[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - Cultivarea drojdiei lichide - metoda TOP CROPPING

Cultivarea drojdiei lichide - metoda TOP CROPPING

Cultivarea drojdiei lichide - metoda TOP CROPPING

Mesajde Laur » Dum Oct 30, 2011 2:50 pm

Salutare,

De ceva vreme m-am apucat sa imi cresc singur drojdia lichida. Este vorba despre drojdie lichida WYEAST. Stiind ca aceste informatii pot fi utile, m-am gandit sa le impartasesc cu voi.
Exista mai multe tipuri de refolosire/cultivare a drojdiei: metoda spalarii drojdiei, metoda cultivarii pure a drojdiei (cu AGAR AGAR) si metoda de cultivare TOP CROPPING.
Azi voi prezenta ultima metoda, de inmultire a drojdiei prin TOP CROPPING. Se numeste asa deoarece recoltarea drojdiilor se face de la suprafata mustului aflat in fermentare.
In cateva cuvinte, se face un must de bere cu densitatea de 1.050 (valoarea corecta este 1.038 - vezi posturile de mai jos) la care se aduga o cantitate mica din spuma de la suprafata mustului de bere rezultata in urma fermentarii. De fapt se pregateste un STARTER (=cantitatea necesara de drojdie lichida pentru o sarja de bere) avand la baza o cantitate mica de drojdie.
Aceasta metoda este usor de aplicat celor care au recipiente de fermentare tip galeata cu capac pentru ca au acces usor la spuma de la suprafata.
Pentru cei care au recipiente cu deschidere foarte mica (de ex. damigene) nu este imposibil insa este mai greu de recoltat drojdia - am vazut intr-un videoclip ca se folosea un capac de cauciuc (ce acoperea gura damigenei) prevazut cu doua iesiri: una pentru supapa de evacuare CO2 si alta pentru introducerea unui furtun pentru recoltarea drojdiilor de la suprafata.

Acum va voi da detaliile impreuna cu imagini. Voi inmulti o drojdie WYEAST 1728 SCOTTISH ALE.
Dupa cum va spuneam, mai intai se face mediul in care vor creste drojdiile: este vorba despre un must de bere cu densitatea de 1.050. Pentru aceasta, fie se foloseste must de bere fiert cu hamei (se recomanda a fi folosit mult hamei pentru a rezista in timp) fie se face un must de bere din extract de malt. Eu am folosit extract de malt MUNTONS LIGHT.
Trebuie sa stiti ca recoltarea drojdiilor de la suprafata mustului in fierbere se face la minim 48 ore de la inceperea fermentatiei - asta deoarece imediat dupa ce incepe fermentarea, multe reziduuri de pe fundul mustului (proteine, bucati de malt, etc) sunt ridicate la suprafata de catre bulele de CO2 eliberate de drojdii. Mediul de crestere (mustul de bere) eu il produc cu 12 - 24 ore inainte de a face recoltarea drojdiilor de la suprafata.
Asadar, intr-un balon ERLENMEYER de 2 litri din sticla termorezistenta am pus 1,6 litri de apa la temperatura camerei.
1.jpg
Balon Erlenmeyer cu 1,6 litri de apa
1.jpg (70.12 KiB) Vizualizat de 20186 ori

Am adaugat 160 grame de extract de malt MUNTONS LIGHT (Spraymalt) si am amestecat putin pentru ca tot extractul sa vina in contact cu apa.
2.jpg
Apa in care am adaugat extractul de malt
2.jpg (70.43 KiB) Vizualizat de 20186 ori

Acum vom pune balonul Erlenmeyer pe foc. Insa el nu va fi pus direct pe flacara (eu chiar am spart un astfel de balon punandu-l direct pe flacara) ci voi folosi o sita cu ceramica in vederea disiparii caldurii uniform.
3.jpg
Sita cu partea ceramica
3.jpg (102.58 KiB) Vizualizat de 20186 ori

4.jpg
Balonul Erlenmeyer pe focul de la aragaz
4.jpg (89.44 KiB) Vizualizat de 20186 ori

5.jpg
5.jpg (64.61 KiB) Vizualizat de 20186 ori

Asadar am pus pe foc balocul cu continutul sau si asteptam pana cand incepe sa fiarba.
Dupa ce incepe sa fiarba, cronometram astfel incat sa fiarba circa 15 minute.
6.jpg
Amestecul din balon fierbe
6.jpg (109 KiB) Vizualizat de 20186 ori

Pe perioada fierberii, se igienizeaza tot amestecul plus tot balonul din sticla.
Deci, dupa 15 minute, luam de pe foc balonul de sticla. Il asezam pe un suport izoterm de vase, acoperim gura balonului cu o folie de aluminiu (care se va igieniza si ea pe partea interioara datorita caldurii) si lasam continutul sa se raceasca in mod natural.
7.jpg
Se lasa la racit
7.jpg (77.81 KiB) Vizualizat de 20185 ori

De regula, eu fac mustul de bere seara si il las sa raceasca pana dimineata, cand ma apuc de recoltat. Adica dimineata mustul este la temperatura camerei, numai bun de primit drojdiile. Se mai pot face si raciri fortate, in bai de apa reci insa aveti grija sa nu se crape sticla balonului de la diferentele de temperatura.
Cum spuneam si mai devreme, recoltarea se recomanda a se face dupa cel putin 48 ore de la inceperea fermentatiei. Este bine sa va faceti calculele de timp inainte.
Asadar, a doua zi dimineata dupa ce am facut mustul de bere, incepem recoltarea drojdiilor.
Deschidem capacul si il dam la o parte, avand grija sa nu il infestam (de regula nu dau capacul la o parte ci doar il deschid putin, cat sa imi incapa lingura si un pic mana - acum am fost nevoit sa dau capacul la o parte deoarece aveam o mana ocupata cu lingura iar cealalta era ocupata cu aparatul foto ;) ).
8.jpg
Deschidem capacul
8.jpg (62.33 KiB) Vizualizat de 20185 ori

Luam cu o lingura (igienizata in prealabil) o cantitate de spuma cat incape in ea. Daca se observa ca in spuma se gasesc unele reziduuri (de obice se afla in partea superioara a spumei), acestea se pot da la o parte cu lingura si se poate recolta drojdii curate din partea inferioara a spumei.
9.jpg
Recoltarea drojdiilor
9.jpg (84.46 KiB) Vizualizat de 20185 ori

Continutul lingurei (drojdiile recoltate) se introduce in balonul Erlenmeyer (in prealabil s-a dat la o parte folia de aluminiu - ea nu se va arunca deoarece va fi folosita ulterior).
10.jpg
Recolta de drojdie se adauga in mustul pregatit anterior
10.jpg (54.68 KiB) Vizualizat de 20185 ori

In gura balonului de sticle se aseaza un dop de silicon prevazut cu o gaura de 9 mm, gaura in care se introduce o supapa de evacuare CO2. Evident atat supapa cat si dopul de silicon s-au ingienizat inainte.
11.jpg
Se aseaza dopul de silicon si supapa de evacuare CO2
11.jpg (41.65 KiB) Vizualizat de 20183 ori

Pentru a pastra igienizata gura balonului, se aseaza deasupra dopului folia de aluminiu aflata mai devreme peste gura balonului. Balonul se lasa la temperatura camerei intr-un loc ferit de razele soarelui si de lumina pe cat posibil.
Dupa circa 12 ore (uneori si mai devreme) incepe fermentarea in balonul Erlenmeyer. Se observa mici bule de CO2 ce urca de jos catre suprafata lichidului.
13.jpg
Mici bule de CO2 urca catre suprafata
13.jpg (71.68 KiB) Vizualizat de 20183 ori

Evident se observa activitate si in supapa de evacuare a CO2-ului.
14.jpg
Activitate si in supapa
14.jpg (25.65 KiB) Vizualizat de 20183 ori

Cu trecerea timpului se vad si primele rezultate legate de inmultirea drojdiei. Pe fundul balonului apar sedimente in straturi, ce arata ca drojdia se inmulteste si se depune.
15.jpg
Drojdia incepe sa se inmulteasca si sa se depuna pe fundul balonului
15.jpg (41.26 KiB) Vizualizat de 20183 ori

Dupa circa 4-5 zile de la adaugarea culturii de drojdie se observa ca activitatea scade foarte mult in intensitate si chiar se opreste. Nu se mai vad bule de CO2 care vin spre suprafata iar gulerul de spuma scade de tot.
16.jpg
Activitatea s-a oprit
16.jpg (36.04 KiB) Vizualizat de 20183 ori

Se vede si ca lichidul incepe sa se limpezeasca, fapt ce indica oprirea activitatii drojdiilor. Exceptie fac drojdiile care au o sedimentatie scazuta si raman in suspensie pentru mai multa vreme (de ex. drojdiile pentru berile WHEAT).
17.jpg
Drojdiile inmultite s-au sedimentat
17.jpg (49.13 KiB) Vizualizat de 20183 ori

Spre sfarsitul activitatii drojdiilor se poate agita balonul din cand in cand - aveti grija insa sa nu agitati balonul cand este o activitate intensa deoarece spuma rezultata poate "da pe afara".
Asadar am obtinut un STARTER pentru 20-23 litri de bere. Daca STARTER-ul se foloseste in cateva zile, balonul cu drojdie poate fi tinut la temperatura camerei. Daca insa dorim sa il pastram pentru o sarja de bere ce o vom face peste 2-3 saptamani, balonul trebuie pus la rece, in frigider. Daca nu va incape in frigider balonul cu supapa de evacuare, ea poate fi scoasa si se mai adauga un strat de folie de aluminiu peste cea existenta.
Drojdia astfel obtinuta poate fi tinuta la rece (in frigider) pana la cel mult 2 luni.
Ataşamente
12.jpg
12.jpg (47.81 KiB) Vizualizat de 20183 ori
Laur
 
Mesaje: 618
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: Cultivarea drojdiei lichide - metoda TOP CROPPING

Mesajde domnu_mircea » Lun Oct 31, 2011 12:08 am

Folosesc aceeași metodă pentru a refolosi drojdia. Mai puțin serpentina. Prefer folia de aluminiu.

Ce mi se pare important de menționat este faptul că nu toate drojdiile se comportă la fel. Adică la Wyeast 3068 aveam un krausen gros și de durată pe când la Wyeast 3463 abia dacă apucam să-l văd. De obicei se forma fix când se întâmpla să dorm și vedeam doar urmele pe balon a doua zi.

Caiafa cred că poate să ne spună mai multe despre densitatea pe care trebuie sa o aibă mustul. Din câte am înțeles ar fi de preferat 1.030.
domnu_mircea
 
Mesaje: 98
Membru din: Mar Ian 25, 2011 4:28 pm

Re: Cultivarea drojdiei lichide - metoda TOP CROPPING

Mesajde Laur » Lun Oct 31, 2011 6:58 am

Producatorul WYEAST spune in instructiunile pachetelor de drojdie PROPAGATOR (ce necesita fabricarea unui STARTER) ca mustul se prepara din 2 litri de apa la care se adauga 200 gr DME (Dried Malt Extract).
Greseala este a mea, in sensul ca la raportul folosit (1,6 litri de apa cu 160 gr DME) nu se obtine OG de 1.050 ci de 1.038.
O densitate initiala mai mare de 1.040 poate stresa drojdia iar aceasta sa nu inceapa sa lucreze.
Aici http://brew.stderr.net/starter_wort_calc.html aveti un link catre o pagina ce va ajuta sa calculati densitatea initiala a mustului de bere in cazul folosirii extractului de malt uscat (DME sau SPRAYMALT).
Metoda aceasta de cultivare a drojdiei o mai gasiti si sub numele de KRAEUSEN SKIMMING.
Laur
 
Mesaje: 618
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: Cultivarea drojdiei lichide - metoda TOP CROPPING

Mesajde cdorob » Mar Dec 11, 2012 8:25 am

Eu ma intreb daca prin ne-racirea fortata nu se deschide calea catre contaminare. Adica fata de o bere normala all grain lipseste procesul de racire... De ce nu ar fi si aici acelasi risc de contaminare?
cdorob
 
Mesaje: 10
Membru din: Dum Apr 15, 2012 12:38 pm

Cultivarea drojdiei lichide - metoda TOP CROPPING

Mesajde Victor_Vicol » Lun Feb 17, 2014 9:00 am

Salutare!
M-am inscris de curand in forum, am studiat ce ati postat si am cateva intrebari, daca puteti sa ma ajutati ?!
Am cumparat de la un producator de bere, drojdie de bere (in forma de crema) pentru consum personal. Vreau sa-mi inmultesc aceasta drojdie si vroiam sa stiu daca pot folosi procedeul TOP CROPPING descris (sa inlocuiesc lingurita de spuma, cu o cantitate mica de crema de drojidie). Daca da, ce cantitate de crema ar trebui sa pun?! Daca nu, cum as putea inmulti aceasta crema de drojdie?! Producatorul mi-a spus ca o pot pastra in frigider la temp de 2-6 grade C, timp de o luna.
Eu o folosesc ca supliment nutritiv pentru sotia mea, care este gravida si pentru mine.
Multumesc
Victor_Vicol
 
Mesaje: 2
Membru din: Lun Feb 17, 2014 8:02 am

Re: Cultivarea drojdiei lichide - metoda TOP CROPPING

Mesajde NeaPuiu » Mie Aug 19, 2015 6:49 pm

Nu inteleg rolul balonului de sticla. Daca as face toata schema asta intr-un ibric obisnuit pe care l-as acoperi ulterior cu folie de aluminiu, care ar fi diferenta?
NeaPuiu
 
Mesaje: 61
Membru din: Lun Iul 13, 2015 4:31 pm

Re: Cultivarea drojdiei lichide - metoda TOP CROPPING

Mesajde NeaPuiu » Joi Aug 20, 2015 2:26 pm

Intrebarea este stupida, un ibric nu ti-ar permite montarea unui capac ermetic cu supapa pentru fierbator.
NeaPuiu
 
Mesaje: 61
Membru din: Lun Iul 13, 2015 4:31 pm

Re: Cultivarea drojdiei lichide - metoda TOP CROPPING

Mesajde balauru_327 » Mie Sep 02, 2015 3:45 pm

Nu e nimic stupid, dar de unde ibric de 3 litri? Un starter de drojdie are nevoie de volum.

Eu am folosit un borcan de 3litri ( nu direct pe foc, ci am incalzit fundul borcanului intr-o oala cu apa clocotita si in paralel in alta oala am facut mustul, l-am turnat in borcan, am pus folie de aluminiu igienizata in loc de capac, si nu am avut probleme, doar de 'fashion' :lol: )
balauru_327
 
Mesaje: 110
Membru din: Mar Feb 07, 2012 5:04 pm


Înapoi la Drojdie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron