip de bere ce se producea la noi).
Laur
 
Mesaje: 618
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: Istoria berii

Mesajde Rabbit » Sâm Iun 26, 2010 4:07 am

Foarte importantă a fost descoperirea pasteurizării de către Louis Pasteur. Până atunci, berea se strica rapid, în pofida hameiului ce acţiona ca conservant. În acea epocă erau frecvente falimentele personale cauzate de un transport masiv de bere (cu caravane & co), de exemplu din Europa în India. Bere se acrea şi nu mai era bună de nimic.
Rabbit
 
Mesaje: 2
Membru din: Sâm Iun 26, 2010 2:15 am

Re: Istoria berii

Mesajde romanalex1 » Vin Feb 04, 2011 7:58 am

Nu neaparat Rabit
Sa ai baut vrodata un india pale ale bun. Te asigur sa nu sa strica si daca it plac aroma de hops.
Eu in general cam 50% din berile care le fac sin IPA care sin in jur de 6-7% alcholemie.
Orcum orce bere peste 6% alchol resista peste 6 luni iar peste 6.5%-7% alchol peste un ani
Iar unele berii belgiene peste 8,9% chair e indicat sa bei unele cu minim 6 luni de invechit si
Unele barley wines sau beri belgiene de 12-13% sint excelente si dupa 2-3 ani.
Pasturizare strica aroma de bere ca si filtrare.
Technologie cia mai buna care a ajutat la calitatea bere e intelegere cum functionaza drodjie, care sa descoperit tirziu in laborator.
romanalex1
 
Mesaje: 50
Membru din: Mie Ian 19, 2011 8:35 am

Re: Istoria berii

Mesajde morrison10 » Vin Feb 08, 2013 11:12 am

@romanalex

Foarte ilar ca din numele tau se poate forma cuvantul "romana" dar tu nu ai nicio treaba cu limba romana.

*On. Multumesc pentru informatii, sunt foarte utile!
morrison10
 
Mesaje: 1
Membru din: Vin Feb 08, 2013 11:09 am

Re: Istoria berii

Mesajde Laur » Lun Feb 11, 2013 7:46 am

Va rugam sa nu apelati la astfel de "atacuri". Sa ne concentram asupra subiectelor.
Multumesc.
Laur
 
Mesaje: 618
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: Istoria berii

Mesajde DragosN » Dum Mar 03, 2013 5:59 pm

Sunt beri care ajung si la 40% abv si facute fara distilare. In rest ce a spus alex este corect si adevarat.
DragosN
 
Mesaje: 27
Membru din: Mie Iun 06, 2012 4:32 pm

Re: Istoria berii

Mesajde romanalex1 » Joi Mar 07, 2013 12:45 pm

@ morrison
t-ai gandit ca poate nu toti care sint aic pe forum sint Romani sau vorbesc Romaneste bine.
romanalex1
 
Mesaje: 50
Membru din: Mie Ian 19, 2011 8:35 am

Re: Istoria berii

Mesajde berila » Dum Sep 08, 2013 10:04 am

Imi dau seama ca post-ul e cam lung si multi nu-l vor citi in intregime. De-asta partea ceea mai importanta o copiez si aici, la icneput:

Putem insa sa ne facem o idee despre ce gust aveau berile din evul mediu inainte de introducerea hameiului in berarit: GRUUT - e o mica (tare mica) berarie/brewpub belgiana in orasul Gent, undeva in centru. Din cele vreo 5 beri diferite ce le produc una singura e cu hamei. Restul sunt cu un amestec de ierburi care confera cam aceleasi calitati si arome ca si hameiul. Se pot organiza si tururi ale berariei - oricum nu e multa umblatura, din moment ce atat producerea cat si servirea se face in aceeasi incapere. :) Info, video, poze aici: http://www.gruut.be/eng-introduction.html I Like! :)

Postul in intregime:

Din cate stiu, prin metoda clasica de fermentare berile pot ajunge pana pe la 18% alcolemie. Parca tin minte ca Sam Clagione (fondatorul Dogfish Head) zicea ceva ca berea lor 120' IPA avea initial peste 20%, dar intre timp au scazut-o pe la 18%. Peste valorile astea am inteles ca se foloseste o metoda de inghetare prin care se separa moleculele de apa (care ingheata mai repede) de cele de alcool (care ingheata mai greu).

