prima mea bere all grain-DUNKEL WEIZEN
salut!
Dupa lungi pregatiri am produs prima mea bere all grain.
Am folosit ingredientele trimise de Laurentiu:
- Malt WEYERMANN WHEAT - 2,5 kg
- Malt WEYERMANN MUNICH - 1,2 kg
- Malt WEYERMANN VIENNA - 1,2 kg
- Malt WEYERMANN CARAMUNICH - 0,1 kg
- Malt WEYERMANN CARAFA - 0,1 kg
- Hamei TETTNANGER - 30 gr (60 min)
- Drojdie BLANCHE – plic 12 gr,
si m-am apucat de treaba.Maltul l-am primit zdrobit deorece nu mi-am procurat o moara.
Am folosit o oala de 40L din tabla pentru fierberea mustului si pentru incalzirea apei ,o cutie frigorifica pentru terciure pe care la
randul ei am imbracat-o in polistiren extrudat de 2mm, un termometru cu fir capilar cumparat de la "romstal" ,un sistem de filtrare confectionat din teava de cupru, un sistem de clatire confectionat din pexal.
Am incalzit apa pana la 73 de grade pe care am varsat-o peste maltul care se afla in cutia frigorifica. dupa ce am amestecat bine sa nu faca coaoloase , am verificat temperatura ,aceasta fiind de 67 de grade. Am acoperit cutia timp de o ora , temperatura ajungand la 64(am pierdut 3 grade ),dupa care am scurs mustul.Au iesit 10 L de must , iar dupa clatire au rezultat in total in jur de 27.
Apoi am pus la fiert mustul rezultat.Dupa 15 minute am adaugat hameiul si am mai fiert inca o ora.La final au iesit 21Lde must pe care l-am racit cu peturi de 2L cu apa congelata pe care le-am introdus in must.Bineinteles ca sticele au fost igienizate cu solutie de clor si apa.Racirea s-a produs in cca 20 min.Apoi , cand temperatura mustului a ajuns la 22 am pus drojdia.
Peste noapte a inceput sa fiarba energic ,temperatura ajungand la 27 grade .Dimineata, fierberea era foarte lenta , acelasi lucru intamplandu-se si a doua zi.In total a fiert 3 zile.
Am mai lasat-o 3 zile si apoi am tras-o i sticle.Am aduagat cantitatea de zahar pentru carbonatie si dupa 5zile am desfacut o sticla.A facut forte multa spuma si a iesit din sticla ca sampania. La gust este buna.
in curand voi reveni cu poze.