Imbuteliere bere keg 5 litri - HELP!!!!!

Imbuteliere bere keg 5 litri - HELP!!!!!

Mesajde Laur » Vin Oct 09, 2009 5:08 pm

Mai demult, am fost curios sa imbuteliez berea la keg-uri de 5 litri.
Mai intai am sa explic pe scurt (pentru cei care nu stiu) ce este un keg de 5 litri (i se mai spune si mini keg): este un butoias de tabla (in genul celor de la Carlsberg) in care se pune berea, se sigileaza cu un dop de cauciuc si, dupa fermentarea si maturarea berii, cu ajutorul unor dispensere, se extrage din interior si se serveste.
Deci, mi-am luat un set de mini keg-uri. Am parcurs toti pasii mentionati in instructiunile sosite de la producator: igienizare, imbuteliere, sigilare, punere la fermentare secundara si apoi la limpezire si maturare.
Marea problema este ca, atunci cand incerc sa scot berea cu ajutorul unui dispenser BEER KING 2000 cu dioxid de carbon, berea nu prea este acidulata, ca cea care fermenteaza in sticle.
A imbuteliat cineva in keg-uri de 5 litri sa imi spuna si mie unde eventual gresesc?
Multumesc
Laur

Re: Imbuteliere bere keg 5 litri - HELP!!!!!

Mesajde bubinstein » Joi Noi 26, 2009 9:12 am

cred....ca in momentul in care introduci Co2 trebuie sa lasi ca CO2-ul sa fie absorbit de lichid(bere).Keg-ul este un recipient de presiune deci poti incarca cu CO2 fara griji.Asa ma duce pe mine mintea si parca am mai citit despre asta pe undeva. good fizz!
bubinstein

Mesajde Laur » Dum Noi 29, 2009 8:39 pm

Merci de raspuns. Am 2 keg-uri de 5 litri cu NUT BROWN si WHEAT pe care de-abia astept sa le "dau in folosinta".
Te tin la curent cu ce se va intampla.
Laur

Mesajde negyojo » Mar Feb 02, 2010 9:44 am

Dupa citee stiu eu Co din patron nu se absoarbe in bere numai daca este racit inainte de a pune patronul, dupa acea trebuie agitat tare de tot. Ai folosit zahar la imbuteliere?
negyojo

Mesajde Laur » Mar Feb 02, 2010 1:06 pm

De fiecare data cand am pus capsula de CO2, butoiul era proaspat scos din frigider. E drept ca, l-am scos ca sa beau din el si evident, nu l-am agitat.
Imi imaginez ca daca il agit trebuie sa il las cateva zile sa se linisteasca sedimentul. Gresesc?
Am folosit zahar la imbuteliere dar, asa cum spunea in intructiunile de utilizare, cam 2/3 din cantitatea normala (se poate sa ma insel - acum scriu din amintiri - oricum, am pus mai putin decat la imbutelierea in sticle).
Chiar vreau sa reusesc sa imbuteliez bere in bune conditii bune in mini keg-uri, mai ales ca-s practice, ocupa putin loc in frigider (deh, si eu am probleme cu spatiul in frigider....) si multa lume m-a intrebat despre cum se procedeaza.
Daca mai sunt lucruri pe care trebuie sa le stim, nu ezitati sa postati si sa ajutati niste oameni "sarmani" ce nu au dat de capat mini keg-urilor. :D
Sa auzim de bine.
Laur

Mesajde Laur » Mar Feb 02, 2010 1:12 pm

Am ramas dator cu degustarea berii din cele doua mini keg-uri: cel cu NUT BROWN si cel cu WHEAT.
Aveau de toate: gust adecvat, guler de spuma din belsug, culoare specifica, insa dioxid de carbon nu aveau DELOC :cry: .
Beam din ele de parca le-as fi lasat sa se "trezeasca" o zi. Cam asta era senzatia. Pacat ca a trebuit sa le "dau pe apa sambetei" si nu m-am bucurat de ele.
Dar urmatoarea incercare va fi cum a indicat negyojo in postul de mai inainte.
Tineti-mi pumnii......
Laur

