[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - Bere la bloc :)
Pagina 1 din 1

Bere la bloc :)

MesajScris: Dum Feb 22, 2015 9:51 pm
de vlad
Salut,

În primul rând, felicitări site-ului și comunității! Sunt un fan al berii și sper să ajung să fac și eu acasă, iar voi mă încurajați. Vreau să vă întreb cât de fezabil e să fac bere decentă stând la bloc. Asta înseamnă că nu prea am unde să țin recipientul sau sticlele la fermentat la temperaturi strict constante: nu am beci, cramă sau alte medii controlate. În prima etapă a fermentării aș putea să las recipientul în bucătărie, într-un dulap de jos, dar nu știu unde aș putea să pun sticlele la răcoare. O variantă ar fi pe balcon, acum până nu dă căldura.

Are cineva experiențe similare? Sau știți de instalații de climatizare accesibile pe care aș putea să le folosesc?

Mulțumesc,
Vlad

Re: Bere la bloc :)

MesajScris: Mie Feb 25, 2015 9:36 pm
de balauru_327
Bine ai venit( sa zic asa). Mai in gluma mai in serios, incep prin ati spune ca acest forum e pe moarte.
Importanta cuvantului "fezabil" este strict subiectiva, adica daca iti place este irelevant unde locuiesti, ce echipament ai, etc etc.
Cea mai simpla instalatie de climatizare, cum ii zici tu, este frigideruuuuul. Scapa de mancare, si baga berea, pana la urma ce vrem sa fim noi? Mancai sau nemancai? traim ca sa mancam ori bem ca sa traim (stiu, te asteptai sa zic "mancam ca sa traim" ).
Din experienta mea, o bere nu apuca sa stea prea mult la rece/ la maturat, din cauze "personale" ori cauze colaterale ( a se intelege amici/prieteni/vecini/rude/etc).

Re: Bere la bloc :)

MesajScris: Mie Mar 04, 2015 8:04 am
de Laur
Balaure, resusciteaza si tu forumul cu partea ta de pareri :).
V-am lasat singuri si vad ca v-ati facut de cap: doar ati facut bere, ati baut-o dar de scris pe forum....IOC!

Re: Bere la bloc :)

MesajScris: Mie Mar 04, 2015 8:46 am
de Laur
Salutare Vlad,
Temperatura de fermentare primara trebuie sa fie in intervalul 20-23 grade C, (pot fi si 25 grade). eu as spune ca este o temperatura fireasca dintr-o casa locuita (sau apartament de bloc). Fermentarea in sticla, se realizeaza tot la temperatura ambientala. Poate fi o problema cu maturarea berii dupa imbuteliere. Si eu, ca multi alti berari care locuiesc intr-un apartamant de bloc, ma confrunt cu problema spatiului destinat maturarii. Pentru maturare am folosit o parte a frigiderului casnic din dotare. In ultimii ani aceasta "o parte" a frigiderului s-a transformat in "tot" frigiderul astfel ca, anul tyrecut am decis sa imi achizitionez un frigider dedicat (am fost norocos deoarece am avut unde sa il pun). Daca nu esti la fel de norocos cu spatiul, poti ramane la folosirea frigiderului casnic din dotare.
Partea cu "fezabil" as numi-o mai mult "rentabil". Si da, dupa parerea mea, este rentabil sa iti faci bere acasa din mai multe motive:
1. ti-o faci cu mana ta :D
2. o faci (sper) cu placere si cu mandria ca este un lucru facut de tine
3. obtii o bere care poate rivaliza in calitate cu o bere importata, ce o gasesti pe rafturile magazinelor cu cel putin 6-7 ron 500 ml (iar cele belgiene le gasesti cu aprox 10 ron 330 ml) - din punctul meu de vedere este rentabil si ca bani
4. te poti alatura unei comunitati de berari pasionati - in Bucuresti avem obiceiul de a face intalniri a berarilor, unde poti veni cu bere produsa de tine si sa o dai spre degustare, poti impartasi/asimila experiente, etc.
Cea mai mare problema daca iti vei face bere acasa este ca, dupa aceea iti va fi foarte greu sa mergi cu prietenii intr-un bar/restaurant si sa vezi ca ai de ales intre cateva beri produse in Romania, beri de consum de tip Lager.
Spor la berarit sa ai!

Re: Bere la bloc :)

MesajScris: Joi Mar 05, 2015 6:12 pm
de vlad
Salutare amândurora!

M-ați convins, mă apuc de treabă. Vă mulțumesc pentru sfaturi.

Mai am o singură întrebare: instrucțiunile spun să acopăr supapa cu capacul roșu. Dacă o acopăr, pe unde mai iese dioxidul de carbon? Deși instrucțiunile spun clar că nu e periculos, mie tot mi-e frică să nu facă poc :)

Mulțumesc,
Vlad

Re: Bere la bloc :)

MesajScris: Joi Mar 05, 2015 6:36 pm
de bionut
:)) capacul ala nu etanseaza. Se pune ca sa nu intre muste betive in serpentina, poti trai si fara el.

Re: Bere la bloc :)

MesajScris: Lun Noi 02, 2015 7:10 pm
de jancsuta
Multumesc si eu pentru sfaturi, le-am urmat cu sfintenie, cred ca fac al 4 sau al 5 kit, inca imi fac mana))). L-am mai pe deranjat si pe Laur cu diferite intrebari si chiar mi-au iesit pana acu toate kiturile,
Multumesc :D
Spor la berarit

Re: Bere la bloc :)

MesajScris: Lun Noi 02, 2015 8:22 pm
de jancsuta
O bere ambiorix facuta in luna mai 2015