[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - Zahar necesar pt fermentatia secundara (in sticla)
Pagina 1 din 1

Zahar necesar pt fermentatia secundara (in sticla)

MesajScris: Vin Aug 20, 2010 3:14 pm
de radu
SALUT LAUR
AM CUMP KITUL MUNTONS PREMIUM GOLD SI AM CONVENIT AMANDOI CA RETETA TRIMISA DE TINE ERA DE LA ALT KIT-POATE ITI MAI MINTESTI
EI INTRBAREA ESTE CAT ZAHAR SA PUN IN STICLE PTR A-2-A FERMENTATIE -LA PRIMA NU TREBUIA DELOC ERA INCLUSA IN KIT
MERCI
RADU

Re: Zahar necesar pt fermentatia secundara (in sticla)

MesajScris: Vin Aug 20, 2010 11:10 pm
de Laur
Salut Radu,

Pentru berile MUNTONS (care au o cantitate mai mica de CO2), reteta spune ca trebuie pus o jumatate de lingurita de zahar per 0,5 litri.
Asta inseamna 3 gr/0,5 litri. Daca doresti sa obtii o bere cu o cantitate mai mare de CO2, poti pune mai mult zahar, insa aceasta cantitate NU TREBUIE SA DEPASEASCA 5 gr per 0,5 litri (aceasta cantitate de zahar se foloseste la fabricarea berilor belgiene, care se stie ca au o cantitate mare de CO2).
Mare atentie insa sa nu depasesti cantitatea mai sus mentionata, deoarece depasirea ei poate duce la explozia sticlelor.
Succes.

Laur

Re: Zahar necesar pt fermentatia secundara (in sticla)

MesajScris: Dum Aug 22, 2010 6:49 pm
de radu
ok.asa voi face
am cump zahar candel alb si o buc are in jur la 2 gr sunt care au si 3 problema e ca in reteta scrie ca trebuie sa agit sticla sa se dizolve
zaharul .ar trebui oare sa pasirez buc-lele de zahar?

Re: Zahar necesar pt fermentatia secundara (in sticla)

MesajScris: Dum Aug 22, 2010 7:30 pm
de Laur
Este adevarat ca bucatile de zahar candel nu au acelasi gramaj.
Sfatul meu este sa macini (cu o rasnita de cafea) zaharul candel pentru a nu avea surprize sa ai diferente mari de CO2 intre sticle.
Cand folosesti zahara candel, trebuie sa maresti cantitatea cu 5% fata de cea specificata in reteta.
Dupa ce capsezi sticlele, va trebui sa le agiti un pic pe fiecare, pentru topirea zaharului.
Spor!

Re: Zahar necesar pt fermentatia secundara (in sticla)

MesajScris: Dum Feb 24, 2019 2:39 pm
de clanta13
Salutare!
La fermentatia secundara (in sticle) se poate inlocui zaharul cu spraymalt? Daca da, se adauga in aceeasi cantitate? Cum pot adauga spraymalt-ul in sticle, avand in vedere ca este higroscopic si se face cocoloase aproape imediat?
Se pot face combinatii gen jumatate de cantitate zahar, jumatate spraymalt?
Care este cantitatea maxima de zahar care poate fi pusa la fermentatia secundara? Ma gandesc ca o lingurita are undeva intre 4-5 grame si mi-ar fi mult usor la pus in sticle cate o lingurita, fara sa mai incerc alte "artificii" :P Asta ar insemna undeva la 8-10 grame pe litru. E prea mult?.. pot exploda sticlele? :o
Scuze pentru atatea intrebari dintr-o data! ;) Merci!

Re: Zahar necesar pt fermentatia secundara (in sticla)

MesajScris: Lun Feb 25, 2019 8:33 am
de Laur
Salutare,
Se poate folosi spraymalt in loc de zahar la imbuteliere dar, din cauza ca este higroscopic, eu nu recomand folosirea spraymalt-ului decat tot odata, in cadrul primei etape de fermentare. Odata punga de spraymalt desfacuta, ea trebuie folosita cat mai repede sau, trebuie sa fie sigilata la loc. Daca totusi doresti sa folosesti spraymalt, iti recomand sa faci o solutie de spraymalt si apa (spraymalt dizolvat in apa fierbinte si racit apoi) pe care sa o dozezi cu o seringa si sa o introduci in fiecare sticla.
Sau, daca ai un recipient de amestecare, solutia cu apa si spraymalt o adaugi intregii cantitati de bere transferata in acest recipient.

Re: Zahar necesar pt fermentatia secundara (in sticla)

MesajScris: Lun Feb 25, 2019 6:03 pm
de clanta13
Salut,
Am un recipient de amestec inainte de a pune berea in sticle si m-am gandit si eu la amestecul spraymalt-ului in intrega cantitate. Daca fac o solutie cu apa fierbinte, cam cata apa pot sa folosesc (la o sarja de 12 litri de bere)? Ma gandesc nu prea multa, ca sa nu o diluez...

Re: Zahar necesar pt fermentatia secundara (in sticla)

MesajScris: Vin Mar 08, 2019 6:30 am
de Laur
Eu folosesc la 25 litri de bere o solutie formata din 300 ml apa si zahar.