Avand in vedere ca am fabricat cam 90% din kit-urile de bere BREWFERM si MUNTONS, m-am gandit sa incerc una neobisnuita - cel putin pentru piata romaneasca - berea din zmeura, Raspberry sau Framboise. Gandul nebunatic m-a strapuns cand eram printre rafturile unui magazin de cartier si am vazut ca vindeau bere din zmeura, la 250 ml, 2,5% alcool si costa 7 sau 8 ron. M-am scuturat rapid vazand raportul pret/caracteristici si m-am dus glont acasa si mi-am facut respectiva bere (o pusesem deoparte si asteptam ii vina randul la fabricare).
Din kit-ul BREWFERM RASPBERRY se obtin 12 litri de bere cu ABV 5,5% (Alchool By Volume) si OG 1.053 (Original Gravity).
Imi pare rau ca nu am facut poze la pregatirea primei etape de fermentatie (in recipient) dar, m-am hotarat sa fac poze la cateva din etapele pentru pregatirea fermentatiei secundare (in sticle). Sper sa va placa (pozele).
Ideea cu pozele mi-au venit in momentul in care am inceput sa transfer berea din recipientul de fermentare in recipientul de amestecare si am vazut urmele de pe peretii recipientului de fermentare care erau de o culoare rosiatic-visinie ce tradau o bere fabricata din zmeura. Nu va mai spun ca toata bucataria mi s-a invadat de mirosul placut dulceag de zmeura.
Cam asa ansamblul de transfer din recipientul de fermentare (sus) in cel de amestecare (jos)
In recipientul de amestecare, berea a facut ceva spume dar, dupa cateva zeci de secunde "i-a trecut". Pentru a diminua spuma facuta in momentul transferului, am folosit dispozitivul de umplere a sticlelor (de la care am scos supapa cu garnitura neagra de cauciuc)
Cam asa a ramas pe peretii recipientului. Culoarea spumei de drojdie este foarte interesanta: rosu-visiniu. Si berea are o culoare interesanta.
Apoi am "tras" berea in sticle ......
.....si am inceput capsarea lor.
Si am muncit ceva....
......pana le-am dovedit pe toate.
Le-am pus la a doua fermentatie si dupa 5 zile le voi baga la rece, unde se vor matura si limpezi.
Va tin la curent cu evolutia "ostilitatilor".