[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - Bere alterata, de mai multe ori

Bere alterata, de mai multe ori

Re: Bere alterata, de mai multe ori

Mesajde bionut » Joi Apr 07, 2016 8:43 pm

In teorie tot ce poate fi daunator moare in 15 secunde la 72 grade, deci daca fierbi mai putin de ora nu are cum sa cauzeze probleme, fie ca fierbi 50 minute, fie 30 minute. Cred ca am si vazut niste americani care din lipsa de timp incearca sa scurteze ziua de berarit astfel: fac mash mai putin de ora, pana iese testul cu iod, si apoi fierb 30-40 minute. Bineinteles ca pentru a obtine acelasi nivel de amareala intr-un timp mai scurt de fierbere va trebui sa pui mai mult hamei de amarela.
Pe partea cealalta, cum zice si Laur, se mai pune problema compusilor volatili care se doresc a fi evaporati in timpul fierberii, DMS in cazul malturilor copate foarte putin cum este Pilsnerul. Niste teste facute tot de niste americani au demonstrat ca malturile Pilsner moderne nu mai au o cantitate foarte mare de DMS si astfel e de ajuns si o fiebere de mai scurta de 60 minute. Acum fiecare face cum crede si in functie de ce bere obtine.
Eu in ultimul timp am facut experimente cu malt facut de mine, din orz si din grau. Neavand utilajele fabricilor nu obtin o modificare foarte uniforma asa ca am nevoie sa fac step mashing pentru o mai buna conversie, si de asemenea sa fierb mai mult de 60 minute pentru evaporarea compusilor nedoriti. Am facut si malt cristal si caramel, dar e foarte complicat si se controleaza foarte greu procesul asa ca am mai si cumparat malturi speciale.

Iti tin pumnii pentru sarja actuala, dar, fara sa cobesc (bat in lemn :D ), daca tot nu ai noroc ti-as recomanda sa iei o damigeana sau un vas nou in care sa fermentezi. Astfel vei putea verifica macar daca contaminarea ta apare din vasul de vermentare sau din oala de fierber. Apropo, ai cumva robinet montat la oala? :?:
bionut
 
Mesaje: 83
Membru din: Mar Sep 11, 2012 7:32 pm

Re: Bere alterata, de mai multe ori

Mesajde AndreiG » Mar Apr 12, 2016 3:17 pm

Salut Bro, si multumesc pentru raspunsuri si sfaturi.

DA, am robinet la oala de fierbere, dar nu-l folosesc. Scot cu auto-sifonul. DE CE ?
- Daca te gandesti la reziduuri care raman, si actioneaza cand se raceste mustul, as elimina ipoteza. De ce? : pentru ca, in jur de juma' de ora inainte sa termin fierberea, trec cam un litru jumate de must fierbinte prin acel robinet. In plus, de fiecare data dupa ce termin, cand curat fierbatorul, curat si prin robinet, cu un fitil cu sarma ( din acela pentru pipe de fumat )
- Daca te gandesti la altceva, abia astept parerea ta.

Din pacate, si sincer cu mare jena, va spun tot nu am reusit sa scot o bere nealterata in ultimele ture. Nu stiu ce cacat mai am de facut, insa ramane clar ceva din echipament. Desi mi-e greu sa cred, vasul de fermentare ramane o potentiala cauza. Dupa cum am mai spus, sunt galetile de la fabrica-de-bere: NU VAD cum ar putea avea ceva, mai ales ca sunt super-folosite in bransa. Si pe langa faptul ca sunt usor de curatat, eu o fac super-temeinic.
Ce alternativa imi recomandati, ca sa fac totusi un test ? Sa incerc cu o damigeana din sticla ? Am vazut prin Obor.... Sau stiti altceva mai bun ?

Vasul de fierbere.....Oare sa caut sa iau o oala de inox ? Aici, sincer, chiar nu am gasit niciun tutorial in care sa se fiarba in altceva decat inox. Oala mea emailata, ar putea lasa ceva elemente care sa altereze ?? Logic, sansele ar fi apropiate de 0%, dar mai stii ? Totusi, daca nu sunt convins, parca nu as da vreo 500 ron pe o oala de INOX, doar sa vad....

O sa fac o modificare si la racitor, astfel incat sa intre doar cupru in must, nu si furtun. Acum, vreo 30 cm de furtun, stau in must. Iar, NU vad sa fie o problema, dar macar stiu ca am schimbat si asta.

Daca nu iese si nu iese, iau o pauza, stau pe kit-uri, si in cateva saptamani cred ca imi iau un Grainfather. Insa, pana atunci, mai incerc o data, cu alt recipient de fermentare: ori o damigeana de sticla, ori...altceva ce ma sfatuiti voi...

Bafta !! si...MULTUMESC !!

PS: am tinut cont si de sfatul tau, Laur, si am pus la fermentat in alta camera. Degeaba ! :(
AndreiG
 
Mesaje: 8
Membru din: Vin Dec 11, 2015 8:26 am

Re: Bere alterata, de mai multe ori

Mesajde bionut » Joi Apr 14, 2016 8:32 am

Grainfather nu o sa te ajute cu nimic, problema ta este post fierbere. Un lucru nu inteleg, ai montat robinet la o oala emailata? Nu o sa iti rugineasca acolo unde ai gaurit-o, nemaiavand email protector? Uite aici un topic despre ce se poate ascunde intr-un robinet http://www.biabrewer.info/viewtopic.php?f=152&t=2754 Daca zici ca recirculi prin el ar trebui sa moara totul, teoretic, dar practic daca ai in el asemenea mazga nu va fi de ajuns. Ai putea sa il demonntezi si sa fii sigur ca nu el e problema, asta daca e din doua sau trei piese si se poate demonta.
Furtunl care intra in must o data cu racitorul iarasi nu suna bine, sau e furtun din silicon? Furtunul ordinar din magazine e din PVC sau ceva de genul asta, pe la 80°C miroase a cauciuc ars.
Ia o damigeana si incearca asa, asa o sa afli daca problema ta e la fermentator (foarte probabil) sau la oala de fierbere (mai putin probabil). Plasticul se zgarie, chiar daca nu vizibil, iar eventualele organisme care se adapostesc acolo pot forma un soi de pelicula de protectie, iar cand faci igienizarea echipamentului cu orice solutie vrei nu poti sparge aceasta bariera, igienizezi doar suprafata ei. Trebuie sa iei si asta in considerare. Si sifonul e tot din plastic, poate avea aceasi problema.
Oalele din inox sunt scumpe pentru ca sunt destinate uzului profesional, daca dai 500 lei pe una poti sa fii sigur ca o lasi mostenire copiilor. Varianta ieftina ar fi un keg de 30 sau 50 litri taiat si transformat in oala. Cu 150 lei ai rezolvat problema oalei. Si merge si pe aragaz, daca asta e problema ta.
bionut
 
Mesaje: 83
Membru din: Mar Sep 11, 2012 7:32 pm

Re: Bere alterata, de mai multe ori

Mesajde AndreiG » Joi Apr 14, 2016 1:24 pm

THX !!

Oala in care fierb, are robinet "din dotare". Ziceam in primul post ca este un fierbator de vin electric, luat de la Metro, la promotie.

Anyway, voi schimba logistica in cateva zile, dupa cum urmeaza ( Sfaturi ?? :) ) :
1) imi fac un mash tun dintr-o lada frigorifica ( am vazut la Dedeman cu 100 ron )
2) imi iau o oala de inox de la Selgros / Metro. Am terasa foarte-foarte mare, si am o butelie cu arzator de ala pentru wok, asa ca ii dau gaz la maxim :), ca am unde/cum.
3) o tura sau doua renunt la racitor. Imi iau cate o punga de gheata de la benzinarie, o bag in cada/chiuveta, si cum termin firberea bag oala acolo ( in apa cu gheata, of course :) ) . Ulterior, imi iau un conter-flow, si voi fi in norme.
4) pe fundul oalei voi pune un disc perforat ( Il tai dintr-o tava de patiserie perforata - 45ron- ), ca sa fiu sigur ca evit ce ramane pe fund in primul rand, si in al doilea rand ca ii voi pune ulterior robinet acelei oale, si va fi peste acel disc perforat.
5) Ma ducla Obor si iau o damigeana de sticla, de 25l. Cred ca ajunge pentru 19-20 litri de must, nu ?

Pareri ??

Asa ca maine sunt la cumparaturi, si daca rezolv tot, fac o noua comanda de malt. Wish me luck !! :))

Grainfather ma excita, dar ai dreptate: problema nu o rezolv cu ala. Trebuie identificata exact cauza. Insa, in speranta ca voi avea "cascaval", ma incant cu ideea ca il voi cumpara. Dar eu mi-am luat vitrina frigorifica doar pentru bere, si nu am bagat-o in priza.... 'mi-as pula...

??inca una: totusi, nicio bere la kit nu mi s-a alterat, desi drojdia am hidratat-o de fiecare data, si recipientele de fermentare sunt aceleasi. Asta la kit ar fi mai putin predispusa la alterare ??

Numai de bine !!
AndreiG
 
Mesaje: 8
Membru din: Vin Dec 11, 2015 8:26 am

Re: Bere alterata, de mai multe ori

Mesajde bionut » Dum Apr 17, 2016 5:21 pm

N-are legatura, intr-un final e aceeasi zeama si la kit si all grain. Inseamna ca problema e pe undeva prin echipament. Daca nu oala (robientul ei adica) atunci sifonul sau vreun furtun. Nu ai cum sa iti dai seama decat prin incercari.
Daca ai loc destul de ce nu iti iei un keg de 50 pe care sa il tai? E de 5 ori mai ieftin decat o oala.
Fundul ala fals de care zici nu isi are locul in oala. Tavile de patiserie cred ca au perforatiile cam mari ca sa poata sa opreasca resturile ramase dupa fierbere (hot break, cold break, hamei). Nici nu ai de ce sa te chinui sa le alegi, poti varsa totul in fermentator si se vor sedimenta foarte bine. Nu te incurca.
25 litri ar ajunge pentru 19-20 litri de bere.
bionut
 
Mesaje: 83
Membru din: Mar Sep 11, 2012 7:32 pm

Re: Bere alterata, de mai multe ori

Mesajde AndreiG » Lun Apr 18, 2016 11:11 am

Incep sa cred ca vasele de fermentare au ceva.... Am facut intre timp o bere la KIT, si am impresia ca miroase. Este usor intepator, dar nu are acel gust de stricat. O fi ceva in neregula....desi nu cred ca este compromisa total. O imbuteliez totusi, cu riscul de a spala sticlele degeaba, si vad dupa 3-4 zile.

Anyway, mi-am luat si oala de inox (o comandasem deja..), si am luat si o damigeana de sticla. Daca apuc sa imi fac counter-flow-ul, pun si robinet la oala. Daca nu apuc, o racesc in apa cu gheata si o torn mustul in damigeana cu o palnie. Adio furtun, adio sifon.
Ai dreptate cu fundul in oala de fierbere, voi renunta la el. Cand ii montez robinetul, ii pun si o bazooka-screen de ala, sau cum ii zice.... Asa...de fun.. :)

Acum, prin bunavointa voastra, mai am 2 intrebari:
1) mirosul unei beri alterate, cam care este ? Este normal ca o bere NEalterata, sa miroasa usor intepator, sau nu trebuie deloc ?
2) o bere alterata si imbuteliata totusi, se mai carbonateaza ? Adica, dupa cateva zile in sticle, poate sa fie si stricata dar si acidulata ?? Eu am imbuteliat una alterata, si dupa 10 zile nu avea pic de acid. Si NU, nu uitasem sa adaug zahar.

Daca este vreunul din voi "pe felie" astazi, ca sa imi raspunda, voi fi recunoscator. ;)

Va multumesc mult pentru ajutor.

Bafta !!
AndreiG
 
Mesaje: 8
Membru din: Vin Dec 11, 2015 8:26 am

Re: Bere alterata, de mai multe ori

Mesajde bionut » Lun Apr 18, 2016 1:36 pm

Nu stiu ce sa zic despre mirosul intepator. Daca fermenteaza s-ar putea sa mirosi dioxid de carbon, care are tendinta sa intepe simturile.
Carbonatarea se va face daca exista drojdie in bere si ii pui zahar. In functie de ce organism ti-a alterat-o s-ar putea si sa obtii bombe din sticla :D Bacteriile pot fermentata berea pana la sec, deci daca imbuteliezi la o densitate de 1.010 si creaturile fermenteaza pana la sec vei avea o gramada de CO2 in sticla si se poate sparge. Pune niste haine vechi peste lada cu sticle ca sa eviti srapnelul. E bine sa faci asa si cand stii ca nu e contaminata, nu poti fi sigur niciodata.
bionut
 
Mesaje: 83
Membru din: Mar Sep 11, 2012 7:32 pm

Anterior

Înapoi la Curatire si igienizare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron