[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - Reteta de bere traditionala romaneasca

Reteta de bere traditionala romaneasca

Reteta de bere traditionala romaneasca

Mesajde Laur » Sâm Ian 07, 2012 12:39 pm

Salutare tuturor,
Cum ideea de a-ti fabrica bere de casa prinde tot mai mult printre romani (asta este un lucru foarte bun), am vazut ca in ultimul an au aparut multe site-uri care prezinta retete de bere de casa.
Le-am analizat aproape pe toate (retetele sunt copiate cu COPY/PASTE, asa ca mi-a fost usor sa ma uit la una singura si sa le cunosc pe toate) si am observat cateva aspecte cu care nu sunt deloc de acord si pe care nu va sfatuiesc sa le faceti.
Mai intai sa va prezint reteta berii de casa, insa continutul retetei este copiat ca atare de pe un site caruia nu-i dau numele.
Asadar ingredientele sunt: "10 l de apă plată sau apă de izvor, 750 g boabe de orz netratate chimic, 750 g boabe de porumb, 20 conuri de hamei, o lingură de drojdie de bere, 500 g de zahăr".
Metoda de preparare este urmatoarea: "Într-un vas emailat se fierb boabele de orz şi de porumb, timp de patru ore, la foc mic. Apoi se adaugă conurile de hamei şi se mai lasă 20 de minute să fiarbă. Se strecoară berea într-un vas curat şi se adaugă zahărul. După ce berea se răceşte, se pune drojdia, amestecându-se bine. Berea obţinută se păstrează la rece două zile, apoi se toarnă în sticle închise şi se depozitează la rece. După 24 de ore, berea poate fi degustată."

Reteta este intr-adevar de bere de casa insa, aceasta reteta este una traditionala, din Bucovina. Am un prieten originar din acele locuri si mi-a povestit despre aceasta bere. Si din alte surse am aflat ca aceasta bere se prepara in partea de nord a Transilvaniei si se obisnuia a se face in perioada Sarbatorilor de Pasti si era bauta chiar si de catre copii, cantitatea de alcool continuta fiind foarte mica. Era folosita mai ales ca bautura racoritoare.
Nu poate decat sa ma bucure ca traditiile in Romania sunt promovate (intr-un moment in care traditiile sunt cam aruncate la gunoi) insa as prefera sa se specifice ca aceasta este o reteta de acum 100 de ani sau chiar mai bine.
Primul aspect cu care nu sunt de acord la aceasta reteta, este faptul ca alcoolul se obtine in totalitate din zahar tos (sucroza). Practic oricine pune niste zahar intr-o anumita cantitate de apa si adauga drojdie, poate face bere. De fapt, se obtine alcool, nu neaparat bere. Gustul de bere se obtine din orz si proumb.
Cred ca sunt foarte multe persoane care stiu ca berea se produce din malt de orz si nu din orz. Folosirea orzului nu face decat sa dea un gust de orz berii.
Daca se foloseste malt de orz, procedeul de fabricare trebuie sa contina o etapa de plamadire (MASHING) a maltului, proces care extrage zaharurile din amidonul continut de malt. Asadar, in acest caz alcoolul este produs prin transformarea zaharurilor fermentabile rezultate din procesul de plamadire a maltului.
Mai este un aspect legat de fermentare care trebuie analizat: fermentarea in sticla, daca nu este bine controlata, poate duce la explozia sticlelor de bere, lucru total neplacut si chiar periculos. Cineva mi-a povestit ca a incercat o astfel de reteta si a pus sticlele intr-un beci si in cateva zile au inceput detonarile. Timp de aproape o saptamana a tot auzit cum explodau sticlele in beci si, dupa ce s-au terminat de fermentat (adica de explodat) si-a facut curaj si s-a dus in beci si a observat ca in usa erau infipte cateva cioburi. Nu as lua de buna toata aceasta povestire care mi se pare un pic exagerata dar riscul de spargere a sticlelor de bere este foarte ridicat daca nu stim cu exactitate ce cantitate de zaharuri fermentabile se gasesc intr-o sticla de bere. La tehnologia de fabricare a berii prezentate de noi cu fermentatie secundara in sticle, specificam foarte clar ca depasirea cantitatii de zahar in etapa de fermentatie secundara poate duce la explozia sticlelor, lucru periculos de altfel dar si neplacut deoarece se pierde cantitatea de bere din acea sticla, nu? :lol:
Lasand gluma la o parte, o astfel de reteta trebuie tratata cu deosebita atentie de cei care doresc sa o incerce.
Asa ca, sfatul meu este sa incercati o bere fabricata din kit-uri (care contine must de bere deshidratat) sau din malt, cu fermentatie primara completa, si cu fermentatie secundara in sticle.
Iar pentru cei care prezinta astfel de retete, sfatul meu este sa prezinte tehnologia cu toate riscurile ce decurg din fabricare, pentru a nu avea surpriza sa auzim de cineva care a incercat reteta si s-a ranit datorita exploziei vreunei sticle.

