Salut comunitate,
M-am apucat de homebrewing spre finalul anului trecut, mai mult din curiozitate dupa ce am vazut cateva materiale pe YouTube. La inceput mi-a parut simplu, dar destul de repede am realizat ca partea interesanta este in controlul procesului si cat de greu este sa obtii rezultate replicabile.
Am inceput cu bere de ghimbir, intentionat, ca sa inteleg bazele:
-igienizare si controlul contaminarii
-fermentatie in conditii cat mai controlate
-influenta parametrilor (zahar, drojdie, pH)
Pana acum am produs peste 70L in total, in batch-uri de 5–10L, si am iterat constant pe retete si proces. Am testat:
-doze diferite de drojdie
-variatii de zahar
-arome (lamaie, lime, anason, cuisoare, piper rosu, chili, carolina reaper etc.)
In timp am ajuns la rezultate destul de stabile, cu diferente mici intre batch-uri.
Recent am trecut la hidromel, pe care il consider mai sensibil din punct de vedere al fermentatiei, si am incercat sa aplic ce am invatat pana acum. In paralel mai rulez ultimele batch-uri de ginger beer pana eliberez fermentatoarele. Cand se vor elibera vreau sa trec si la bere artizanala. Asa ca as vrea sa va intreb:
1.care este echipamentul minim necesar pentru a incepe corect cu berea
2. sa incep cu kit sau o reteta anume
3. cam la ce cost/litru se ajunge in practica? ma intereseaza strict ingredientele si eventual energia consumata.
Sunt deschis la orice feedback.
Multumesc.