[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - prima mea bere all grain

prima mea bere all grain

prima mea bere all grain

Mesajde strecuratorul » Joi Noi 24, 2011 10:51 am

prima mea bere all grain-DUNKEL WEIZEN

salut!
Dupa lungi pregatiri am produs prima mea bere all grain.
Am folosit ingredientele trimise de Laurentiu:
- Malt WEYERMANN WHEAT - 2,5 kg
- Malt WEYERMANN MUNICH - 1,2 kg
- Malt WEYERMANN VIENNA - 1,2 kg
- Malt WEYERMANN CARAMUNICH - 0,1 kg
- Malt WEYERMANN CARAFA - 0,1 kg
- Hamei TETTNANGER - 30 gr (60 min)
- Drojdie BLANCHE – plic 12 gr,
si m-am apucat de treaba.Maltul l-am primit zdrobit deorece nu mi-am procurat o moara.
Am folosit o oala de 40L din tabla pentru fierberea mustului si pentru incalzirea apei ,o cutie frigorifica pentru terciure pe care la
randul ei am imbracat-o in polistiren extrudat de 2mm, un termometru cu fir capilar cumparat de la "romstal" ,un sistem de filtrare confectionat din teava de cupru, un sistem de clatire confectionat din pexal.
Am incalzit apa pana la 73 de grade pe care am varsat-o peste maltul care se afla in cutia frigorifica. dupa ce am amestecat bine sa nu faca coaoloase , am verificat temperatura ,aceasta fiind de 67 de grade. Am acoperit cutia timp de o ora , temperatura ajungand la 64(am pierdut 3 grade ),dupa care am scurs mustul.Au iesit 10 L de must , iar dupa clatire au rezultat in total in jur de 27.
Apoi am pus la fiert mustul rezultat.Dupa 15 minute am adaugat hameiul si am mai fiert inca o ora.La final au iesit 21Lde must pe care l-am racit cu peturi de 2L cu apa congelata pe care le-am introdus in must.Bineinteles ca sticele au fost igienizate cu solutie de clor si apa.Racirea s-a produs in cca 20 min.Apoi , cand temperatura mustului a ajuns la 22 am pus drojdia.

:?: Peste noapte a inceput sa fiarba energic ,temperatura ajungand la 27 grade .Dimineata, fierberea era foarte lenta , acelasi lucru intamplandu-se si a doua zi.In total a fiert 3 zile.
Am mai lasat-o 3 zile si apoi am tras-o i sticle.Am aduagat cantitatea de zahar pentru carbonatie si dupa 5zile am desfacut o sticla.A facut forte multa spuma si a iesit din sticla ca sampania. La gust este buna.
in curand voi reveni cu poze.
strecuratorul
 
Mesaje: 1
Membru din: Mar Noi 22, 2011 2:40 pm

Re: prima mea bere all grain

Mesajde Samogon » Joi Noi 24, 2011 8:37 pm

Primul scop în homebrewing este să obţinem beri cât mai puţin toxice, înaintea gustului şi aspectului. Din câte văd, ai acolo o supă de ftalaţi, oxizi metalici şi cine ştie ce alte "surprize".
Renunţă la toate echipamentele şi metodele, ai investit prost. N-ai ce căuta cu sticle PET în mustul fierbinte. Cât despre restul metodelor, am aceeaşi părere proastă.
Eşti prea grăbit. Recapitulează tot despre fermentaţie, carbonare & stuff. Ciclul "de la malţ la pahar" durează cel putin 30-40 de zile (uneori câteva luni, dacă considerăm şi o eventuală perioadă de maturare).

Nu este doar o critică, dar n-aş vrea ca astfel de exemple să mai fie copiate şi de alţii. E plin netul de practici greşite.
Samogon
 
Mesaje: 120
Membru din: Mie Ian 26, 2011 6:38 pm

Re: prima mea bere all grain

Mesajde domnu_mircea » Vin Noi 25, 2011 12:03 am

Samogon, cine te-a supărat azi de ești așa pornit? Omul a făcut prima bere din grâne și are nevoie de sfaturi. Dacă vrei sa ajuți spune-i unde a greșit și cum ar trebui să procedeze.

