[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - fermentatia primara

fermentatia primara

Re: fermentatia primara

Mesajde Laur » Vin Dec 17, 2010 7:00 am

Salut,
Nu-mi zice ca umblai la recipientul de fermentare de fiecare data cand faceai masuratoarea.......in sensul de a-i da capacul la o parte. Nu este indicat, cred ca stii asta.
Eu folosesc doar 2 litri de apa fierbinte (avand o temperatura de circa 90 Grade Celsius). Dupa ce am golit cutia (de tabla) de extract, pun primul litru si las 1 minut sa se dizolve resturile de extract de malt. Torn apa din cutie in recipient dar mai opresc in cutie ceva apa (cam 1/3 din cutie) si misc cutia astfel incat sa maresc viteza de dizolvare a extractului de pe fundul cutiei(miscarea cutiei as asemana-o unei miscari de rotatie pe o orbita). Cu al doilea litru de apa fierbinte fac la fel, astfel incat la final cutia este super curata.
Daca folosesti apa fiarta (repet fiarta nu fierbinte) cantitatea de oxigen din ea se scade drastic si afecteaza fermentarea drojdiei. In cazul berilor ALL GRAIN, eu folosesc inainte de a pune drojdia un aerator pentru acvarii (pe vremea cand eram copil noi le spuneam vibratoare....acum insa acest cuvant si-a gasit o noua definitie)timp de 15 minute - plimb piatra aeratorului prin tot amestecul de must de bere, pentru ca mustul fierbe intre 60 si 90 minute asa ca, o mare parte a oxigenului este eliminat. In cazul berii fabricate din kit-uri puteti face acelasi lucru dar, daca nu aveti aerator puteti amesteca puternic cu spatula mustul, astfel oxigenati mustul.
Iti doresc succes la asteptare.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: fermentatia primara

Mesajde drinking » Dum Dec 19, 2010 12:39 pm

Salutare ,
Eu am atasat la vasul de fermentare un robinet si nu este nevoie sa umblu la capac , cand vreau sa iau o proba de must , doar dau drumul la robinet si mustul curge direct in cilindru de masurare . In ceea ce priveste aerarea cu pompa de oxigen de acvariu , asta o fac si eu si am atasat la iesirea din pompa un filtru special pentru microorganisme cumparat din Anglia nu stiu daca se gaseste si la noi acest filtru , numai ca in loc de piatra eu folosesc o perdea de oxigen care este mult mai eficienta , asta se gaseste la noi in comert la cei care comercializeaza acvarii si pesti si este in functie de circumferinta vasului de fermentare , am vazut ca este intre 30 cm si 90 cm asta depinde de fiecare ce vas foloseste , dar cu toate asta nu mi sa mai intamplat acest lucru pana acum .Astazi am tras bere in sticle pentru ca sa oprit fermentatia si am imbuteliat-o si spre surprindera mea m-am mai uitat la cate o sticla din cand in cand si nu are nici un fel de depunere (ma refer la drojdie) . Acum intrebarea este alta : o mai fermenta bere in sticle ?
drinking
 
Mesaje: 40
Membru din: Dum Noi 07, 2010 10:22 am

Re: fermentatia primara

Mesajde Laur » Dum Dec 19, 2010 1:28 pm

Chiar daca berea pare fara drojdii in suspensie, exista suficiente drojdii astfel incat sa fermenteze si in sticle, stai linistit.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: fermentatia primara

Mesajde drinking » Mar Ian 11, 2011 7:11 pm

Salutare ,
Berea a fermentat fara probleme , desi aveam o oarecare teama , gustul bun , aroma la fel in schimb cred ca
ABV ceva mai slab ca deobicei , cel putin asa mi s-a parut mie , oricum o sa mai fac ceva cercetari
multa bafta tuturor
drinking
 
