[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - All Grain - Belgian tripel

All Grain - Belgian tripel

All Grain - Belgian tripel

Mesajde domnu_mircea » Mie Ian 04, 2012 8:23 pm

Am îmbuteliat-o acum o lună și fac tot posibilul să nu mă ating de ea. Încă. Rețeta pe care am ales-o este una foarte simplă:

7Kg Pilsner
0,5Kg CaraPils

@90min - 35g Northern Brewer (26,6 IBU)
@15min - 30g Saaz (5 IBU)
@5min - 20g Saaz (1,3 IBU)

Total: 32,9IBU.

Am făcut mashingul BIAB la 66,5°C timp de 90 de minute. Mashout la 75°C și am fiert timp de o oră și jumătate. Mi-au rezultat 27L de must la 1.060.

Am folosit Wyeast 3463 forbidden fruit dintr-un starter de 1,6L pregătit cu 4 zile înainte. Am folosit agitator magnetic.

Am aerat mustul înainte de a adăuga drojdia și din nou dupa ~18 de ore.

După 5 zile am adăugat 1Kg zahăr alb și 400g de zahăr brun — n-am mai avut alb. Zahărul a fost dizolvat în apă, fiert timp de 15 min iar apoi răcit.

A fermentat timp de 3 săptămâni la ~20°C. În ultimele 5 zile am ridicat temperatura la ~23°C. Am obținut în final 29L de bere la 1.006. Conform calculelor beersmith asta s-ar traduce în 10,4% ABV.

Pentru priming am folosit 10g de zahăr la litru. Am gustat una din sticle și are potențial. Încă e tulbure și nu are cine știe ce spumă dar am încredere că o să se rezolve în timp.

IMG142.jpg
IMG142.jpg (71.7 KiB) Vizualizat de 24060 ori
domnu_mircea
 
Mesaje: 98
Membru din: Mar Ian 25, 2011 4:28 pm

Re: All Grain - Belgian tripel

Mesajde romanalex1 » Joi Ian 12, 2012 1:00 pm

Foarte bine arata, mam apucat de ceva similar un Belgian Pale ale tot all grain va fi gata intro luna. O singura intrebare nu va fie cam dulce cu atat de putin IBU din hamei.
romanalex1
 
Mesaje: 50
Membru din: Mie Ian 19, 2011 8:35 am

Re: All Grain - Belgian tripel

Mesajde romanalex1 » Joi Ian 12, 2012 1:04 pm

Va fi mult pina va fi gata, eu am facut un Chimay Blue clone si a fost in jur de 9% alchol final, anul trecut de craciun si deaba acuma pot sa zic ca a ajuns la varf. Berile asta Belgiene care sin peste 8-9% alchol dureaza cam un ani sa ajunga gustul la potentialul maxim. E bine sa poti pune departe si sa pui lacat sa nu fi tentat sa le termin pina atunci ca e pacat.
romanalex1
 
Mesaje: 50
Membru din: Mie Ian 19, 2011 8:35 am

Re: All Grain - Belgian tripel

Mesajde domnu_mircea » Joi Ian 12, 2012 10:49 pm

Când am îmbuteliat-o mi s-a părut un pic cam dulce. Dar la era caldă și fără acid. Acum e mai echilibrată. A terminat de fermentat undeva pe la 1.006 deci n-are cum să fie așa dulce...

Abia la vară o să fie cum trebuie. Până atunci mă delectez cu wheat, american pale ale și saison.

Tot din seria de dat târcoale mai am un dubbel la fermentat. Cu drojdia rămasă intenționez să fac un belgian dark strong.
domnu_mircea
 
Mesaje: 98
Membru din: Mar Ian 25, 2011 4:28 pm

Re: All Grain - Belgian tripel

Mesajde caiafa » Vin Ian 13, 2012 3:35 am

Pentru un triple IBU este între 20-35. Sunt multe care au şi mai puţin. În berile belgiene actorul principal e drojdia.
caiafa
 
Mesaje: 51
Membru din: Sâm Apr 02, 2011 2:34 am

Re: All Grain - Belgian tripel

Mesajde domnu_mircea » Mie Mar 07, 2012 11:08 pm

S-a limpezit complet, spuma este prezentă până la final, alcoolul nu se mai simte atât de tare și începe să semene din ce în ce mai mult cu un triple din comerț. O să aduc câteva sticle vineri la întâlnire.

Nu dați cu pietre — pozele sunt făcute cu telefonul.

IMG141.jpg
IMG141.jpg (216.49 KiB) Vizualizat de 23942 ori


IMG143.jpg
IMG143.jpg (186.27 KiB) Vizualizat de 23942 ori
domnu_mircea
 
Mesaje: 98
Membru din: Mar Ian 25, 2011 4:28 pm


Înapoi la Retete

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori

cron