[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - Maturare in sticle
Pagina 1 din 2

Maturare in sticle

MesajScris: Joi Mai 12, 2016 6:12 am
de sixone
Salutare. Am si eu o nelamurire legata de conditiile de maturare dupa a doua perioada de fermentare in sticle. Sunt la prima sarja de bere, momentan e bine, inca fermenteaza in galeata, am pus-o abia acum 4 zile. Bun, deci dupa ce se termina fermentarea, o trag in sticle pun zahar, o mai las la temperatura camerei intr-un loc intunecos pt carbonatare, apoi urmeaza s-o mut la rece, in frigider ca pivinta nu am. Intrebarea, in toata aceasta perioada de maturare trebuie sa stea tot la intuneric? Eu am o vitrina frigorifica cu geam, deci ziua clar intra lumina. Poate sta asa, influenteaza cu ceva maturarea? Sa acopar geamul cu ceva sa fie intuneric inauntru?

Re: Maturare in sticle

MesajScris: Joi Mai 12, 2016 8:27 am
de Laur
E recomandat sa stea la intuneric.
Lumina nu ii face rau daca ai sticle de culoare maro.
Insa ce face rau berii sunt razele de soare. Daca vitrina ta frigorifica este pozitionata astfel incat razele soarelui intra in interior, ti-as recomanda sa lipesti un paravan pe geamul vitrinei astfel incat sa impiedici razele solare sa intre in contact cu sticlele de bere.

Re: Maturare in sticle

MesajScris: Joi Mai 12, 2016 8:39 am
de sixone
Aha, multam de raspuns. Am si sticle maro dar si verzi, sunt mai sensibile cele verzi? Soarele nu bate direct pe vitrina, deci teoretic nu trebuie s-o acopar, chiar daca folosesc sticle verzi? Le prefer pe cele verzi ca sunt de Grolsch si au dopul ala cu garnitura.

Re: Maturare in sticle

MesajScris: Joi Mai 12, 2016 8:31 pm
de draso
Mi-as permite sa iti dau niste sfaturi dupa o experienta de 7 kituri si multa documentare si citit intre timp:

- lasa la fermentat mai mult decat spune in instructiunile kitului, stiu ca pare putin aiurea sa nu respecti ceea ce scrie producatorul kitului dar o sa obtii rezultate mai bune. Eu in general las cam 2 saptamani, dar daca nu umbli la recipient, nu sta la temperatura excesiva (peste 22-23 grade) si nu e in soare poti, lasa fara probleme pana la o luna. Producatorii de kituri spun sa imbuteliezi cand nu mai ies bule prin airlock, dupa 4-6 zile. In general dupa 4 zile nu mai ies bule dar fermentatia nu e completa (poti verifica masurand densitatea relativa - gravity). Lasa-i timp drojdiei sa-si faca treaba si intre timp si berea o sa se mai limpezeasca si o sa fie mai buna. Deci iti recomand 2 saptamani la fermentat
- foloseste calculator pentru zaharul care il adaugi pentru carbonatare. Mie imi place berea mai carbonatata si pun cam 8gr zahar/litru sau chiar mai mult. In general cand am pus 7 sau sub nu mi-a placut rezultatul. Aici depinde foarte mult de tipul berii si de gustul personal
- cea mai mare prostie care este in instructiunile kiturilor este perioada in care se lasa sticlele la temperatura camerei pentru carbonatare - toti recomanda 2-3 zile ceea ce e foarte putin, asta foarte tarziu mi-am dat seama. As recomanda sa lasi cam 10 zile sau chiar doua saptamani, oricum nici intr-un caz sub o saptamana

Cam pe langa ceea ce ai intrebat, dar sper sa te ajute. Pe mine m-ar fi ajutat sa stiu toate astea la inceput. Spor!

Re: Maturare in sticle

MesajScris: Vin Mai 13, 2016 9:39 am
de sixone
Da, mersi mult de sfaturi. Chiar mai citisem si eu ca se recomanda sa mai stea la fermentat chiar daca nu mai ies bule, asa am sa fac. Alte recomandari? :)
Am sa mai iau 1-2 kituri sa vad diferentele intre ele. Voua care va place cel mai mult?

Re: Maturare in sticle

MesajScris: Lun Mai 16, 2016 8:30 am
de draso
Depinde foarte mult ce tip de bere vrei/preferi

Rezultatele cele mai bune le obtii cu kiturile premium. Costa 120-150 lei si au cate doua conserve mari. Sunt mai scumpe dar nu necesita adaos de zahar sau spraymalt. Pretul final al unei beri de 0.5 l iese in jur de 3 RON deci e destul de ok. Eu am facut:
- MUNTONS OLD CONKERWOOD BLACK ALE 3,6 - un black ale foarte bun, multi prieteni care prefera berea neagra mi-au spus ca e cea mai buna bere neagra pe care au baut-o vreodata
- ST. PETER'S IPA 3 kg - foarte amara, IPA - eu am modificat acest kit prin adaos de hamei (dry hopping) si a iesit o bere dementiala. Fara dry hopping nu o sa obtii acel gust puternic de hamei caracteristic IPA-urilor din comert
- MUNTONS CONTINENTAL PILSNER 3 kg - un pilsner amar, foarte bun pentru ziele de vara :)

Astea sunt kiturile premium pe care le-am facut. Am mai facut si dintre cele standard cateva. Depinde foarte mult de gusturi. Spor!

Re: Maturare in sticle

MesajScris: Vin Feb 09, 2018 5:10 pm
de Crizzu
Buna seara.
Am o intrebare pe aceeasi tema si m-am gandit ca nu ar fi potrivit sa deschid un nou topic. Maine o sa trag berea in sticle si as dori sa pun in loc de zahar spraymalt.
Cum as putea sa-l dizolv astfel incat sa-l amestec mai usor in vasul de transfer?...intreb asta pentru ca atunci cand am adaugat spraymal-ul la prima etapa de fermentare, acesta s-a cristalizat cumva si cu toate ca am mestecat foarte mult nu am reusit sa-l dizolv.

Multumesc.

Re: Maturare in sticle

MesajScris: Joi Feb 15, 2018 5:56 am
de Laur
Il poti dizolva in apa fierbinte.
Se va face "cocoloase" la inceput insa amesteci bine si se va dizolva.

Re: Maturare in sticle

MesajScris: Vin Feb 23, 2018 7:50 pm
de Crizzu
Da, ceva de genul asta am facut. L-am pus intr-un pet de 2 L impreuna cu apa fiarta si i-am dat shake pana cand s-a dizolvat, apoi l-am turnat in vasul de transfer. Multumesc de raspuns.

Re: Maturare in sticle

MesajScris: Dum Aug 19, 2018 12:29 pm
de Seca
Salutare!
Sunt la primul kit, Brewmaker IPA. Totul a mers bine, am lasat 10 zile fermentatia primara, am pus o lingurita de zahar/l si am imbuteliat. Dupa doua zile la temperatura camerei, 22 grade, am pus la frigider. Dupa alte 4 zile am desfacut o sticla, e limpede, drojdia decantata, gustul bun insa e cam plata. Nu e carbonatata aproape deloc. Ce am gresit? Trebuia sa o las mai mult la fermentatia secundara?