Mesajde Laur » Mie Mar 24, 2010 3:50 pm

Dupa lupte seculare care au tinut cateva luni, si dupa incercari nereusite legate de imbutelierea la mini keg (5 litri), am reusit sa obtin primele rezultate pozitive.
Adica am renuntat la dopurile cu supapa pentru mini keg care nu s-au dovedit eficiente. Am folosit dopurile din cauciuc sosite cu mini keg-ul. Toata arta la acest tip de imbuteliere este data de cantitatea de zahar ce se adauga la a doua fermentatie.
Evident, rezultatele mele au fost obtinute prin incercari succesive: cantitatea de zahar ce se adauga in a doua fermentatie trebuie sa fie in jur de 3-4 gr per litru de bere. Zaharul se pune direct in mini keg.
Ultima sarja de bere imbuteliata in keg a avut o cantitate de dioxid de carbon mica - insuficienta pentru gusturile mele insa, voi incerca sa mai maresc cantitatea de zahar din a doua etapa de fermentare.
Nu am obtinut rezultatul scontat insa, sunt pe drumul cel bun - va tin la curent cu ultimile realizari.
Pentru cei ce doresc sa foloseasca aceasta modalitate de imbuteliere, berea imbuteliata in keg-uri nu va avea aceeasi cantitate de dioxid de carbon ca si cea imbuteliata in butelii de sticla. Dar avantajul celor 5 litri intr-un spatiu restrans si usor de manipulat te face sa iei in calcul si aceasta varianta.

Sa auzim de bine
Laur

Mesajde calinsb » Joi Iul 15, 2010 11:37 am

Salutam,

Desi postul este mai vechi, abia acum l-am citit si poate va dau cateva idei.
Mai de mult am imbuteliat sucuri, am avut o mica sectie de productie deci va voi spune ce stiu despre dioxidul de carbon, apa si dizolvarea acestuia in apa.
Nu stiu cum se manifesta la bere insa banuiesc ca similar.
In primul rand dizolvarea dioxidului de carbon in apa/lichid pentru o concentratie maxima se face la o temperatura de 4 grade celsius a apei.
De ce ?
La 4 grade celsius, dioxidul de carbon formeaza "bule" suficient de mici ca sa se poata DIZOLVA in apa (banuiesc ca la bere este la fel, tot lichid fiind).
In momentul turnarii, scoaterii de sub presiune, cum vreti sa ai spuneti, dioxidul de carbon din lichid decomprimandu-se se va degaja din masa de lichid formand acele bule minunate care ne plac atat de mult in bere.
Observati ce se intampla in masa de lichid a unei sticle de apa minerala daca o desfaceti incet, respectiv cum se formeaza bulele de CO2 acesta reconstituindu-se din cel dizolvat in lichid.
Amestecul se prepara la bauturile racoritoare in masina de sifon care ... are un agitator interior pentru lichid !!!
La introducerea sifonului in sticle presiunea este mare insa ATENTIE debitul NU, deci facand o paralela din cate banuiesc una din greselile facute pentru care berea nu a iesit acidulata din KEG este
faptul ca "probabil" ai introdus BRUSC toata cantitatea de dioxid de carbon.
Ca idee incearca o introducere treptata astfel incat butelia de dioxid de carbon sa se goleasca in KEG pe parcursul a 1-2 minute, astfel, dioxidul de carbon se va elibera treptat in masa berii, dizolvandu-se lent si fiind disociat in aceasta.
Stiu, trebuie arta si ..rabdare ...
Ok, daca exista ceva intrebari si stiu, raspund cu placere.
Bafta si sper sa va fie de folos !
calinsb

Înapoi la Keg-uri