Prin definitie, daca distilezi (procedeu similar da opus distilarii) nu se mai numeste bere.

Ca sa le organizam putin:
- toate bauturile alcoolice au in procesul de fabricare, mai devreme sau mai tarziu, un pas de fermentare in care diferite feluri de drojdii fermenteaza diferite feluri de zaharuri din diferite surse.
- amestecurile fermentate care se distileaza sunt cunoscute sub termenul generic de spirtoase, care se impart din nou in mai multe categorii
- spirtoasele care au ca sursa de zaharuri cerealele sunt whiskey-uri, rachiu, sake si altele
- palinca, slibovita, tzuica, etc din fructe - predominant prune, dar se poate si din mere, pere, piersici, corcoduse si altele
- coniac-ul se produce prin distilarea vinului (deci strugurii sunt la baza)
- vodca se face din pufoaica - glumesc evident :) . nu stiu din ce ingrediente e facuta vodca :)
- bauturile care nu se distileaza dupa fermentare sunt predominant vinuri si beri
- vinul se face predominant din struguri, dar se poate si din coacaze negre, mere sau alte fructe
- berea se produce din cereale

Si ajung unde voiam sa ajung: o bautura alcoolica ce are ca sursa de zaharuri cerealele si ramane nedistilata se considera in general ca facand parte din familia berii. Cu sau fara hamei, mai alcoolica sau mai putin alcoolica, mai limpede sau mai putin limpede, mai deschisa sau mai inchisa la culoare, mai acra sau mai dulceaga, astea toate sunt detalii. Bautura alcoolica din cereale fermentate ale babilonienilor, egiptenilor, etc, nu are mare lucru in comun cu berea ce o cunoastem azi si doar din curiozitate as incerca daca as putea sa vad ce gust are.

Putem considera insa ca berea a evoluat extrem de mult de-a lungul timpului, spre deosebire de alte bauturi, si nu cred ca ar fi ajuns la ceea ce este astazi fara toate fazele istorice prin care a trecut.

Putem insa sa ne facem o idee despre ce gust aveau berile din evul mediu inainte de introducerea hameiului in berarit: GRUUT - e o mica (tare mica) berarie/brewpub belgiana in orasul Gent, undeva in centru. Din cele vreo 5 beri diferite ce le produc ei, una singura e cu hamei. Restul sunt cu un amestec de ierburi care confera cam aceleasi calitati si arome ca si hameiul. Se pot organiza si tururi ale berariei - oricum nu e multa umblatura, din moment ce atat producerea cat si servirea se face in aceeasi incapere. :) Info, video, poze aici: http://www.gruut.be/eng-introduction.html I Like! :)

Si apropo de GRUUT - anul asta am gasit 3 din cele 5 Gruut la targul de bere de la Auchan! Fiti pe faza, poate ajuce si data viitoare. Sper.
berila
 
Mesaje: 4
Membru din: Dum Sep 01, 2013 11:03 am

Re: Istoria berii

Mesajde bionut » Joi Sep 12, 2013 6:03 pm

Hai sa fim seriosi, nu am auzit de bere de 40% si nici de vreo drojdie care sa reziste la atat alcool. O valoare de ~25 % ABV ar fi mai plauzibila, desi nu am auzit de o bere asa tare.
Cea mai mare concetratie de alcool ar avea-o Barley Wine-ul, o bere ale cu aproximativ 12% alcool, din cele pe care le stiu eu cel putin.
bionut
 
Mesaje: 83
Membru din: Mar Sep 11, 2012 7:32 pm


Înapoi la Diverse

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori

cron