Am facut aceasta reteta avand urmatoarele probleme pe parcurs>
1.apa de strike prea fierbinte rezultand un mash cu temperatura de cca 70 grade, racit repejor cu apa pregatita pentru sparge (rece). Granele au fost macinate cam mare, adica am gasit ulterior cam multe boabe intregi
2. apa din reteta era prevazuta asa>
Type: All Grain Date: 3/18/2005
Batch Size: 5.50 gal Brewer: Fred Bonjour
Boil Size: 6.50 gal Asst Brewer:
Boil Time: 90 min Equipment: Brew Pot (30 Qt) and Igloo Cooler (10 Gal)
Taste Rating(out of 50): 0.0 Brewhouse Efficiency: 75.00
Mash Name: Single Infusion 152 Total Grain Weight: 9.88 lb
Sparge Water: 4.94 gal Grain Temperature: 72.0 F
Sparge Temperature: 168.0 F TunTemperature: 72.0 F
Adjust Temp for Equipment: TRUE Mash PH: 5.4 PH
Step Time Name Description Step Temp
60 min Sacrification Add 12.00 qt of water at 164.7 F 152.0 F
Am vrut sa fac mai mult, respectiv 28 de litri de bere, adica 6.16 astfel ca am inmultit toate cantitatile cu 1,12. Deoarece din lectuararea retetei nu prea am inteles care e cantitate de apa pt mash si care pt sparge am intrat pe http://brew365.com/mash_sparge_water_calculator.php si in final am folosit
3.66 galoane adica 16,63 l pentru mash si 6 galoane si-un pic adica 28 litri pt sparge , deci in total vreo 45 litri de apa. In final am obtinut 28 litri de must cu OG 1032, dezamagitor (in reteta trebuia sa obtin 1050) asa ca dimineata am mai adaugat vreo 350-400 grame de zahar tos.
Intrebare>
Cum intelegeti cantitatile de apa din reteta? Boil size e apa pt mash? De ce reteta prevede 4,94 galoane pt sparge iar eu am pus dupa calculator 6 galoane? Mi-a iesit berea slaba pt ca am pus prea multa apa, pentru ca totusi cantitatea finala de must mi-a iesit dupa reteta adica 28 de litri/1.12= 25L=5,5 gal?
Spor la bere !