Salutare tuturor bautorilor si pasionatilor de bere "home made" !
Acum cateva zile am inceput procesul de fabricare a tipului de bere "Diabolo" (Berwferm) folosind echipamentul "Deluxe" (pentru incepatori). Am cateva intrebari legate de procesul de fabricare la care sper ca imi puteti raspunde.
(intrebarile le voi puncta pe parcurs)
In primul rand, doresc sa precizez ca am urmarit si aplicat metoda specificata de Laur, desi pe instructiunile din interiorul KIT-ului de bere existau informatii usor diferite. Ma refer in special la litrii de apa folositi la dizolvarea zaharului si cantitatea initiala de apa folosita (Water 1).
Fiind din Brasov, am norocul sa regasesc in zona mea multiple izvoare cu apa fara calcar (pe care o gasesc ideala in procesul de fabricare al berii de acasa). Se poate folosi si apa de la robinet, fiarta in prealabil si racita. Atentie: Clorul este imun la temperaturi ridicate.
Asadar, am dezinfectat _toate_ instrumentele, am incalzit kit-ul, am facut amestecul si am asteptat ca temperatura berii "primordiale" sa atinga 20 grade Celsius.
Notez faptul ca pisarea zaharului Candel alb nu este neaparat necesara, daca acesta este dizolvat in apa fiarta, cateva minute.
Din nefericire (si multiple alte motive - irelevante in discutia data) temperatura in mediul de pastrare in primele 24 ore a fost de 18 grade Celsius. Fermentarea a inceput abia dupa 12 ore.
1. Are acest nefericit eveniment implicatii severe in calitatea produsului final ?
Din aceleasi motive stipulate mai sus, temperatura in mediul de pastrare fiind redusa, am plasat in camera un calorifer pe ulei cu termostat. Din pacate, neavand un termomentru cu logging, nu pot stii daca temperatura variaza notabil de la noapte la zi.
2. In procesul primei fermentari, cat de sensibila este drojdia (ca organism eucariot) la productia de etanol ?
Pe tabelul din instructiunile de folosire aflat in interiorul KIT-ului, am observat ca trebuie folositi 5 L apa initiala (Water 1) + 3 L (pentru curatat conserva de KIT + dizolvarea zaharului).
3. Unde se regaseste litrul de bere care lipseste pana la cei 9 L specificati pe reteta ?
3.1 Aditional, in urma masuratorilor efectuate cu densimetru, nu se mai consuma ceva din lichid ? Nu am gasit nicaieri specificatii legate de adaugarea ulterioara de apa.
Folosind echipamentul "Deluxe", am avantajul ca pot adauga zaharul pentru a doua etapa de fermentare direct in cel de-al doilea cazan (spre deosebire de dificila metoda de a adauga zaharul in sticle; 90g / 18 sticle = timp pierdut aiurea + eroare umana ridicata).
4. Cum se face transferul din recipientul de fermentare in cel de amestecare ? (fara sa fac prea mult "deranj" fata de saraca drojdie).
4.1 Am inteles in cateva randuri de pe acest forum ca este bine (daca nu indicat) sa pastrez drojdia rezultata din prima fermentare. Aparent are proprietati imbunatatite. Daca pastrez drojdia care ramane pe fundul cazanului de fermentare, nu pierd inca 1 - 1.5 L de bere finala ? A se vedea intrebarea 3.1 (de mai sus). Reformulez mai jos:
4.2 Trebuia adaugata o cantitate mai mare de apa initiala (Water 1) pentru a intampina ulterioarele "pierderi" ?
Am uitat sau mi-a scapat sa calculez gravitatia initiala a berii "primordiale" (dar ma bazez pe specificatiile producatorului - in cazul meu: 1.075).
5. Este acest aspect compromitator pentru ulterioarele masurari sau pentru calitatea finala a produsului ?
Dupa igienizarea componentelor cu Chemipro OXI, am impresia ca am vazut cateva granule de substanta ramase pe fundul recipientului de fermentare. Din cunostintele mele, carbonatul de sodiu este substanta inactiva, inofensiva micro-organismelor. In schimb peroxidul de hidrogen arde (oxideaza) drojdia - care este la baza o ciuperca.
6. Are rost sa ma panichez ?
Urmeaza sa mai revin cu intrebari pe parcurs.
Atasez o poza a fetitei mele.
Va multumesc anticipat pentru timpul acordat,
Andrei
P.S. Buy a man a beer and he will be happy for an hour. Teach a man to brew and he will be happy the whole lifetime.