home
home
cum fabric bere
forum
tehnologie fabricare bere din malt
tehnologie fabricare bere din malt
Ce gust are berea facuta in casa?
Berea fabricata in casa este foarte buna. Toti cei care au degustat bere fabricata in casa au fost surprinsi in mod placut in primul rand pentru gustul deosebit al acestor beri (comparabile cu cele importate) iar in al doilea rand pentru faptul ca la prima vedere pare greu sa iti fabrici o bere acasa - iar rezultatul este cu mult peste asteptari.
Daca doriti sa beti o bere facuta de mana dumneavoastra, dupa retete traditionale belgiene sau englesti
va invit sa va "inscrieti" in randurile berarilor amatori si garantat nu veti regreta.

Ce imi trebuie pentru a fabrica bere acasa?
Pentru inceput va trebuie un echipament de fabricare bere pentru berari amatori si unul sau mai multe kit-uri de bere.
Ca si materii prime, mai aveti nevoie de o anumita cantitate de apa si o anumita cantitate de zahar (ambele cantitati sunt specificate in reteta sosita cu kit-ul de bere).
Mai aveti nevoie de un loc unde sa va puteti desfasura activitatea de fabricatie (de regula se foloseste bucataria) si un loc racoros unde puteti tine sticlele de bere la maturat (ideal este o pivnita sau un beci dar in lipsa lor, puteti folosi un frigider).

Ce este un kit de bere?
Un kit de bere contine un extract lichid de malt si hamei care, rehidratat in anumite conditii, conduce la obtinerea mustului de bere - must de bere care trebuie sa fermenteze pentru a se obtine berea. Astfel, continutul kit-ului de bere va scuteste de toate etapele de fabricare ce trebuie sa le parcurgeti pentru a obtine acest must de bere.

Cat dureaza pana pot bea berea fabricata de mine?
Timpii medii de fabricare sunt: 5-7 zile prima fermentatie, 5 zile a doua fermentatie (in sticle) apoi minim 14 zile maturarea.
In total se asteapta cam 4 saptamani pana se poate bea berea. Ea se poate bea si inainte de maturare insa, gustul nu este cel specificat de producator, deoarece in perioada de maturare are loc definitivarea gustului berii precum si limpezirea acesteia.

Ce fel de zahar pot folosi?
Pentru a ajunge la cantitatea de alcool specificata in reteta, se foloseste un adaos de zahar. Se poate folosi zahar tos obisnuit. Producatorii de kit-uri insa recomanda folosirea altor tipuri de zahar: producatorii belgieni recomanda folosirea zaharului candel, in timp ce producatorii englezi recomanda folosirea unui indulcitor special (compus din 50% dextroza si 50% extract de malt) care ajuta la imbunatatirea gustului si a gulerului de spuma.

De ce se mai adauga zahar la imbutelierea berilor belgiene?
Berile belgiene contin mai mult dioxid de carbon fata de alte beri (de ex cele englezesti). De aceea mai este nevoie de zahar la
imbuteliere: in timpul fermentatiei din sticla, zaharul se transforma in dioxid de carbon si alcool.
ATENTIE!!! Nu folositi o cantitate mai mare de zahar decat cea specificata in reteta pentru fermentatia secundara (in sticla). Datorita presiunii foarte mari a dioxidului de carbon (generata de o cantitate mai mare de zahar decat cea specificata in reteta) sticlele pot exploda si rani persoanele din jurul lor. Recomandarea noastra este sa respectati intocmai reteta de fabricare.

De ce este asa de importanta igiena?
Ca in orice proces de fermentare, aparitia vreunei bacterii sau al altui microorganism poate schimba cursul firesc al procesului.
In cazul fermentatiei berii, aceasta schimbare poate duce la final, la denaturarea gustului berii. De aceea, se pune accentul pe
igiena componentelor echipamentului si a tot ceea ce vine in contact cu berea sau ingredientele in procesul de fermentare.
Folosirea substantei Chemipro Oxi, livrata odata cu echipamentul, este suficienta pentru o igiena corespunzatoare. Va
recomandam sa cititi cu atentie instructiunile de folosire inainte de utilizare.

Ce fel de apa se poate folosi?
Se poate folosi apa de la robinet dar, avand in vedere ca, in functie de regiune, calitatea apei difera, se recomanda ca apa de
la robinet sa fie fiarta si racita. Asa, eventualele microorganisme dispar si, obtineti o bere cat mai aproape de calitatile
specificate de producator. Apa de izvor este cea mai recomandata pentru obtinerea unei beri de calitate insa, nu este la
indemana tuturor. Deasemenea, recomandam apa plata, cu un continut scazut de saruri minerale.

Este berea de casa nefiltrata?
Da, berea de casa este nefiltrata, ea se limpezeste prin depunerea drojdiilor inactive pe fundul sticlei. Sedimentul astfel creat de cele mai multe ori se evita a se turna in pahar, cu exceptia berilor de grau.

Ce se intampla daca torn si drojdie in pahar si beau?
Daca turnati drojdie in pahar odata cu berea si apoi beti, singurul lucru negativ este ca berea va avea gust de drojdie.
Este bine de retinut faptul ca drojdiile contin complexele de vitamine B si D, foarte benefice organismului.

Cat costa berea facuta acasa?
Una dintre intrebarile frecvente despre fabricarea berii acasa a fost legata de costul de fabricatie. Pentru a putea face o
comparatie usoara cu berile de import existente in comert, am calculat costul per 0,33 litri.
Costul de fabricatie al berii MUNTONS este de 0,94 ron/0,33 litri.
Costul de fabricatie pentru berea BREWFERM variaza in functie de tipul berii:
incepe de la 1,13 ron/0,33 litri pentru o bere PILS cu ABV 4,5% si ajunge pana la 2,52 ron/0,33 litri pentru o bere TRIPLE, ABBEY
(bere de abatie), DIABOLO, GRAND CRU cu ABV 8%.

Care este temperatura optima pentru fermentare?
Temperatura optima pentru fermentare, recomandata de producator, este cuprinsa intre 20 - 25 grade Celsius. Daca
temperatura este mai mare, fermentatia este rapida. Daca temperatura este mai mica, fermentatia este mai lenta sau, se
poate chiar opri.
Nu asezati recipientul pentru fermentare intr-un loc in care temperatura scade sub limita recomandata pe timpul noptii.

Cum prepar drojdia uscata?
Prepararea drojdiei este foarte importanta pentru a obtine o pornire rapida a fermentarii, precum si o fermentare continua. Reteta este urmatoarea: se ia 200 ml de apa la temperatura de 25 - 30 grade Celsius si se toarna intr-un pahar curat si igienizat in prealabil; daca apa este de la robinet, se recomanda fierberea si racirea ei in prealabil. Turnati drojdia uscata in pahar si amestecati la intervale de 1 minut. Drojdia trebuie lasata sa se rehidrateze timp de 10 - 15 minute. Dupa rehidratare turnati solutia astfel obtinuta peste mustul de bere din recipientul de fermentare si amestecati energic timp de 1 minut.
Mustul de bere va incepe sa fermenteze in urmatoarele 6 - 12 ore!

Care este intervalul maxim de timp dintre productiile de bere?
Recipientul de fermentare din cadrul echipamentului este necesar doar pentru prima perioada de fermentatie, care variaza intre
5 - 7 zile. Dupa aceasta perioada, berea partial fermentata se trece in sticle sau in keg-uri. Recipientul de fermentare astfel
golit de continut, se spala cu apa calda si detergent si, fie se depoziteaza, fie se igienizeaza si se trece la urmatoarea
productie de bere. Igienizarea echipamentului trebuie facuta doar inainte de a incepe productia de bere, nu si dupa.

Unde asez recipientul in timpul fermentarii?
Recipientul de fermentare se recomanda sa fie asezat in locuri putin circulate, ferite de lumina si la o temperatura constanta de
20 - 25 grade Celsius. Se recomanda asezarea recipientului intr-un loc cu o temperatura constanta atat pe timpul zilei cat si pe
timpul noptii. Locuri recomandate: in debara, sub o scara (daca este cazul), intr-o camera putin circulata, etc.
Branza de casa - ingrediente si echipamente pentru fabricat branza acasa