[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - MUNTONS American Style

MUNTONS American Style

MUNTONS American Style

Mesajde Laur » Lun Dec 07, 2009 6:01 pm

Dupa cum am afirmat intr-un alt topic, m-am hotarat sa incerc sa obtin dintr-un kit de bere MUNTONS 15 litri de bere in loc de 23 litri. Motivatia acestei miscari a fost dorinta de a bea o bere cu o cantitate de alcool mai mare decat 4 - 4,5% cat da producatorul pentru cele 23 litri de bere.
Aceasta idee a incoltit in mintea mea acum aproape un an, cand am achizitionat din Germania un kit de bere englezeasca. In reteta originala, producatorul spunea ca se obtin 23 litri din acel kit insa, traducerea sosita cu kit-ul (impropriu traducere deoarece, reteta originala era in lb engleza iar "traducerea" vanzatorului din Germania era.......in germana :( ) recomanda fabricarea a doar 10 litri de bere. Nu am bagat in seama acea "traducere" pana intr-o zi cand, m-am gandit ca as putea reduce cantitatea de apa folosita la rehidratarea extractului lichid de malt si hamei (din kit) si astfel as putea obtine o bere mai tare si mai bogata in arome.
Zis si facut cu un kit de bere MUNTONS American Style. Nu am fabricat 10 litri ci 15 litri in loc de 23 litri (am hotarat sa merg 'din aproape in aproape"). Supriza a fost pe masura: ieri am servit acea bere (cu toate ca mai trebuie lasata la maturat inca 7 zile dar......nu m-am putut abtine sa nu o incerc) si mi s-a parut mult mai buna decat o bere obtinuta clasic din kit-uri englezesti (adica 23 litri).

Asa ca va prezint cuplul irezistibil.....
American 1.jpg
Cuplu irezistibil
American 1.jpg (57.08 KiB) Vizualizat de 21438 ori


O deosebita placere cand vad cum se comporta la umplerea paharului.
American 2.jpg
Umplerea
American 2.jpg (74.03 KiB) Vizualizat de 21438 ori


Cuplu si mai irezistibil cu schimbarea raportului de forte
American 3.jpg
Pereche de poveste
American 3.jpg (51.31 KiB) Vizualizat de 21438 ori


Si acum o privire mai atenta la rezultat: spuma putina (caracteristic berilor englezesti), culoare galben deschis (9 unitati EBC), putin amaruie (18-27 unitati EBU), usoara, cu OG 1040 si ABV 4,5% (gradul de alcool este dat de producator pentru obtinerea a 23 litri de bere - eu am dat-o pe gat fara sa stau sa masor ABV-ul dar, promit ca la urmatoarea degustare voi face masuratori).
American 4.jpg
Zoom
American 4.jpg (47.31 KiB) Vizualizat de 21438 ori
Laur
 
Mesaje: 618
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: MUNTONS American Style

Mesajde Laur » Dum Dec 13, 2009 7:02 pm

Cu cat se matureaza mai mult timp, cu atat berea isi desavarseste gustul. Asa s-a intamplat si cu aceasta bere insa, pe langa faptul ca am facut 15 litri in loc de 23 litri, am pus 100 gr de zahar in fermentatia secundara in loc de 85 gr, astfel incat cantitatea de alcool este sesizabil marita si, unora chiar nu le-a placut. E drept ca, in cazul respectarii intocmai a retetei, alcoolul, dioxidul de carbon si aromele sunt atat de bine intrepatrunse si echilibrate ca este o placere sa savurezi respectiva bere. In cazul de fata, cantitatea de alcool este sesizabil peste masura, fapt deranjant.
Acum 3 zile am pus la fermentat un Muntons LAGER cu 18 litri in loc de 23 litri. Dar in partea a doua a fermentarii, voi respecta intocmai cantitatea de zahar. Sau voi incerca cu extract de malt (sa vad ce mai am prin camara).
Spor la berarit.
Laur
 
Mesaje: 618
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: MUNTONS American Style

Mesajde Laur » Lun Dec 14, 2009 7:18 am

Salutare din nou,

Revin cu o precizare deoarece am fost "tras la raspundere" de un prieten care a citit postul acesta si a si gustat din berea experiment ;) .
Sa nu va ganditi ca berea a iesit oribila, ca nu se poate bea, ca este precum berea de 7% din comertul socialist, in care sesizezi gustul de bere si gustul de alcool adaugat. Berea este baubila, face si spuma deosebit de multa pentru o bere englezeasca, nu te doare capul dupa ce o bei insa, fiind obisnuit cu berile bine echilibrate din punct de vedere al cantitatii de alcool versus dioxid de carbon si aroma, se simte ca alcoolul este in cantitate mai mare decat ar trebui - oi fi eu prea sensibilos la capitolul papile gustative. Oricum parerile au fost pro si contra.....evident, degustibus.
Data viitoare voi incerca sa nu scad atat de mult cantitatea de apa adaugata (urmatoarea bere, cum am scris si mai sus, un Lager de 18 litri in loc de 23) iar cantitatea de indulcitor/zahar o voi pastra ca cea din reteta.
Laur
 
Mesaje: 618
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm


Înapoi la Bancul de probe

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron