[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - Cidrul de mere

Cidrul de mere

Cidrul de mere

Mesajde Samogon » Dum Noi 27, 2011 4:48 pm

Nu am găsit încă o arie dedicată vinului şi cidrului aşa că am deschis aici threadul. N-ar strica un subforum despre vin şi cidru si cred că ar fi în interesul tuturor să extindem aria de discuţii.

La ultima întâłnire a berarilor am auzit de la Caiafa o idee foarte bună, aceea de a congela merele. Când se dezgheaţă se fleşcăiesc şi se pot stoarce direct. Am încercat mai multe metode de stoarcere. Prin terciuire iese cu tot cu burbă şi mustul este opac de tulbure. Dacă le bag întregi la presă iese foarte limpede mustul dar durează mult storsul. Următoarea tranşă voi încerca o cale de mijloc - să le rup în două apoi să le presez.
Randamentul este cam de 7 litri must din 10 kg mere.

Merele sunt pentru plăcintă, foarte dulci. Au 16-17 g zaharuri la 100 ml must, ceea ce are un potenţial alcoolic de 9-10%.

Folosesc drojdie de şampanie S. bayanus şi am avut ceva emoţii la prima încercare. Fermentaţia începe foarte greu, după 2-3 zile, neobişnuit pentru mine până acum. Oricum voi rămâne la drojdia de şampanie pentru că asigură într-adevăr o fermentaţie fără mirosuri străine.
Ataşamente
mere decongelate.jpg
merele înainte de presare
mere decongelate.jpg (154.35 KiB) Vizualizat de 23534 ori
presă mere.jpg
presă confecţionată din două uşi de dulap şi 3 menghine
presă mere.jpg (138.44 KiB) Vizualizat de 23534 ori
Samogon
 
Mesaje: 120
Membru din: Mie Ian 26, 2011 6:38 pm

Re: Cidrul de mere

Mesajde Laur » Dum Noi 27, 2011 8:41 pm

Anul urmator vom lansa site-ul dedicat fabricarii vinului de casa si va avea si un forum aferent.
Avand in vedere ca stiu ca ai avut ceva probleme la folosirea drojdiei CHAMP, am rugamintea sa detaliezi putin functionarea acestui tip de drojdie, pentru a fi pusi in tema toti cei care doresc sa foloseasca aceasta drojdie si sa nu fie luati prin surprindere.
Laur
 
Mesaje: 617
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: Cidrul de mere

Mesajde Samogon » Lun Noi 28, 2011 11:43 am

Funcţionarea drojdiei CHAMP pentru mine încă rămâne un mister. Am pus foarte mult ca să înceapă fermentaţia. Următoare tranşă am făcut lafel cunoscând dichisul. Acum am pus doar de 3-4 ori mai mult decât scrie pe etichetă. E a treia zi şi abia dacă se întrevede un început de fermentaţie slabă.

Dacă e de vină temperatura mică de la mine din casă, sau dacă drojdia are într-adevăr o particularitate, ori dacă sunt alte motive voi afla la următoarea achiziţie de drojdie CHAMP. Deşi am înţeles de la Laur că am interdicţie la drojdii, citez: "nu îţi mai vând nicio drojdie!"... pentru că am îndrăznit să presupun că drojdia ar putea fi moartă sau bolnavă :lol:
Samogon
 
Mesaje: 120
Membru din: Mie Ian 26, 2011 6:38 pm

Re: Cidrul de mere

Mesajde Laur » Mar Noi 29, 2011 6:21 am

:lol:
nu vorbi de rau drojdia ca o sa scoata limba la tine (toate, nu doar una) si nu va mai dori sa fermentez, oricat de mult ruga-o.
Laur
 
Mesaje: 617
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: Cidrul de mere

Mesajde Samogon » Mar Noi 29, 2011 7:21 pm

Despre drojdie n-aveam în intenţie să zic ceva, dar tu, Laur, mi-ai cerut. Atunci am scris realitatea. Ţie nu-ţi place că nu-ţi laud drojdia... mie cu atât mai mult îmi pare rău că nu merge totul cum mi-aş dori. Dar ca să nu crezi că am ceva cu drojdia ta, recunosc că se sedimentează foarte bine prima damigeană. Deasemeni, am recunoscut că mirosul este într-adevăr de măr, drojdia neavând vreo influenţă asupra aromei. Dar vrei cenzură? nu cred că ar avantaja imaginea Fabricii de Bere. Mie îmi place realitatea şi lucrurile spuse obiectiv.

Hai să nu lungim vorba, o să văd eu cum rezolv. Probabil o să pun mult şi aia e, deci spre avantajul tău... dacă nu cumva ţi-ai menţinut interdicţia aia :D
Dintre cei care stau în vizuine şi se uită la forum ca la TV, a mai făcut cineva cidru? ce drojdii aţi folosit? cum a fermentat?
Din experienţă ştiu că cidrul de mere trebuie ţinut cel puţin 3 săptămâni la fermentat. Fermentează încet şi constant spre deosebire de bere care în 3 zile rupe, apoi merge foarte domol.
Samogon
 
Mesaje: 120
Membru din: Mie Ian 26, 2011 6:38 pm

Re: Cidrul de mere

Mesajde Laur » Mie Noi 30, 2011 7:20 am

Samogon, discutiile noastre despre drojdia de vin CHAMP e bine sa ramana intre noi, mai ales ca nu cred ca intereseaza pe nimeni pe forum. Au fost niste contraziceri legate de drojdia CHAMP insa rezultatul conteaza, adica ce putem spune in ajutorul forumistilor. "Interdictia" a fost o gluma.
Stiu ca Mat a folosit aceasta drojdie acum ceva vreme pentru a face un vin de mierea (MEAD) si mi-a spus ca fermentatia mergea foarte incet si s-a oprit la un moment dat dar nu a intrat in panica deoarece mead-ul este frecvent predispus la asa ceva.
Asteptam experiente noi legate de drojdia CHAMP care se vede ca ne cam da batai de cap, cel putin pana incepem sa ne imprietenim cu ea si sa ne cunoastem mai bine.
Bafta!
Laur
 
Mesaje: 617
Membru din: Mie Iun 03, 2009 7:38 pm

Re: Cidrul de mere

Mesajde Samogon » Mie Noi 30, 2011 1:11 pm

Eu am făcut hidromel (mead) acum 2 ani. Am făcut cu drojdie de panificaţie căci nu aveam altceva. Era vară, a fermentat constant cam 3 săptămâni şi nu a sistat deloc, fără să-i pun nimic altceva. Poate unde am avut şi miere naturală, de calitate. Era miere albă şi zaharisită, adusă de la nişte cunoştinţe de la ţară ca şi cadou. Dintr-o sticlă de 2 litri de miere am făcut o damigeană de 10 din ce ţin minte, deci raport 1:4.

Cidrul şi hidromelul necesită săruri de nutriţie pentru a susţine fermentaţia, mustul lor este prea sărac în nutrienţi, câteodată şi acizi, tanini, zaharuri. De aceea se adaugă zeamă de lămâie pentru corectarea acidităţii (nu mă întrebaţi cât exact că nu ştiu), uneori şi zahăr în cazul musturilor de fructe prea sărace în zaharuri (vişine de exemplu).
Samogon
 
Mesaje: 120
Membru din: Mie Ian 26, 2011 6:38 pm

Re: Cidrul de mere

Mesajde caiafa » Joi Dec 01, 2011 9:40 am

Asta vroiam să întreb. Ai folosit vreun nutrient?
caiafa
 
Mesaje: 51
Membru din: Sâm Apr 02, 2011 2:34 am

Re: Cidrul de mere

Mesajde Samogon » Joi Dec 01, 2011 5:44 pm

Nu.

Teoretic trebuie folosit nutrienţi la cidruri (mai ales dacă pui zahăr), dar eu în trecut am făcut numai fără nutrienţi şi a mers bine.
În afară de asta mai am o plămadă din făină de grâu pe care o să o fac vodcă. Am apelat la aceeaşi drojdie şi n-a pornit fermentaţia în 24 de ore... nu-i
nimic am zis, poate lui S. bayanus nu-i place maltoza dar se pare că nu-i plac nici zaharurile din fructe.
Bine-nţeles că am salvat plămada de făină cu veşnica panificaţie care niciodată n-a dat greş. Dar cum nu mă las cu una cu două trebuie să mă lămuresc şi ce-i cu drojdia asta champ de nu merge cu ea.

Ţineţi minte că şi astă' vară, aceeaşi drojdie de şampanie mi-a dat bătăi de cap. Am crezut că a fost de la o greşeală de dozare a DAP-ului. Eu atunci deavând
cântar precis.
viewtopic.php?f=27&t=5341

Sunt la al 7-lea batch de cidru şi toate au aceeaşi problemă. Pun drojdie căcălău măria ta şi atunci mai mişcă ceva, altfel doarme... păcat, mi-aş fi dorit o drojdie neutră.
Ar mai fi aia white, tot neutră parcă.

Discutam zilele trecute cu cineva care studiază fenomenul de mulţi ani... mi-a spus aşa: "Iulică, degeaba pleci de la o cultură controlată, anumite variaţii duc
rapid (în câteva generaţii) la versiuni diferite ale drojdiei"
Samogon
 
Mesaje: 120
Membru din: Mie Ian 26, 2011 6:38 pm

Re: Cidrul de mere

Mesajde Samogon » Mie Dec 28, 2011 7:33 pm

Pentru că e posibil ca unii să fi rămas cu unele neclarităţi în urma discuţiei despre drojdia CHAMP am hotărât să vin cu unele lămuriri.

Drojdia de şampanie fermentează ok. Are un lag time mai lung şi porneşte mai greu dar îşi face treaba cam în două săptămâni chiar şi la 15 grade. Merge mult mai repede dacă faceţi repitch după un batch anterior.

O văd foarte utilă pentru carbonare din două motive: toleranţa mare la alcool şi sedimentare bună. Chiar se lipeşte de fundul vasului. A trebuit să amestec bine depozitul cu puţin cidru ca să pot să-l torn în borcan la frigider pentru următorul repitch.

Azi am îmbuteliat la sticle 40 de litri de cidru cu tot cu zahărul pentru carbonare. A fermentat dry în ciuda temperaturii scăzute.
Samogon
 
Mesaje: 120
Membru din: Mie Ian 26, 2011 6:38 pm

Următorul

Înapoi la Diverse

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori

cron