[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
www.fabrica-de-bere.ro • Vezi subiect - Mied - 'vin de miere'

Mied - 'vin de miere'

Mied - 'vin de miere'

Mesajde Mike » Mar Feb 07, 2012 10:49 am

Buna ziua,

A facut cineva vreodata miedul? Acum am la FV circa 11 litrii si sunt curios daca altcineva a incercat sa-l faca si cum a iesit. Am baut numai mied de la magazine.

Retetea pe care am folosit-o este asa:

3.5kg miere
10 litrii apa plata (Borsec, sa fiu exact)
Drojdie 'Ritchies W0814' (pentru vin alb, pana la 14%ABV)
2 lingurite DAP (yeast nutrient)

Metodul:

1. Amestecati drojdia, 200ml apa calda (cc. 30C), 1/4 ligurita miere - o lasati 30 min pana drojdia incepe sa creasca.
2. Puneti 4 litrii apa la o oala mare, la foc, pana fierbe.
3. Incalziti mierea (care mai e in borcane) un pic intr-o oala cu apa calda sa curge mai usor din borcane.
4. Amestecati apa si miera.
5. Puneti 6 litrii apa rece (eu pun sticle in congelator cu o ora inainte de inceputul procesului) intr-un FV.
6. Adaugati mierea/apa din etap 3/4.
7. Adaugati 2 ligurite de DAP si amestecati bine.
8. Verificati ca tempuratura mustului a scazut sub 27C si adaugati drojdia. Verificati OG.
9. Agitati mustul cam 15 minute sa introduceti foarte mult aer.
10. Puneti capacul pe FV, puneti si supapa.

OG era 1.090, deci cred ca va fi destul de sec (pe placul meu) si in circa 12% ABV.

Trebuie sa amesecati mustul cu aer doua ori pe zi pentru primele trei zile. Apoi, lasati sa fermenteze cam doua saptamani. Se adauga in timp de fermentare niste drojdie care a fost 'omorata' cu fierbere, sa-o hraneasca. Cand e mai putin miscare la supapa, clocoteste o data pe 30 de secunde, atunci trebuie sa trageti miedul deasupra sedimentul intr-o damigeana de 10 litrii, puneti dop si supapa, si mai lasati pana cand vedeti un nou sediment. Repetati procesul de 'racking' pana cand miedul se pare limpede cand poate fi imbuteliat. Are nevoie de maturare, cel putin o luna, dar mai bine 6 (depinde cat de rabdator sunteti).
Good grapes make good wine. Good brewers make good beer.
Mike
 
Mesaje: 10
Membru din: Mie Dec 01, 2010 6:20 am

Re: Mied - 'vin de miere'

Mesajde romanalex1 » Mar Feb 07, 2012 3:27 pm

nu dar am baut foarte multe am fost la un concurs, fiecare mead va avea gustul in functie de mierea folosita aproximative. Sa poate fermenta sweet sau dry. Mie m-iar place sa fac de salcam
romanalex1
 
Mesaje: 50
Membru din: Mie Ian 19, 2011 8:35 am

Re: Mied - 'vin de miere'

Mesajde Mike » Mie Feb 08, 2012 7:05 am

Salut Alex,

Ma mir ca nu se face mai des in Romania fiindca exista o sursa de miere destul de bogata. Nu stiu ce fel de miere am folosit eu dar cred ca este poliflor. Daca sarja asta merge bine, o sa fac o cantitate mai mare (poate 20 de litrii) la prima fermentare si apoi impartesc in doua damigeni de 10 litrii, una cu fructe (melomel) si una cu condimente (metheglin)

Acum, dupa trei zile, a ajuns la o SG de 1.069. Mai dau aer pana cand ajunge la 1.060 (1/3 sugar break) si adaug niste drojdie fiert.
Good grapes make good wine. Good brewers make good beer.
Mike
 
Mesaje: 10
Membru din: Mie Dec 01, 2010 6:20 am

Re: Mied - 'vin de miere'

Mesajde romanalex1 » Mie Feb 08, 2012 4:27 pm

Dureaza foarte mult timp de maturat, cam asta ar fie motivul principal. Si gustul e foarte bun am baut mead de 5 chair 10 ani vechime. Asa sa poate face si cider, si vin poti cumpara struguri. Dar in general mie im place sa fac bere in special English ales.
Foarte bune cred ca ar fie mead din mana (miera foarte inchis la munte) mai rara. Recomand o drodje foarte neutra adiac un S-05, sau Wyeast packman. Eu am avut dry mead yeast de la wyeast parca da tiu minte bine.
Orcum Sapatmana vitoare ma apuc de un IPA cu Simcoe cu packman yeast.
romanalex1
 
Mesaje: 50
Membru din: Mie Ian 19, 2011 8:35 am

Re: Mied - 'vin de miere'

Mesajde Samogon » Joi Feb 09, 2012 11:40 am

Dar la o perioadă aşa lungă de maturare nu există pericolul să se oţetească?
Berea este oarecum conservată prin hamei, la vin se pune metabisulfit, dar la mied ce se face ca să ţină timp îndelungat?
Samogon
 
Mesaje: 120
Membru din: Mie Ian 26, 2011 6:38 pm

Re: Mied - 'vin de miere'

Mesajde Mike » Joi Feb 09, 2012 2:38 pm

Buna Samogon,

Tot se foloeste potasiu metabisulfit la mied. Unii (cei care au rabdare) lasa miedul cel putin un an inainte sa-l beau. De obicei, dupa ce miedul a limpezit, se adauga potasiu metabisulfit si sorbat de potasiu pentru a opri fermentarea definitiv, apoi se adauga miere pana nivel de indulcirea dorita (aka backsweetening). Asa ca puteti fi sigur ca nu mai fermenteaza in sticle (boom). Cei care nu vor sa foloseasca chimicale asteapta pana cand nu mai fermenteaza, fara nici o schimbare in cititrea densimetrului de cel putin trei saptamani, si am e tras in sticle dar intotdeuna exista riscul de reanimarea mustului sau alte probleme.

Numai bine,
Mike
Good grapes make good wine. Good brewers make good beer.
Mike
 
Mesaje: 10
Membru din: Mie Dec 01, 2010 6:20 am

Re: Mied - 'vin de miere'

Mesajde romanalex1 » Vin Feb 10, 2012 8:17 am

Da riscul sa poate reduce foarte mult daca sa pun intru loc foarte racoros gen 10 grade celcius asa poate matura bine ca un vin
romanalex1
 
Mesaje: 50
Membru din: Mie Ian 19, 2011 8:35 am

Re: Mied - 'vin de miere'

Mesajde Kronos13 » Vin Aug 10, 2012 10:44 pm

Cum se elimină gustul și mirosul de drojdie din mied? Am făcut niște mied, dar am exagerat cu drojdia... Ajunge dacă îl limpezesc cu bentonită? Mai e nevoie de ceva? Trebuie filtrat? Gustul și mirosul de drojdie sunt exagerate. Aproape că elimină total gustul și mirosul de miere, specifice miedului.
Ultima oară modificat de Kronos13 pe Vin Aug 10, 2012 10:46 pm, modificat 1 dată în total.
Kronos13
 
Mesaje: 7
Membru din: Vin Aug 10, 2012 10:39 pm

Re: Mied - 'vin de miere'

Mesajde Kronos13 » Vin Aug 10, 2012 10:45 pm

Cum se elimină gustul și mirosul de drojdie din mied? Am făcut niște mied, dar am exagerat cu drojdia... Ajunge dacă îl limpezesc cu bentonită? Mai e nevoie de ceva? Trebuie filtrat. Gustul și mirosul de drojdie sunt exagerate. Aproape că elimină total gustul și mirosul de miere, specifice miedului.
Kronos13
 
Mesaje: 7
Membru din: Vin Aug 10, 2012 10:39 pm

Re: Mied - 'vin de miere'

Mesajde Kronos13 » Vin Dec 07, 2012 9:04 pm

Mie mi-a ieșit o poșircă. :( Destul de complicat. Plus că e nevoie de o maturare de 6 luni ș.a.m.d Îmi pare tare rău că nu mi-a ieșit. :cry:

Din întâmplare am dat peste o „miedărie” și am găsit un mied tare bun. :arrow: http://www.mied-dacic.ro/produse/
Kronos13
 
Mesaje: 7
Membru din: Vin Aug 10, 2012 10:39 pm


Înapoi la Diverse

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 5 vizitatori

cron