Mesaje: 40
Membru din: Dum Noi 07, 2010 10:22 am

Re: fermentatia primara

Mesajde Razvan » Dum Feb 03, 2013 8:37 am

Care ar fi cea mai lunga peroada de fermentatie primara pe care a-ti intalnit-o? Intreb asta pentru ca am o bere la fermentat de 40 de zile si inca mai scoate o bula la 2-3 minute.
Razvan
 
Mesaje: 4
Membru din: Dum Feb 03, 2013 8:34 am

Re: fermentatia primara

Mesajde Laur » Joi Feb 07, 2013 6:58 pm

Mi se pare mult 40 de zile.
Nu i-ai masurat densitatea?
Cel mai mult am tinut o bere pana am imbuteliat-o, 30 zile dar, asta din cauza ca nu aveam timp pentru imbuteliere.
Laur
 
Mesaje: 619
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: fermentatia primara

Mesajde Razvan » Vin Feb 08, 2013 6:19 am

Nu am densimetru, o sa comand unul la urmatoarea bere. Oricum , merg spre 50 de zile si nu da semne ca s-ar opri din fermentat. Doar ca parca s- a mai limpezit putin. E a doua bere pe care o fac, la prima, am imbuteliat berea dupa vreo 30 de zile, desi , la fel. Scotea cate o bula la 2-3 minute, a fost f. Buna dupa o saptaman de maturare, dar apoi a fermentat in continuare in sticle facand un pic prea mult acid pentru o bere britanica (era un premium bitter). Reteta am respectat-o intocmai, drojdia am pus-o direct din plic, nu am hidratat-o inainte. Cred ca imi trebuie mai multa rabdare :)
Razvan
 
Mesaje: 4
Membru din: Dum Feb 03, 2013 8:34 am

Re: fermentatia primara

Mesajde caiafa » Sâm Feb 09, 2013 5:18 am

Fermentaţia se termină în maxim 20 de zile (şi abia dacă trece de 7 zile cu majoritatea drojdiilor). Că scoate bule sau nu nu are absolut nicio relevanţă, doar cu un densimetru poţi să-ţi dai seama dacă a terminat sau nu. Bulele sunt dioxid de carbon care iese din soluţie.
caiafa
 
Mesaje: 51
Membru din: Sâm Apr 02, 2011 2:34 am

Re: fermentatia primara

Mesajde Razvan » Sâm Feb 09, 2013 8:13 am

Salut! Pai de unde ar mai avea co2 daca nu fermenteaza. Doar nu o sa scoata bule la nesfarsit, daca sistemul e ermetic. La prima bere, am imbuteliat dupa vre 30 si ceva de zile iar fermentatia a continuat in sticla.
Razvan
 
Mesaje: 4
Membru din: Dum Feb 03, 2013 8:34 am

Re: fermentatia primara

Mesajde Razvan » Dum Mar 03, 2013 12:51 pm

Revin cu detalii. Am primit densimetrul si am masurat ... Densitatea imi spunea ca pot sa imbuteliez berea. Trecusera 60 de zile si inca mai scotea cate o bula la 2-3 minute. Cel mai frica imi era sa nu se fi alterat dupa 2 luni la temperatura de 23-24 de grade. Berea era limpede si extrem de buna la gust, aproape ca se maturase in vasul de fermentare. Dupa o saptamana de la imbuteliere berea imi depaseste orice asteptari...este ceva in genul berii kilkenny irlandeze ( este un yorkshire bitter la care am folosit indulcitor muntons). Ieri am pus la fermentat un old english bitter, cu diferenta ca de data asta am hidratat drojdia. Diferenta la fermentatie este imensa fata de data trecuta cand am presarat drojdia din plic, este mult mai violenta. Este vreo diferenta de gust intre o bere cu drojdia presarata si cea cu drojdie hidratata in prealabil?
Razvan
 
Mesaje: 4
Membru din: Dum Feb 03, 2013 8:34 am

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Fabricare bere din kit-uri de bere

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron