[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - First all grain

First all grain

First all grain

Mesajde domnu_mircea » Lun Feb 21, 2011 9:13 am

Am urmarit reteta postata de Laur dar am adaptat cantitatile pentru 23 de L. Exceptand faptul ca mi-au iesit 13 L totul a fost ok. Se pare ca cele 4 ochiuri ale aragazului meu au putere calorica destul de mica. A durat aproape o ora jumatate pana sa fiarba mustul timp in care apa s-a evaporat intr-o veselie. Din pacate nu am avut apa de backup si nu am avut cu ce sa mai diluez mustul asa ca l-am pus asa la fermentrat.

Poze cu procesul aici: https://picasaweb.google.com/mirceageorgescu/MyFirstAllGrainBrewingBavarianHefeweizen

Ma intreb daca as putea sa adaug acum inca 10 L de apa plata fiarta si racita.
domnu_mircea
 
Mesaje: 98
Membru din: Mar Ian 25, 2011 4:28 pm

Re: First all grain

Mesajde Laur » Lun Feb 21, 2011 1:08 pm

Salut,

Si mie mi s-a s-a intamplat acest lucru la prima mea bere. Si asta deoarece nu calculasem bine cantitatile de apa pentru MASH si pentru SPARGING.
Poti sa ne dai mai multe detalii despre cantitatile de malt si apa folosite?
Intr-adevar este foarte important sa ai o sursa de incalzire care sa poate fierbe minim 20 litri de lichid. Daca tu ai facut reteta de 23 litri, inainte de fierbere ar fi trebuit sa ai vreo 28 de litri de must.
Exista programe de calcul a cantitatilor de apa necesare. Pe viitor o sa scriu cateva articole despre metodologia de calcul a cantitalilor de apa necesare, pornind de la cantitatea de bere dorita a se obtine.
Laur
 
Mesaje: 618
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: First all grain

Mesajde domnu_mircea » Lun Feb 21, 2011 1:24 pm

Am luat cantitatile specificate de tine in reteta si le-am inmultit cu 1.15 (23/20) si mi-a dat asa:

Malt de orz BREWFERM PILS ~2 kg
Malt de grau BREWFERM WHEAT LIGHT ~3 kg
Hamei TETTNANGER 4,5% - 20 g
Hamei TETTNANGER 4,5% - 8 gr
IRISH MOSS - 11,5 gr

Inainte de fierbere am scurs 24 de litri de must dar a durat atat de mult pana a inceput sa fiarba ca s-a evaporat foarte mult din lichid. Mi-au rezultat in final 13 litri cu densitatea de 1.070. Daca drojdia va reusi sa transforme tot zaharul in alcool, probabil o sa iasa o bere cu multe grade.

Data viitoare o sa am mai multe bidoane de apa plata just in case.
domnu_mircea
 
Mesaje: 98
Membru din: Mar Ian 25, 2011 4:28 pm

Re: First all grain

Mesajde romanalex1 » Mar Feb 22, 2011 9:30 am

Salutare. Si eu am avut probleme cu fiertul apa am vasut ca este subtire recepeintul de fiert. Eu pana nu am laut de restaurant la metro gross cu capsula de aluminunl pe fund nu a fost sufficient de puternic. Deci recomand la metro un vas cu inox cit mai gros si cu aluminul pe fund face o diferenta enorma.
De calculat apa ce folosesc eu un calculator foarte bune are si litre si gallons,

http://www.brew365.com/mash_sparge_water_calculator.php

spor la bere

Primary: American Pale Ale
Second Primary: Belgian Blond
Conditioning:Belgian Pale Ale
Drinking: English Special Bitter
romanalex1
 
Mesaje: 50
Membru din: Mie Ian 19, 2011 8:35 am

Re: First all grain

Mesajde Laur » Dum Feb 27, 2011 1:22 pm

Discutia despre echipamente am mutat-o aici viewtopic.php?f=17&t=5302 si aici viewtopic.php?f=17&t=5304&p=5628#p5628.


Primary: None
Second Primary: Gabriel
Conditioning: Ambiorix kit, Abbey kit
Drinking: Bavarian Hefeweizen
Laur
 
Mesaje: 618
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: First all grain

Mesajde domnu_mircea » Mie Mar 02, 2011 10:29 am

De aproape o saptamana nu mai scoate bule si apa din serpentina este mereu la acelasi nivel. Am masurat aseara densitatea si este 1.010. Am gustat din cilindru si am fost placut impresionat. Seamana la gust foarte mult cu berea Duvel. Acid ii mai trebuie. In weekend o trag in sticle.
domnu_mircea
 
Mesaje: 98
Membru din: Mar Ian 25, 2011 4:28 pm

Re: First all grain

Mesajde domnu_mircea » Lun Mar 14, 2011 10:03 pm

N-am mai putut rabda si ieri am desfacut una din sticle. Pana acum a stat o saptamana la temperatura camerei deci maturare ioc.

Vreau sa zic ca e cea mai buna bere pe care am facut-o. A iesit destul de tare... la OG 1.070 era de asteptat. Mi-a placut mult ca se simte aroma de grane... in momentul cand gustul incepe sa se piarda (aftertaste?) se simte cel mai puternic... si mirosul parca aduce a malt.

Sunt foarte incantat de prima mea bere. Initial eram dezamagit ca nu aduce a Paulaner Hefe-Weissbier sau a Weihenstephaner Hefeweissbier dar cu toate astea, din punctul meu de vedere e o bere foarte buna. Abia astept sa o incerc dupa perioada de maturare.

Acum am la fermentat MUNTONS GOLD Highland Heavy Ale 3 kg. Urmatoarea sarja va fi cu siguranta all grain. Dureaza mai mult, e un pic mai complicat dar si rezultatele sunt pe masura.
domnu_mircea
 
Mesaje: 98
Membru din: Mar Ian 25, 2011 4:28 pm


Înapoi la Fabricare bere din malt

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron