[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - Stuck ferments
Pagina 1 din 1

Stuck ferments

MesajScris: Mie Iul 20, 2011 7:40 am
de Samogon
Tocmai mi-a sistat din fermentaţie o plămadă cu 8 kg zahăr, 1 kg malţ plamădit ca la carte, două linguri DAP, apă până la 40L şi drojdie de şampanie. Am făcut starter cu 2 zile înainte, am făcut tot ce trebuie, care o fi cauza?

Urma să mai pun 4 kg zahăr dizolvat în apă să completez până la 48 litri şi speram să obţin un procent de alcool de 15%. N-am mai apucat. Azi, după 2 zile de fermentaţie energică s-a oprit şi procentul de zaharuri este foarte mare, 17%.

Plămada este pentru alcool neutru să-l pun la vişinată, ce-mi recomandaţi să salvez batch-ul?

Am recurs la reţeta asta după eşecul care l-am avut cu drojdia TURBO. Pe lângă că nu atinge 18% alcool are un gust şi miros horror. A trebuit să distilez de 2 ori în coloană la 95%, să separ foarte mult din frunte şi coadă ca să se apropie de gustul neutru şi oricum trebuie curăţat cu cărbuni.

Re: Stuck ferments

MesajScris: Sâm Iul 30, 2011 9:12 pm
de Samogon
Nu are nimeni vreo idee?

Ei bine, am salvat batchul, parţial. Am pus drojdie turbo de la tranşa trecută. I-am mai pus şi zahăr, în total 15 kile zahăr cu 53 litri plămadă.

Problema e că a încetinit rău fermentaţia şi încă mai sunt 10% zaharuri. În camera unde fermentează sunt 27-28*C. Mă gândesc să reînsămânţez altă drojdie. Problema e timpul, cu cât aştept mai mult risc să mi se oţetească plămada de vişine.

Re: Stuck ferments

MesajScris: Dum Iul 31, 2011 1:41 pm
de caiafa
Eu cred că problema este că nu ai folosit nutrient pentru drojdie, mai ales că ai folosit-o într-un mediu destul de stresant pentru ea.
DAP este energizant nu nutrient. Din câte știu eu îmbunătățește activitatea drojdiei, însă într-un must ca al tău drojdia trebuie să fie multă, deci îi trebuie nutrient pentru înmulțire (ori de la Wyeast, ori drojdie veche adăugată în ultimele minute de fierbere).

Re: Stuck ferments

MesajScris: Lun Aug 01, 2011 12:13 pm
de Samogon
DAP este nutrient.

Mi-ai dat însă o idee bună cu drojdia fiartă. Cu ideea ta şi cu experienţele mele anterioare am decis să fac aşa:

Am pregătit un starter cu drojdie nouă căreia i-am pus puţin zahăr, drojdie fiartă, pastă de tomate, zeamă de lămâie şi aerisire cu mixerul.
Am tras mashul cu probleme şi am aruncat depozitul de grâne.
Am adăugat drojdie veche fiartă, un borcănel de pastă de tomate, zeamă de lămâie şi o tabletă de vitamina B1 sfărâmată bine - ăsta e energizant, nu DAP, sărurile de amoniu le foloseşte ca să-şi construiască proteine noi pentru înmulţire.
Diseară urmează să torn starterul.

Re: Stuck ferments

MesajScris: Vin Aug 05, 2011 9:27 am
de Samogon
Drojdia sălbatică bate tot.

Am salvat batch-ul cu drojdie rămasă de la cidrul de vişine fermentat spontan. Deci e foarte tare ce face natura.

Re: Stuck ferments

MesajScris: Vin Aug 05, 2011 4:47 pm
de Laur
Bravo, inseamna ca merge o tzuica...

Re: Stuck ferments

MesajScris: Vin Aug 05, 2011 7:43 pm
de Samogon
Daa :lol: , am făcut şi ţuică de vişine dar puţină, ce mi-a ieşit din boasca rămasă după scurgere. Am amestecat cu cidrul să-i ridic puţin tăria alcoolică şi să opresc activitatea drojdiilor până vin cu alcoolul ăla neutru. Gustul este inconfundabil. Inaugurarea i-o fac prin Decembrie... pe la 35-40% e numa' bună pe frigul ăla. Cam asta e reţeta mea proprie de vişinată.

Pentru coloană îi sunt recunoscător lui Laur, ca şi pentru ajutorul de zilele trecute cu damigenele.