[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - fermentatie ... cel putin ciudata

fermentatie ... cel putin ciudata

fermentatie ... cel putin ciudata

Mesajde iso_fish » Mie Feb 16, 2011 9:28 pm

Salutari si bine v-am gasit.

Va stresez cu o problema (cred) putin ciudata. Prima bere dintr-un kit Brewferm WHEATBEER. Am pregatit kit-ul exact dupa reteta, cantitati de apa, zahar, amestecare etc. Am sterilizat echipamentul conform manualului de utilizare primit. Am activat drojdia in apa, la 25 de grade, iarasi dupa reteta. Acum ce s-a intamplat. Dupa aproximativ 5 ore au inceput sa iasa primele bule de CO2. Temperatura mustului era de 24,5 - 25 grade. De dimineata bolborosea apa din supapa continu cu bule mari. Dupamasa cand am venit de la servici parca era mai violenta evacuare de CO2 din recipient si in plus am gasit apa din supapa pe capacul vasului. Dupa 36 de ore de cand a inceput sa fermenteze s-a mai domolit putin iar dupa 48-60 de ore nu a mai iesit gaz. A mai lasato inca o zi asa, iar apoi am pus desimetrul care indica 1.010 - 1.008. Ca sa elimin suspiciunea ca nu a murit drojdia, in cilindul de masurare am pus o lingurita de zahar si dupa vreo 3-4 se vedea clar cum elimina CO2.

Am zis ca o trag in sticle. In vasul de amestecare culoarea era excelenta, miros foarte placut si omogena in aspect. Iarasi, zahar conform reteta iar apoi la sticle unde deja a inceput sa precipite pe fund.

Si acum intrebarile:
1. Daca producatorul zice ca fermenteaza 7-10 zile la 25 de grade, e normal sa termine in aceeasi parametri de temperatura in 2 zile jumate ?
2. E vreo metoda prin care se poate constata ca drojdia lucreaza in sticla, fara ca aceasta sa fie desfacuta ?

Va multumesc si sper sa ma lamuriti.
Think free, Think OpenSource !
iso_fish
 
Mesaje: 22
Membru din: Mie Feb 16, 2011 9:01 pm
Locaţie: Arad

Re: fermentatie ... cel putin ciudata

Mesajde Laur » Joi Feb 17, 2011 6:53 am

Salut,

Fermentatia nu este deloc ciudata.
Daca ai observat, producatorul spune ca este indicat un interval de temperatura in care berea sa fermenteze. Drojdia pe care o gasesti in kit (de tip ALE) are un interval de fermentare pornind de la 18 grade C pana pe la 25 grade C, putatnd fermenta si la o temperatura mai mare, cu riscurile ca drojdia sa eleimine in bere substante nedorite.
Asa ca fermentarea la temperatura indicata de tine este normala. Daca ai si amestecat foarte bine mustul de bere imediat dupa ce ai turnat drojdia (oxigenand astefl amestecul) sau ai rehidratat drojdia mai mult de 10-15 minute, se intampla astfel de fenomene, de altfel normale. Se recomanda ca dupa terminarea completa a fermentatiei primare, sa se mai tina berea in recipient circa 2-3 zile, pentru sedimentarea drojdiei aflate in suspensie, astfel incat pe fundul sticlei sa se depuna cat mai putin.
Fiind vorba despre micro-organisme (adica de drojdii), nicio fermentatie nu este la fel cu alta, fiecare avand particularitatea sa. Exista anumiti factori ce influenteaza fermentatia dar, important este ca ea sa se desfasoare in intervalul de timp indicat si sa fie completa (masurarea densitatii ti-a aratat ca fermentatia primara s-a incheiat).
Drojdia moare NUMAI daca este intr-un mediu cu o temperatura mai mare de 35-40 grade C (pasteurizarea berilor din comert se face incalzindu-le la 60 grade, ceea ce face ca drojdiile sa fie omorate) sau intr-un mediu cu substante chimice (substante de igienizat). Ceea ce nu este cazul la fermentatia ta.
Deci, fermentatia nu este deloc ciudata ci normala. Probabil o sa ai ocazia sa fabrici o bere care va fermenta 14 zile sau mai mult (deh, o avea si drojdia personalitatea ei :lol: ).
Ca sa iti raspund la ultima intrebare, in prima zi de fermentare secundara, daca te uiti in sticla, vei vedea mici bule de CO2 care ies din lichid spre partea de sus a sticlei, fapt ce arata ca drojdia lucreaza.
Sedimentul de pe fundul sticlei, nu este drojdie moarta ci este drojdie inactiva, deoarece nu mai are ce mananca si se aseaza cumintica pe fundul sticlei. De aceea berea fabricata in casa este benefica organismului, deoarece contine drojdie sanatoasa insa inactiva. Pentru mai multe detalii despre influenta drojdiei asupra organismului (benefica de altfel, se poate citi pe forum, la sectiunea DIVERSE).
Spor la berarit si te asteptam cu detalii despre aceasta bere, eventual si cu poze.
Laur
 
Mesaje: 618
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: fermentatie ... cel putin ciudata

Mesajde iso_fish » Mar Mar 22, 2011 7:15 pm

Poate nu postez unde trebue dar o fac. Daca e gresit locul va rog sa mutati postul unde credeti de cuviinta. Revin cu pozele dorite de Laur.
Dupa fermentatia "ciudata" descrisa mai sus a iesit chestia asta. Pozele intr-un album de Picasa, din cauza dimensiunii, le aveti mai jos:

https://picasaweb.google.com/pascu.dan/BereSOHO#
Think free, Think OpenSource !
iso_fish
 
Mesaje: 22
Membru din: Mie Feb 16, 2011 9:01 pm
Locaţie: Arad

Re: fermentatie ... cel putin ciudata

Mesajde Laur » Mar Mar 22, 2011 10:38 pm

Se pare ca berea a iesit cum trebuia, numai ca s-a terminat repede - sau ma insel?
Mi-a placut ca a iesit limpede iar gulerul de spuma este suficient de mare.
Succes la urmatoarele beri.
Laur
 
Mesaje: 618
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: fermentatie ... cel putin ciudata

Mesajde iso_fish » Joi Mar 24, 2011 8:48 pm

Tehnic vorbind ar mai avea inca 2 saptamani dar cum pana acum nu s-a prea intamplat nimic dupa reteta cred ca o sa dureze mai mult. Inca mai are putin gust de drojdie deci estimez cam 3 saptamani pana cand o sa fie buna de baut 100%. Oricum, data viitoare cand o sa mai fac o sa o fermentez la 18-20 grade ca sa evit cele de la inceputul topicului iar dupa ce o trag de pe drojdie o sa o tin minim 5 zile in vasul de amestecare, daca nu chiar mai mult si apoi la carbonare la sticla. Evident cu putin zahar in vasul de amestecare ca sa produca o patura de co2 ca sa nu oxideze. Sau ... maturata la butoi de lemn si apoi la sticla :twisted: pentru extra aroma.

Sa traim, sa berarim si sa experimentam idei si arome noi!
Think free, Think OpenSource !
iso_fish
 
Mesaje: 22
Membru din: Mie Feb 16, 2011 9:01 pm
Locaţie: Arad


Înapoi la Fabricare bere din kit-uri de bere

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Majestic-12 [Bot] şi 4 vizitatori

cron