Salut,
Nu-mi zice ca umblai la recipientul de fermentare de fiecare data cand faceai masuratoarea.......in sensul de a-i da capacul la o parte. Nu este indicat, cred ca stii asta.
Eu folosesc doar 2 litri de apa fierbinte (avand o temperatura de circa 90 Grade Celsius). Dupa ce am golit cutia (de tabla) de extract, pun primul litru si las 1 minut sa se dizolve resturile de extract de malt. Torn apa din cutie in recipient dar mai opresc in cutie ceva apa (cam 1/3 din cutie) si misc cutia astfel incat sa maresc viteza de dizolvare a extractului de pe fundul cutiei(miscarea cutiei as asemana-o unei miscari de rotatie pe o orbita). Cu al doilea litru de apa fierbinte fac la fel, astfel incat la final cutia este super curata.
Daca folosesti apa fiarta (repet fiarta nu fierbinte) cantitatea de oxigen din ea se scade drastic si afecteaza fermentarea drojdiei. In cazul berilor ALL GRAIN, eu folosesc inainte de a pune drojdia un aerator pentru acvarii (pe vremea cand eram copil noi le spuneam vibratoare....acum insa acest cuvant si-a gasit o noua definitie)timp de 15 minute - plimb piatra aeratorului prin tot amestecul de must de bere, pentru ca mustul fierbe intre 60 si 90 minute asa ca, o mare parte a oxigenului este eliminat. In cazul berii fabricate din kit-uri puteti face acelasi lucru dar, daca nu aveti aerator puteti amesteca puternic cu spatula mustul, astfel oxigenati mustul.
Iti doresc succes la asteptare.