Cidrul de mere
Scris: Dum Noi 27, 2011 4:48 pm
Nu am găsit încă o arie dedicată vinului şi cidrului aşa că am deschis aici threadul. N-ar strica un subforum despre vin şi cidru si cred că ar fi în interesul tuturor să extindem aria de discuţii.
La ultima întâłnire a berarilor am auzit de la Caiafa o idee foarte bună, aceea de a congela merele. Când se dezgheaţă se fleşcăiesc şi se pot stoarce direct. Am încercat mai multe metode de stoarcere. Prin terciuire iese cu tot cu burbă şi mustul este opac de tulbure. Dacă le bag întregi la presă iese foarte limpede mustul dar durează mult storsul. Următoarea tranşă voi încerca o cale de mijloc - să le rup în două apoi să le presez.
Randamentul este cam de 7 litri must din 10 kg mere.
Merele sunt pentru plăcintă, foarte dulci. Au 16-17 g zaharuri la 100 ml must, ceea ce are un potenţial alcoolic de 9-10%.
Folosesc drojdie de şampanie S. bayanus şi am avut ceva emoţii la prima încercare. Fermentaţia începe foarte greu, după 2-3 zile, neobişnuit pentru mine până acum. Oricum voi rămâne la drojdia de şampanie pentru că asigură într-adevăr o fermentaţie fără mirosuri străine.
La ultima întâłnire a berarilor am auzit de la Caiafa o idee foarte bună, aceea de a congela merele. Când se dezgheaţă se fleşcăiesc şi se pot stoarce direct. Am încercat mai multe metode de stoarcere. Prin terciuire iese cu tot cu burbă şi mustul este opac de tulbure. Dacă le bag întregi la presă iese foarte limpede mustul dar durează mult storsul. Următoarea tranşă voi încerca o cale de mijloc - să le rup în două apoi să le presez.
Randamentul este cam de 7 litri must din 10 kg mere.
Merele sunt pentru plăcintă, foarte dulci. Au 16-17 g zaharuri la 100 ml must, ceea ce are un potenţial alcoolic de 9-10%.
Folosesc drojdie de şampanie S. bayanus şi am avut ceva emoţii la prima încercare. Fermentaţia începe foarte greu, după 2-3 zile, neobişnuit pentru mine până acum. Oricum voi rămâne la drojdia de şampanie pentru că asigură într-adevăr o fermentaţie fără mirosuri străine.