Spor la berarit.
Laur
 
Mesaje: 618
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: Reteta de bere traditionala romaneasca

Mesajde Samogon » Sâm Ian 07, 2012 8:21 pm

Zi-ne ceva şi de reţeta aia tradiţională de bere (chicha) ce se practică în America de Sud.
Deci hai să vă fac eu o introducere, ingredientul secret este amilaza salivară (ptialina care descompune amidonul până la maltoză).
Mai concret, "berarii" mestecă în gură boabele de cereale şi apoi le scupă într-o cuvă unde va începe fermentaţia.
Se pare că şi sake-ul japonez a fost praparat aşa la început.
Mai multe cunoaşte Laur care mi-a spus că a văzut seria de documentare pe Discovery.
Samogon
 
Mesaje: 120
Membru din: Mie Ian 26, 2011 6:38 pm

Re: Reteta de bere traditionala romaneasca

Mesajde Laur » Sâm Ian 07, 2012 11:06 pm

Da, a fost un episod din serialul BREW MASTERS pe Discovery Channel. Foarte interesant. Berea era asemanatoare cu cea traditionala postata de mine mai sus insa nu foloseau decat proumb. Porumbul crud insa nu are enzime si folosesc enzimele din saliva umana - pe scurt, se mesteca in gura fiecare bob de porumb dupa care se scuipa intr-un recipient.
Am inteles ca in tehnologia moderna se folosesc boabe incoltite de porumb.
Am cautat pe youtube si am gasit aceste filmulete din episodul de care va spuneam:

http://www.youtube.com/watch?v=Fcf8WUB33hg
http://www.youtube.com/watch?v=1Ug1YXSP4pc&feature=relmfu

dar si scurt rezumat al episoadelor pe site-ul discovery:
http://dsc.discovery.com/videos/brew-masters-chicha-videos/
http://dsc.discovery.com/tv/brew-masters/#mkcpgn=ytdsc1
Laur
 
Mesaje: 618
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: Reteta de bere traditionala romaneasca

Mesajde domnu_mircea » Sâm Ian 07, 2012 11:36 pm

Prima oară când am încercat să fac bere am folosit tot o rețetă culeasă de pe un oarecare site. Am fermentat-o într-un bidon de apă de 19L timp de două săptămâni, am adăugat zahăr și am îmbuteliat-o. Apoi i-am dat târcoale zilnic așteptând să se formeze dioxidul de carbon. În final a trebuit să o arunc. Avea alcool și acid dar nu avea nicio treabă cu berea. Cea mai ieftină bere la pet era mai bere decât ce mi-a ieșit mie.

Norocul meu a fost că rețeta cerea malț de orz. O linguriță :D. Îl numesc noroc pentru că așa am dat de Laurențiu și am aflat că berea nu se face din "1,5Kg de zahăr, un cub de drojdie, o linguriță de malț și ceai de conuri de hamei". A trecut un an de atunci. Am făcut câteva kituri după care am trecut la berea din grâne. Mâine am programată șarja cu numărul 20.

