Salutare Vlad,
Temperatura de fermentare primara trebuie sa fie in intervalul 20-23 grade C, (pot fi si 25 grade). eu as spune ca este o temperatura fireasca dintr-o casa locuita (sau apartament de bloc). Fermentarea in sticla, se realizeaza tot la temperatura ambientala. Poate fi o problema cu maturarea berii dupa imbuteliere. Si eu, ca multi alti berari care locuiesc intr-un apartamant de bloc, ma confrunt cu problema spatiului destinat maturarii. Pentru maturare am folosit o parte a frigiderului casnic din dotare. In ultimii ani aceasta "o parte" a frigiderului s-a transformat in "tot" frigiderul astfel ca, anul tyrecut am decis sa imi achizitionez un frigider dedicat (am fost norocos deoarece am avut unde sa il pun). Daca nu esti la fel de norocos cu spatiul, poti ramane la folosirea frigiderului casnic din dotare.
Partea cu "fezabil" as numi-o mai mult "rentabil". Si da, dupa parerea mea, este rentabil sa iti faci bere acasa din mai multe motive:
1. ti-o faci cu mana ta
2. o faci (sper) cu placere si cu mandria ca este un lucru facut de tine
3. obtii o bere care poate rivaliza in calitate cu o bere importata, ce o gasesti pe rafturile magazinelor cu cel putin 6-7 ron 500 ml (iar cele belgiene le gasesti cu aprox 10 ron 330 ml) - din punctul meu de vedere este rentabil si ca bani
4. te poti alatura unei comunitati de berari pasionati - in Bucuresti avem obiceiul de a face intalniri a berarilor, unde poti veni cu bere produsa de tine si sa o dai spre degustare, poti impartasi/asimila experiente, etc.
Cea mai mare problema daca iti vei face bere acasa este ca, dupa aceea iti va fi foarte greu sa mergi cu prietenii intr-un bar/restaurant si sa vezi ca ai de ales intre cateva beri produse in Romania, beri de consum de tip Lager.
Spor la berarit sa ai!