[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - Fermentatie ultrarapida

Fermentatie ultrarapida

Fermentatie ultrarapida

Mesajde NeaPuiu » Mar Iul 21, 2015 6:49 pm

Am incercat o reteta de Golden ale cu mici modificari ale malturilor functie de posibilitati. Am brasat BIAB si am obtinut un must cu o densitate de 1030. Ca sa nu stric un plic de drojdie uscat din stoc am luat din frigider o colectie de drojdii diverse (cam 100 de grame) de pe la kituri. A fermentat fabulos si dupa doua zile imi arata o densitate de 1008. E tulbure rau de tot si are deasupra o mocirla de drojdii si sedimente. Nu mai fermenteaza deloc desi am mai incercat sa o agit un pic pentru oxigenare. Dupa calculatorul ABV scot o bere de 2,9 alcool, un fel de pisalau de vara, mai bine beam cvas de la soacra-mea. Ce ziceti, daca as pune vreo suta de grame de zahar candel in damigeana as putea sa o mai alcoolizez putin?
Alta intrebare> e normal sa iasa atat de tulburi berile BIAB? Daca le las la maturat un secol se limpezesc? Din kituri mi-au iesit limpezi frumoase dar la allgrain se pare ca ies tulburi rau de tot
NeaPuiu
 
Mesaje: 61
Membru din: Lun Iul 13, 2015 4:31 pm

Re: Fermentatie ultrarapida

Mesajde balauru_327 » Vin Iul 24, 2015 5:56 am

1.030 din ce proportie apa/malt? Trebuie sa cautam cauza pentru o eficienta asa mica. Cam 100g drojdie inseamna "catralioane" de celule de drojdie, iar pentru o densitate de 1.030( si banuiesc si un volum mic) inseamna o fermentatie f.f.f. rapida. 1.008 este f. ok. trebuie sa ii aplici un cold crash ( racire la inspre 2 grade) pentru a se sedimenta cat mai mult si asa a se clarifica berea, ori astepti 1 saptamana si se va mai clarifica. Dupa ce spui proportia malt/apa voi avea ce sa iti spun despre "pisalau de vara".
Alt raspuns, dupa cum ti-am mai zis in alt post de al tau ...
http://www.homebrewtalk.com/comparison-of-sparging-techniques.html
adica ..., iti extrag eu raspunsul, "disadvantages include cloudy wort...".
Beraritul include o conditie esentiala si anume rabdarea. Eu stau de 1 an si astept la o bere sa se matureze, si o mai las putin (adica cateva luni), deci se poate si mai rau de " Daca le las la maturat un secol se limpezesc? "
Turbiditatea berii este data de activitatea drojdiei ( produce CO2, care se ridica la suprafata si odata cu ridicarea mai ia cu el si ce se mai gaseste depus in recipientul de fermentat, adica proteine, faina, drojdie, si ce o mai fi pe acolo).
Succes
balauru_327
 
Mesaje: 110
Membru din: Mar Feb 07, 2012 5:04 pm

Re: Fermentatie ultrarapida

Mesajde NeaPuiu » Sâm Iul 25, 2015 10:30 am

Am brasat 5,2 Kg malt in 24 litri litri de apa. Pe parcusul brasajului am invelit oala cu paturi si am descoperit din cand in cand sa mai mestec. Apoi am incalzit 12 l apa la 72-75 grade si am bagat sacul cu totul incercand o clatire cat mai eficienta. Deci nu am facut spargingul cum am mai vazut pe la altii turnand apa deasupra sacului incet ci pur si simplu am scufundat sacul si l-am agitat cateva minute in apa respectiva dupa care l-am mai stors. In final cei cca 36 de litri au fiert 60 minute si mi-au dat cca 21-22 litri de must. In timpul fiertului am scos incontinuu spuma de deasupra in ideea de a-mi iesi cat mai limpede.
Fermentatia a fost f rapida din cauza invaziei de drojdii pe care am facut-o in damigeana, asta e clar, probabil si tulbureala vine tot de aici , la suprafata era o spuma cam urata aratand a colonii de drojdii moarte. Mustul nu e rau la gust, ma rog, pana in prezent all-grainul facut de mine il beau doar eu ca pilot de incercare, nu risc sa-l dau la cineva ca ma fac de ras. Dar am rabdare...
NeaPuiu
 
Mesaje: 61
Membru din: Lun Iul 13, 2015 4:31 pm

Re: Fermentatie ultrarapida

Mesajde balauru_327 » Dum Iul 26, 2015 8:06 pm

Mentinearea temperaturilor constante este forte importanta. Un termometru este crucial !
O greaseala pe care ai facut-o, este ca ai sarit peste etapa amilazelor, care se obtine la o temperatura CONSTANTA de 75-78 Celsius si pe o DURATA de 5-15min. Scufundand in apa la 72-75 Celsius maltul aflat pe la 66 a fost o "apa de ploaie". Trebuia cu totul incalzit pana la 75-78 Celsius , mentinut 5-15 min.
Din 36 litri sa obtii 21-22 litri in 60 minute este o pierdere imensa. Se pierde in medie la berarii de casa cam 3.5-5 litri /60min. deci capacul este esential. Pierzand cam 14 litri apa (30%) iti dai seama cam de densitate ai avut inainte de fierbere.
Perseverenta este cheia catre perfectionare precum si comunicarea cu alti berari amatori/profi.
Ti-am descris in postul cu "Reteta dupa disponibilitati" cum se face pas cu pas un BIAB.

http://homebrew.ro/blog/brasajul-temperatura.html

Succes
balauru_327
 
Mesaje: 110
Membru din: Mar Feb 07, 2012 5:04 pm

Re: Fermentatie ultrarapida

Mesajde bionut » Mar Aug 18, 2015 8:24 pm

14 litri e cam mult, dar oricum fierband pe un arzator cu gaz in curte vei avea o fierbere mult mai viguroasa decat poti obtine pe aragaz. Eu pierd din malt si din evaporare cam 10 litri. Cu capacul complet nu e recomandat sa fierbi pentru ca nu se evapora niste compusi care pot strica berea. Se poate fierbe cu un capac care acopera partial oala.
Etapa aia la 75-78 grade nu o vad necesara la BIAB, pentru ca la temperatura aia enzimele mor, si poti mima asta scotand sacul din must. Eu am facut in ambele moduri si nu am observat nici o diferenta, daramite imbunatatire. Eficienta scazuta la el a avut alte cauze, nu mash-out-ul.
bionut
 
Mesaje: 83
Membru din: Mar Sep 11, 2012 7:32 pm


Înapoi la Fabricare bere din malt

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron