All Grain - Irish Stout
Scris: Joi Mar 08, 2012 12:18 am
Observ că nimeni nu a postat o rețetă de stout până acum. E foarte ușor de făcut iar berea este delicioasă.
Rețeta este pentru 23L.
4,4kg Pale Ale
0,55kg Roasted Barley
0,5kg Carapils
50g Carafa II
Aici se poate experimenta. La o altă șarjă am adăugat 1kg de roasted barley și parcă mi-a plăcut mai mult. Pale ale și 10-15% roasted barley ar trebui să fie suficient. Am adăugat carapils pentru spumă și carafa pentru complexitate. La o altă șarjă am adăugat și 500g de fulgi de ovăz. Chiar ajută la spumă și se găsesc la Auchan la vrac. Ieftin adică.
40g Northern Brewer @60 min
10g Cascade @5 min - Nu e musai dar mie mi-a plăcut aroma pe care i-a dat-o.
Drojdie Wyeast Irish Ale 1084 - Starter de 1L. E genială drojdia asta. Se înmulțește într-o veselie în starter, fermentează repede — am avut stout care era gata de îmbuteliat într-o săptămână — și dă o aromă faină berii. Abia aștept să o încerc și la un imperial ipa. Am refolosit-o timp de cinci generații făcând top cropping sau păstrând slurry în frigider până la două luni și încă e ok.
Am făcut mashing la 66,5C timp de o oră jumătate urmat de mashout la 75C. BIAB style.
Tindeam către un OG la 1.050, ceea ce am și obținut.
Nu am fost atent la temperatura la care a fermentat. A fost probabil ~22C.
Îmi place la stout că se poate experimenta foarte mult. Exista dry stout, irish stout, milk stout, chocolate stout, sweet stout, oyster stout, oatmeal stout, imperial stout — și asta e doar ce-mi vine în minte acum. E o bere care se face ușor, se poate bea fără probleme la o lună de la îmbuteliere și este de-a dreptul delicioasă. Cred, totuși, că o perioadă mai lungă de maturare nu poate fi decât binevenită. Eu am băut un stout din producția proprie la trei luni de la îmbuteliere și a fost cel mai bun stout pe care am avut ocazia să pun mâna.
Există și un episod numai despre stout la brewingtv. All for stout and stout for all!
Rețeta este pentru 23L.
4,4kg Pale Ale
0,55kg Roasted Barley
0,5kg Carapils
50g Carafa II
Aici se poate experimenta. La o altă șarjă am adăugat 1kg de roasted barley și parcă mi-a plăcut mai mult. Pale ale și 10-15% roasted barley ar trebui să fie suficient. Am adăugat carapils pentru spumă și carafa pentru complexitate. La o altă șarjă am adăugat și 500g de fulgi de ovăz. Chiar ajută la spumă și se găsesc la Auchan la vrac. Ieftin adică.
40g Northern Brewer @60 min
10g Cascade @5 min - Nu e musai dar mie mi-a plăcut aroma pe care i-a dat-o.
Drojdie Wyeast Irish Ale 1084 - Starter de 1L. E genială drojdia asta. Se înmulțește într-o veselie în starter, fermentează repede — am avut stout care era gata de îmbuteliat într-o săptămână — și dă o aromă faină berii. Abia aștept să o încerc și la un imperial ipa. Am refolosit-o timp de cinci generații făcând top cropping sau păstrând slurry în frigider până la două luni și încă e ok.
Am făcut mashing la 66,5C timp de o oră jumătate urmat de mashout la 75C. BIAB style.
Tindeam către un OG la 1.050, ceea ce am și obținut.
Nu am fost atent la temperatura la care a fermentat. A fost probabil ~22C.
Îmi place la stout că se poate experimenta foarte mult. Exista dry stout, irish stout, milk stout, chocolate stout, sweet stout, oyster stout, oatmeal stout, imperial stout — și asta e doar ce-mi vine în minte acum. E o bere care se face ușor, se poate bea fără probleme la o lună de la îmbuteliere și este de-a dreptul delicioasă. Cred, totuși, că o perioadă mai lungă de maturare nu poate fi decât binevenită. Eu am băut un stout din producția proprie la trei luni de la îmbuteliere și a fost cel mai bun stout pe care am avut ocazia să pun mâna.
Există și un episod numai despre stout la brewingtv. All for stout and stout for all!