[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - MUNTONS - Irish Style Stout

MUNTONS - Irish Style Stout

MUNTONS - Irish Style Stout

Mesajde DaniSZ » Mar Noi 22, 2011 8:16 pm

Salutare, la inceputul lunii am cumparat un kit de irish stout si de data aceasta am vrut sa fac un experiment, sa vedem daca iese, am urmat reteta cu modificarea ca am pus 2 kg de zahar. A pornit fermentatia pe 6 noiembrie seara, si azi dupa 16 zile mai scaote cate o bula de aer la 2 minute :mrgreen: , densitatea initiala era de 1058 masurat la 25 grade C, temperatura ambientala la care se afla damigeana este de 24-25 grade constant, fermentatia se desfasoara in damigeana de sticla cu un dop cu furtun pentru aerare.
Momentan nu pot sa masor densitatea pt ca aia ar insemna ca va primi aer, ceea ce cred ca va duce spre otetire.
Voi ce parere aveti, se pare ca voi mai astepta mult si bine?
DaniSZ
 
Mesaje: 9
Membru din: Lun Oct 17, 2011 8:02 pm

Re: MUNTONS - Irish Style Stout

Mesajde Laur » Mie Noi 23, 2011 7:11 am

Salutare,
Eu iti recomand sa o mai lasi la fermentat. Oricum daca o mai lasi si dupa ce se termina fermentatia, nu este o problema, atata timp cat nu umbli la damigeana.
Mai las-o cateva zile si vezi daca mai scade in intensitate CO2-ul care iese. Daca poti manipula damigeana in siguranta, o poti si agita un pic pentru a mai dezmorti eventualele drojdii amortite.
Laur
 
Mesaje: 617
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: MUNTONS - Irish Style Stout

Mesajde DaniSZ » Mie Noi 23, 2011 11:40 am

Multumesc de raspuns, asa am sa fac, va tin la curent.
DaniSZ
 
Mesaje: 9
Membru din: Lun Oct 17, 2011 8:02 pm

Re: MUNTONS - Irish Style Stout

Mesajde Samogon » Mie Noi 23, 2011 1:41 pm

Aş adăuga zahărul sub formă de sirop abia după ce a terminat de fermentat zaharurile din malţ. Altfel drojdia preferă sa fermenteze ce e mai simplu şi lasă la urmă zaharurile din brasaj, pe care e posibil să le lase detot.

Poţi măsura densitatea fără probleme. Bagi o pipetă de 50-100 ml în damigeană şi tragi o mostra căreia îi măsori densitatea. Nu intră oxigen dacă nu vânturi ceva p-acolo, stai fără grijă. CO2-ul e mai greu ca aerul atmosferic şi formează un strat care izolează berea.

Sticlărie de laborator am găsit la eurodidactica.ro (intraţi voi din browser că poate nu am voie cu link-uri comerciale). Au un magazin pe Ştefan cel Mare vis-a-vis de aleea circului, pe colţ.
Samogon
 
Mesaje: 120
Membru din: Mie Ian 26, 2011 6:38 pm

Re: MUNTONS - Irish Style Stout

Mesajde DaniSZ » Mar Noi 29, 2011 8:07 pm

Pana la urma ieri nu a mai zcos bule azi mai avea tendinte odata la cinci minute asa ca m-am suparat si l-am deschis, spunand fie ce o fi, am tras 500 ml si surpriza,avea densitate 1002, da nu e greseala 1002 la 25°C, am verificat imediat densimetrul in apa si arata 1000, asa ca l-am pus in sticle, nu mai experimentez cu dublul cantitatii de zahar:)), se pare ca dupa calculatorul din tabelul excel de pe forum are cam 7,4%, sa vedem cum se prezinta dupa doua saptamani...
DaniSZ
 
Mesaje: 9
Membru din: Lun Oct 17, 2011 8:02 pm

Re: MUNTONS - Irish Style Stout

Mesajde DaniSZ » Joi Dec 08, 2011 7:50 pm

Deci azi dupa 9 zile am deschis o sticla sa vad cum sta treaba, sta cam pe dezamagire, adica, desfaci sticla..face fasss.....torni in halba iese o spuma de vreun deget care dupa 20 sec. dispare iar cand o bei nu prea are bule, mai nimik, parca ar fi o bere rasuflata, in schimb gustul e bunicel, de guiness, am pus in fiecare sticla jumate de lingurita de zahar si am tinut sticlele la 25 grade celsius 2 zile dupa care in pivnita la 14 grade C..care o fi problema...sarja de lager premium era destul de gazos
DaniSZ
 
Mesaje: 9
Membru din: Lun Oct 17, 2011 8:02 pm

Re: MUNTONS - Irish Style Stout

Mesajde Laur » Vin Dec 09, 2011 7:09 am

Mi se pare mie ca este cam mica cantitatea de zahar in a doua etapa de ferementare. Cam cat crezi ca are o jumatate de lingurita?
Pentru o carbonatare puternica folosesc maxim 5 gr/500 ml bere. Dar daca folosesti in jur de 3 gr/500 ml, carbonatarea este mai slaba. Acum depinde de gusturile fiecaruia.
Eu tin sticlele la temperatura camerei timp de 5 zile pentru fermentatia secundara, posibil ca acele 2 zile sa nu ii fi fost suficiente drojdiei sa manance tot zaharul din bere - simti vreun gust dulce?
Laur
 
Mesaje: 617
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: MUNTONS - Irish Style Stout

Mesajde DaniSZ » Vin Dec 09, 2011 5:52 pm

Am pus 3 gr la 500ml, nu stiam ca trebuie 5 gr., cat despre gustul dulce...e destul de amara
DaniSZ
 
Mesaje: 9
Membru din: Lun Oct 17, 2011 8:02 pm

Re: MUNTONS - Irish Style Stout

Mesajde Laur » Sâm Dec 10, 2011 4:10 pm

Nu trebuie sa pui 5 gr zahar la 500 ml de bere decat daca vrei o bere cu o carbonatare puternica.
La 3 gr/500 ml iese o bere stil american sau englezesc, adica cu o carbonatare moderata.
Laur
 
Mesaje: 617
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: MUNTONS - Irish Style Stout

Mesajde romanalex1 » Dum Dec 11, 2011 6:02 am

un calculator foarte bun pentru zahar care folosesc si eu, bottle fermentation sa nu gresesti este aici eu, recomand
http://www.tastybrew.com/calculators/priming.html

e foarte bine care are si style guidelines adica cam cit ar fi parametri daca eu ei ca la carte
romanalex1
 
Mesaje: 50
Membru din: Mie Ian 19, 2011 8:35 am

Următorul

Înapoi la Bancul de probe

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron