[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - BREWFERM Tarwebier - bere alba de grau

BREWFERM Tarwebier - bere alba de grau

BREWFERM Tarwebier - bere alba de grau

Mesajde ramihai » Lun Oct 11, 2010 9:46 am

Vineri am pus la fermentat prima mea tura de bere :) Am optat pentru un kit Tarwebier de la Brewferm. Am respectat instructiunile de pe eticheta (inclusiv adaosul de zahar, cu 5% mai mult decat in tabel, pentru ca am folosit candel) si am pus recipientul de fermentare intr-o camara. L-am lasat in pace cam 6 ore (de fapt, am fost plecat de acasa) si, cand m-am intors, l-am prins ca fermenta :D mai exact, capacul era bombat, apa din supapa era toata intr-o singura incapere, si o data la cateva secunde ieseau bule de CO2 prin ea. Astept sa se termine prima etapa de fermentare ca sa trag berea in sticle, si va mai tin la curent.

PS - am inteles ca in cazul Tarwebier, drojdia se bea impreuna cu berea. Stie cineva ce presupune asta mai exact - trebuie sa amestec in recipient inainte sa o trag in sticle? Trebuie sa agit sticla inainte sa o torn in pahar?
ramihai
 
Mesaje: 5
Membru din: Lun Oct 11, 2010 9:35 am

Re: BREWFERM Tarwebier - bere alba de grau

Mesajde Laur » Lun Oct 11, 2010 2:06 pm

Salut Mihai,

Berea alba de grau, de regula, se bea tulbure. Exista si beri de grau limpezi dar acest tip de bere este cunoscut ca bere "nefiltrata" sau "tulbure".
Berea se imbuteliaza astfel incat cantitatea de sediment din sticla sa fie redusa (drojdia sedimentata in prima etapa de fermentare nu se "trage" impreuna cu berea). Oricum, in bere exista in suspensie o cantitate de drojdii, suficiente pentru a se produce fermentatia secundara si apoi, sa se depuna pe fundul sticlei.
Dupa ce berea din sticla a fermentat si apoi s-a maturat, se limpezeste. Turnarea berilor cu fermentatie in sticla se face cu grija, dintr-o singura miscare, astfel incat sedimentul sa nu fie tulburat. Exceptie face berea alba de grau (Tarwebier de la Brewferm sau Wheatbeer de la MUNTONS) care pot fi turnate in pahar impreuna cu sedimentul de pe fundul sticlei. Personal beau berea alba de grau fara sediment, insa sunt berari amatori care mi-au confirmat faptul ca o beau cu tot cu sediment. Practic, sedimentul este format din drojdie devenita inactiva. Drojdia se stie ca este benefica organismului, continand complexele de vitamine B si D, complexe de vitamine ce sunt gasite mai greu in alimentatia obisnuita. Deci turnarea berii impreuna cu sedimentul nu dauneaza organismului, ci poate doar schimba gustul berii, imprimand un puternic gust de drojdie.
Laur
 
Mesaje: 617
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: BREWFERM Tarwebier - bere alba de grau

Mesajde ramihai » Mie Oct 13, 2010 1:58 pm

Merci de raspuns, Laur... exact ce vroiam sa stiu!

Acum vin cu alte intrebari :)
1. Reteta de la kit recomanda trecerea la etapa a doua de fermentare (in sticle) cand nu mai da semne de fermentare recipientul mare. Pe de alta parte, John Palmer in cartea How to brew (pe care ai recomandat-o in alt topic si am inceput sa o citesc) zice sa arunci reteta de la kit, si ca toate berile sa fie lasate doua saptamani, abia apoi se trece la a doua fermentare. Ce parere aveti, pe care din variante ar trebui mers?
2. Nu am un recipient de amestecare, deci zaharul il voi pune direct in sticle, urmand sa le umplu apoi cu berea. In acest caz, ar trebui sa procesez cumva zaharul candel? Sa il las intreg, sa il pulverizez, sau sa il dizolv intr-un sirop?
ramihai
 
Mesaje: 5
Membru din: Lun Oct 11, 2010 9:35 am

Re: BREWFERM Tarwebier - bere alba de grau

Mesajde Laur » Mie Oct 13, 2010 2:47 pm

Nu am citit despre fabricarea din kit-uri in cartea lui Palmer - am descoperit-o mai tarziu. Cred ca fiecare vrea sa isi impuna punctul de vedere.
Eu iti recomand sa faci intocmai ca specificatiile trecute in instructiuni. Din ce imi amintesc, in reteta se spune ca trebuie lasata 10 zile berea. Daca o lasi mai mult nu este nicio problema - drojdia se depune in cantitate mai mare pe fundul recipientului de fermentare, ramanand in suspensie o cantitate mica si astfel pe fundul sticlei se va depune un strat subtire - unii berari chiar o lasa mai mult in recipientul de fermentare, chiar daca s-a terminat fermentarea, pentru a scadea cantitatea de drojdie din suspensie (si eu fac la fel - las berea sa mai stea 2-3 zile dupa ce s-a incheiat fermantarea).
Inainte de a pune berea in sticle, ar trebui sa macini zaharul candel astfel incat sa fie usor de cantarit. Ar merge si dizolvat intr-o cantitate mica de apa dar, trebuie sa stii exact cata apa indulcita trebuie sa pui intr-o sticla si sa nu depasesti cantitatea (in acest caz iti recomand sa folosesti apa fierbinte). Recomandarea mea este sa macini zaharul candel.

Laur
Laur
 
Mesaje: 617
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: BREWFERM Tarwebier - bere alba de grau

Mesajde ramihai » Joi Sep 01, 2011 9:30 am

revin cu detalii, foarte tarziu, dar am uitat de forum :)

Berea a iesit foarte buna, acidulata, guler de spuma bogat (chiar prea bogat daca nu o torni cu atentie), culoare mai degraba inchisa pentru o bere "alba" (aprox 12 Lovibond), gust citric, usor acrisor si metalic, nu prea corpolenta. Continutul de alcool nu l-am masurat, dar pare suficient de ridicat (5.5-6.5%).

Pentru o prima incercare ma declar perfect multumit :)
ramihai
 
Mesaje: 5
Membru din: Lun Oct 11, 2010 9:35 am


Înapoi la Bancul de probe

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron