In activitatile ce implica fermentatie, se pune mare accent pe curatirea si igienizarea tuturor componentelor de echipament ce vin in contact cu berea in diferite stadii. De ce aceasta grija? Pentru ca orice microorganism care patrunde in amestecul de bere, poate provoca, printr-o fermentare nedorita, un gust neplacut si poate compromite "recolta" de bere. Asa ca, decat sa fim neatenti la igiena procesului de fermentare si, dupa 3-4 saptamani sa vedem ca toata munca noastra s-a dus pe apa sambetei, mai bine respectam regulile de curatenie si igiena si rezultatul va fi pe masura.
Pe scurt, curatirea si igienizarea sunt doua activitati strans legate una de alta.
Curatirea reprezinta indepartarea murdariei vizibile si se face cu un detergent fara parfum – nu folositi detergent de vase din comert, deoarece majoritatea contin agenti mirositori si, mirosul care ramane pe componentele curatate, poate afecta gustul berii finale.
Igienizarea reprezinta indepartarea murdariei invizibile: bacterii, ciuperci, drojdie, microorganisme ce pot deteriora iremediabil gustul final al berii.
Igienizarea se face cu anumite substante specifice. Deasemenea, exista substante care fac atat curatire cat si igienizare in acelasi timp, asa numitele substante pentru medii dificile. Insa, cu cat substantele fac fata unor medii mai grele, cu atat mai mult creste riscul de a fi vatamati la folosirea lor.
Oricum, inaintea folosirii oricarei substante, cititi cu mare atentie indicatiile de utilizare.
Pana in prezent am folosit pentru igienizarea tuturor echipamentelor si accesoriilor CHEMIPRO OXI, o substanta ecologica, ce nu necesita clatire si care nu este periculoasa in conditii normale de utilizare.