Mi se pare greu de crezut că rețetele astea care tot apar copy/paste pe net au vreo treabă cu tradiția... Pur și simplu nu-mi imaginez că străbunicii mei ar fi putut să bea așa ceva. Îmi place să cred că nu erau atât de ignoranți încât să creadă că tot ce fermentează se bea.
domnu_mircea
 
Mesaje: 98
Membru din: Mar Ian 25, 2011 4:28 pm

Re: Reteta de bere traditionala romaneasca

Mesajde domnu_mircea » Dum Ian 08, 2012 12:08 am

Am văzut și eu cele cinci episoade din brewmasters. Erau făcute în stil discovery, cu suspans indus într-un mod stupid "O nu, mai sunt x ore până la festival. Oare o să ajungă la timp?". Nu era mai nimic de învățat din serial dar episoadele erau digerabile. Sunt zvonuri cum ca nu mai filmează pentru că un mare producător de bere (gen Coors, Miller sau Anheuser–Busch) a realizat că nu e o idee bună ca publicul larg să afle că există și alte tipuri de bere în afară de ce produc ei.
domnu_mircea
 
Mesaje: 98
Membru din: Mar Ian 25, 2011 4:28 pm

Re: Reteta de bere traditionala romaneasca

Mesajde romanalex1 » Lun Ian 09, 2012 9:17 am

Eu am citit ca nu au avut suficient rating,
Nu prea a fost popular si s-a anulat.
Orcum cam plictisitor pentru marea majoritatea a populatiei, daca tii cont ca microbrews e numai o cota de piata de 6% in America.
Referitor la bere, eu cred ca facea numai ceva mai apropiat de lager nemtesc simplu, lager( pislner malt) facuti de ei din orz, (am citit in The history of pales ales de Terry Foster, ca Romania exporta orzul brut in anglia in perioada interbelica pentru a fi prelucrat in malt de englezi) cu ceva hamei ce creste si salbatic in unele zone, si drodjie din natura, ca vinul.
romanalex1
 
Mesaje: 50
Membru din: Mie Ian 19, 2011 8:35 am

Re: Reteta de bere traditionala romaneasca

Mesajde NeaPuiu » Mar Iul 14, 2015 5:56 pm

Berea inseamna cultura. A intelege ca pentru a face o bautura complexa, care sa aiba in afara de alcool si bulbuci , arome si aftertaste si alte alea (abia incep sa invat terminologia) iti trebuie mai mult decat zahar si drojdie, tine de nivelul de cultura si de pretentiile unui popor.
Daca ar fi sa judecam popoarele, eu nu le-as judeca dupa podurile si catedralele pe care le-au construit ci in primul rand dupa berile si branza pe care au fost in stare sa le faca (nu bagam si vinul aici pentru ca nu toate tarile pot cultiva struguri, dar daca ar fi sa ne comparam in vinuri, am lua bataie de la toate popoarele cu vite de vie).
Am baut si eu bere de la bunica, in Bucovina la Radauti se face si acum la scara comerciala Bere de buturuga (ceva gen cicoare) dar pana la berea-bere e distanta mare.
Am dat peste site-ul acesta acu vreo doi ani dar abia acum doua saptamani am inceput sa achizitionez kituri si echipamente (am obtinut oarecum un acord mutual din partea soatei) dar astazi pot sa spun ca sunt fascinat de bere.Nu am inca cultura necesara, singura carte in limba romana gasita in librarii - Michael Hlatky - Fabricarea berii, m-a facut sa inteleg notiunile de baza, dar de aici pana la tipuri si tehnici de degustare, metode de brasaj, sparging , filtrare etc mai am multe de invatat.
Citesc aproape in fiecare seara forumul dar abia astazi am observat ca postarile sunt vechi de cativa ani. S-a intamplat ceva, nu creste cercul berarilor, pasiunea pentru berarit e efemera (caci pentru bere sigur e vesnica) ? Eu sper sa nu renuntati si sa faceti ceva ca sa ne apropiem si noi de cultura marilor popoare. N-om mai face noi de-acuma catedrale si autostrazi dar poate invatam macar sa facem bere la fel de bine ca ei.
NeaPuiu
 
Mesaje: 61
Membru din: Lun Iul 13, 2015 4:31 pm


Înapoi la Diverse

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 8 vizitatori

cron