Motivul pentru care berea nu stă cuminte în sticle este, cel mai probabil, că în 6 zile mustul nu a fermentat complet. Grijă mare cu sticlele să nu explodeze. Eu obișnuiesc să las berea cel puțin două săptămâni la fermentat. Ai măsurat densitatea înainte de a îmbutelia? Cât zahăr ai folosit?

Am folosit și eu metoda cu lada frigorifică și sistemul de filtrare din cupru de câteva ori. A fost ok dar am trecut la tehnica "brew in a bag" pentru că durează mai puțin și e mai simplă.
domnu_mircea
 
Mesaje: 98
Membru din: Mar Ian 25, 2011 4:28 pm

Re: prima mea bere all grain

Mesajde Samogon » Vin Noi 25, 2011 11:48 am

Nu ştiu ce s-a înţeles din mesajul meu... ideea e, strecuratorul, că e bine să renunţi la plastic în contact cu mustul fierbinte. Ai acolo până la 100 de grade, ceea ce face să-ţi elibereze fel de fel de substanţe din masele plastice care odată ajunse în corp îţi fac rău. Cum ai căutat despre mashing în cutia frigorifică şi răcirea cu PET-uri (la care sincer nu m-ar fi dus mintea) aşa te sfătuiesc să cauţi şi despre phthalates, bisphenol-A, endocrin disruptors sau xenoestrogen.
În afară de asta nu ştiu ce oală de tablă ai folosit, sper că smălţuită. Iar cu cuprul este un subiect controversat.
Materialele sigure sunt inoxul, sticla, lemnul şi plasticul alimentar la temperaturi mici.

Pe homedistiller dacă scrii chestii periculoase care implică intoxicări sau accidente îţi dă avertisment iar la a doua abatere te dă afară. Nu zic că aşa trebuie făcut dar nu mi se pare ok nici să stăm nepăsători când vedem că alţii fac greşeli cu sau fără ştiinţă.
Să-ţi povestească domnul_mircea ce a păţit cu mustul fierbinte pe picior de la o improvizaţie. A stat dup-aia pe antibiotice nu ştiu cât timp.

Acum referitor la problema cu carbonarea. Subscriu ce a zis Mircea. Dacă zaharurile din brasaj nu au apucat să fermenteze complet şi ai adăugat zahăr pt carbonare există chiar şansa să bubuie sticlele. Pentru siguranţă bagă sticlele într-un loc ferit de lume şi închise/acoperite cumva.

Mai ţineţi minte povestirea acelui berar care timp de vreo 2 săptămâni a tot auzit bubuituri în pivniţă? Când s-a dus să verifice erau cioburi înfipte şi-n uşă. E veche oricum dar asta mi-a rămas întipărită în minte.

Chestia cu "vulcanul" se întâplă la berile care nu au apucat să termine fermentarea primară sau/şi s-a pus prea mult zahăr ori în cazul în care s-a agitat sticla. Deasemeni perioada de carbonare trebuie să dureze cel puţin două săptămâni pentru a fi siguri că berea stă cuminte în sticlă. Se mai întâmplă la berile calde să se ridice drojdia, deaceea se recomandă ţinerea la frigider o perioadă de timp după carbonare.
Samogon
 
Mesaje: 120
Membru din: Mie Ian 26, 2011 6:38 pm

Re: prima mea bere all grain

Mesajde domnu_mircea » Vin Noi 25, 2011 4:19 pm

Mi s-a părut că erai foarte pornit pe metodele lui dar fără să dai prea multe detalii.

Da... am învăţat să folosesc coliere. The hard way...
domnu_mircea
 
Mesaje: 98
Membru din: Mar Ian 25, 2011 4:28 pm


Înapoi la Fabricare bere din malt

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron