[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - termen de valabilitate
Pagina 1 din 2

termen de valabilitate

MesajScris: Lun Noi 16, 2009 5:10 pm
de remus
imbuteliata in butoie de inox sub presiune de CO2 si pastrata in conditii optime....cat timp as putea pastra berea?

Re: termen de valabilitate

MesajScris: Lun Noi 16, 2009 6:41 pm
de Laur
Am cateva precizari de facut legate de intrebarea ta:
- dioxidul de carbon se adauga doar la extragerea berii din butoi si nu inainte (sau la imbuteliere) - butoiul contine (datorita fermentatiei secundare ce are loc dupa imbuteliere) o cantitate de dioxid de carbon, insuficienta insa pentru extragerea intregii cantitati de lichid din interior; de aceea este nevoie de o cantitate suplimentara de CO2.
- daca "dai cep" unui butoi, cu ajutorul unui dispozitiv de adaugare CO2, berea din interior rezista pana la 2 saptamani.
- daca "dai cep" unui butoi cu un dispozitiv fara CO2 (cu pompa de aer), berea trebuie consumata cat mai curand, deoarece aerul oxideaza berea si scoate din ea dioxidul de carbon.
- conditiile optime legate de pastrarea butoaielor se refera numai la temperatura care, nu trebuie sa depaseasca 13 - 15 grade, temperatura unei pivnite; se pot depozita si in frigider (asa cum face eu, locuind la bloc) unde temperaturile variaza intre 6 - 9 grade Celsius.
- berea belgiana cu un continut de alcool sub 6% poate fi pastrata minim 6 luni, in timp cea cu o cantitate de alcool pana la 8% pot fi pastrate minim 12 luni.

Toate cele bune.

Re: termen de valabilitate

MesajScris: Lun Noi 16, 2009 8:52 pm
de Freddie
6 - 12 luni?!?!??!
da' ce, ii pui lacat? sau o trimiti in concediu in jurul lumii?
recunosc, la mine nu tine, frate
se evapora!!!

Re: termen de valabilitate

MesajScris: Lun Noi 30, 2009 12:58 pm
de Jupanu
Cine reuseste sa tina o "recolta" mai mult de o luna, sa imi dea si mie reteta :lol:
Doar sa te apuci sa iti faci saptamanal cate un tip.......De fapt, ideea nu-i rea deloc. Numai sa ai unde sa o depozitezi.
Mai ales ca vin si sarbatorile si, o bere buna toata lumea ar bea, mai ales daca ti s-a dus vestea printre prieteni ca esti un "producator" de incredere ;) .
Bafta si la cat mai multa bere buna.

Re: termen de valabilitate

MesajScris: Dum Oct 03, 2010 4:56 pm
de ionus ioan
Saltare,

ma bag si eu in seama... am facut bere din doua kituri. Vreau sa intreb si eu ce valabilitate are berea, fituicile zic ca perioada de maturare este de 6-8 saptamani dar cat pot sa o tin uitata prin pivnita? Am o pivnita la tzara care tzine 12 grade constant vara sau iarna

Re: termen de valabilitate

MesajScris: Lun Oct 04, 2010 7:52 am
de Laur
Salutare, Ioan,
Cum spuneau si antevorbitorii mei, noua ne e cam greu sa "stam cu bomba in casa " (a se citi bere gata de baut). Chiar am intalnit un berar amator care s-a apucat de baut berea inainte de perioada de maturare, la 2-3 zile dupa ce s-a incheiat a doua etapa de fermentare. I-am recomandat totusi, sa astepte cateva saptamani pana se sa apuce sa o bea.
Perioada de maturare a unei beri este recomandata sa fie de cel putin 2 saptamani, perioada in care gustul se desavarseste intr-o mare masura. Daca berea este tinuta mai mult de 2 saptamani, gustul se va definitiva si, cu cat se va tine mai mult timp, cu atat maturarea va avea efect benefic asupra gustului final.
Deci, daca berea este tinuta la maturat o perioada indelungata, nu are niciun fel de probleme de gust, ba chiar gustul se imbunatateste.
Laur

Re: termen de valabilitate

MesajScris: Joi Oct 07, 2010 7:17 pm
de ionus ioan
Multumesc! Intrebarea in legatura cu valabilitatea a aparut deoarece suntem in prag de iarna, sezon care nu ne prea imbie la bere. Daca tin berea in conditiile de mai sus rezista pana in sezonul cald?

Re: termen de valabilitate

MesajScris: Vin Oct 08, 2010 5:22 am
de Laur
Am constatat cu placere ca berea ce o fac se poate bea iarna fara probleme, mai ales cele de 8%. Deci berile obtinute nu au o sezonalitate, pot fi baute pe tot parcursul anului.
Daca vei putea tine berea pe timpul iernii (meriti toata aprecierea noastra) in conditiile unei temperaturi de 12-14 grade Celsius, berea se va pastra foarte bine.
Succes.

Re: termen de valabilitate

MesajScris: Sâm Noi 13, 2010 6:38 pm
de ionus ioan
Trebuie sa recunosc cu umilinta ca aveti dreptate, din primele batch-uri care le-am produs s-a ales praful, pardon, laudele! Au avut succes nebun, toti m-au indemnat sa mai fac, din pacate nimeni nu se incumeta sa participe la productie, li se pare mult prea complicat , este mai simplu sa cumperi.

Re: termen de valabilitate

MesajScris: Dum Iun 17, 2012 9:48 pm
de danibalica
Buna,
vad ca aici se precizeaza ca daca intepi un butoi trebuie consumat in 2 saptamani, dar pe alte site-uri (ex: wikipedia) spun ca termenul este de 120 de zile. toate astea pt pompa cu CO2. multumesc.